Nieuwe oude bandjes!  Vol. 2  Deel 2

13-02-2022

Het is hoog tijd om het tweede magazijn met bandjes te gaan bekijken. Zou je het nog niet gelezen hebben hier in deel 1 ben ik van start gegaan met het bekijken van de bandjes uit het bovenste magazijn dat je hier op de foto overigens niet terug ziet.

Ik loop merendeel van de bandjes af en vertel samen met de foto's wat ik aantref en hoe ik er over denk. Laten we niet langer wachten en beginnen aan deel 2!

Een nieuwe collectie voorbespeelde bandjes, meeste van dezelfde uitgever. Een enkeling of twee van een andere.
Evenals in de vorige blog zie je hier veel bandjes van dezelfde uitgever. Over deze uitgever heb ik op de achtergrond wat informatie opgezocht. Hierover meer op het einde van deze blog.

Joan Armatrading en Kenny Rogers. Niet mijn favorieten, wellicht geef ik ze een draai in het cassettedeck om ze een kans te geven zich te bewijzen. Ik ken de artiesten immers alleen bij naam en kan zo geen nummers uit het hoofd noemen. Misschien vind ik de nummers op deze bandjes helemaal geweldig, maar misschien ook niet...

Haast iedereen kent Elvis Presley wel (al spreek ik niet graag namens iedereen). Ikzelf ken enkele van zijn nummers maar heb me eigenlijk nooit verdiept in zijn muziekkunsten. Zover ik aan het bandje zie lijkt deze muziek te bevatten van één van de films die hij in zijn carrière heeft opgenomen, ter bevestiging zoek ik het even op het wereldwijde web op.

Het gaat hier om de soundtracks van de in 1960 uitgebrachte muzikale komedie film G.I. Blues. Ik heb de film zelf nooit gezien, toch is de film drie keer genomineerd geweest voor: best geschreven tekst, beste zangoptredens en beste soundtracks. Waarvan het laatste op dit bandje terug te vinden is.

The Rolling Stones "Made in the Shade" een band waar ik me wederom nog weinig in verdiept heb. Al ken ik hier wel een aantal nummers van en heb zelf ook een kleine verzameling uit hun bibliotheek.

Opvallend aan het bandje is het type tape. De zwarte coating verraad dat het om CrO2 gaat oftewel Type II, Chrome tape. Bij nadere inspectie blijkt het ook te zijn aangegeven op de zijkant van het hoesje. Toch klopt er iets niet...

Als ik het bandje in het deck stop met automatische detectie, zegt deze dat er een Type I 'normal' bandje in zit wat dus niet klopt...

Dit heeft te maken met de nokjes bovenop het bandje, de enige gaatjes die er in zitten zijn voor de opnamebeveiliging. Ik mis ernaast de detectiegaatjes die aangeven dat het om een Type II bandje gaat. Op de andere foto een voorbeeld van twee bandjes die deze gaatjes wel hebben. Ik zie dit vaker met voorbespeelde bandjes, waarschijnlijk hadden ze de juiste cassettebehuizing niet voor handen...

Dit betekent wel dat mijn cassettedeck het bandje altijd op de verkeerde instellingen afspeelt. Gelukkig heb ik nog een ander deck waar ik het zelf in kan stellen. Het bandje zelf is het bewaren wel waard dus gaat apart. al ga ik wel kijken voor een mooier doosje. De oude zit vol krassen waardoor de albumcover haast niet meer te zien is.

Sentimental Favourites Vol. 4... Waar heb ik deze eerder gezien?

Hetzelfde bandje kwam ik vorige keer al tegen in het andere magazijn. De ene is wat meer vergeeld tegenover de ander maar verder zijn ze identiek. Op de vorige blog kwam ook al naar voren dat er bandjes tussen zitten die in een serie zijn uitgebracht.

Van deze serie heb ik nu dus 4 en... 4. De voorgaande 3 delen heb ik nog niet gezien...

We gaan nog even verder op het gebied van in delen uitgebrachte series. Hier 'Platinum 4'.

Platinum 2 en 3 beschreef ik al in deel 1 van deze blogserie. Alhoewel Platinum 2 een heel ander bandje in zijn doosje heeft zitten, ik hoop hiervan nog het juiste bandje te vinden en uiteraard zou de collectie mooi compleet zijn als ik 'Platinum 1' tegen kom.

twee bandjes van de Bee Gees. Met het album 'Living Eyes' en een verzamelalbum met bekende nummers.

Ik heb er vaag wel eens van gehoord, REO met in dit geval het album 'You Get What You Play For'. Na wat zoekwerk op het internet valt het me op dat deze band zijn naam ontleent heeft van een gelijknamig merk pickup wagens, de bandnaam is voluit dan ook REO Speedwagon. Een Rockband uit de jaren 60 die hedendaags nog actief zijn. Ik leg hem even apart want wil wel eens horen wat deze band mij te bieden heeft.

Dire Straits met het album 'Dire Straits'... Het is het eerste album dat ze uitbrachten (in 1978). Er staan een aantal bekende nummers op, het bandje is het bewaren wel waard.

Ik sluit de eerste lade af met The Doobie Brothers 'One Step Closer'. Weer een band die ik alleen bij naam ken maar geen muziek.


De tweede lade is aangebroken. twee lege doosjes en een collectie verschillende bandjes, waarvan twee voorbespeelde.

Smokie 'Greatest Hits' Ik heb gehoord van de band maar ken slechts een enkel nummer bij naam. 'Living Next Door to Alice' is dan ook een vrij bekend nummer te noemen. De rest zal ik nog moeten ontdekken. Het bandje gaat apart want is het bewaren wel waard.

Terwijl ik dit schrijf is de zanger Meat Loaf zelf nog geen maand geleden overleden op 74 jarige leeftijd. Zijn bekende album
'Bat Out of Hell' heb ik overigens al langere tijd op Vinyl, het is leuk het bandje om aan de collectie toe te kunnen voegen. Al is het even aankijken hoe goed hij nog klinkt.

De nummers ken ik wellicht niet bij naam, maar herken de nummers wel als ik ze hoor. Het doosje is overigens aan vervanging toe. Deze heeft flink wat te verduren gehad. Op het uiterlijk ziet het bandje zelf er nog goed uit. Voor nu leg ik hem even apart. Straks even kijken hoe hij klinkt.

Drie BASF banden met opnamen, allen verschillend van elkaar.

'Allerlei' 'Jim Reeves' en 'UB40' Het Allerlei bandje heeft wat bekende nummers maar niet specifiek waar ik naar zou luisteren. Jim Reeves is mij totaal onbekend, UB40 ken ik wel inclusief de genoteerde nummers op dit bandje.

Is het eigenlijk wel UB40 op dit bandje?

Interessante Artiest...

Er staat verder niets op geschreven dus blijft het even een raadsel of er überhaupt muziek op het bandje staat... Straks maar even kijken wat de daadwerkelijke toestand van het bandje is want op het oog zie ik geen mankementen.

Nog een 'Allerlei' bandje, enkele bekende artiesten en nummers maar wederom geen collectie die ik zou luisteren. Het kaartje is overigens een hergebruikte van BASF.

Hitparade van 5 oktober 1987 met een aantal interessante noteringen.

Deze gaat op de aparte stapel, straks even luisteren hoe hij klinkt!

Twee bandjes van Philips, het exemplaar van 60 minuten speeltijd bevat Rock and Roll, waarschijnlijk van diverse artiesten. Het andere bandje is unieker met 120 minuten speeltijd. Er is alleen niets op het hoesje genoteerd...

Als ik hem van dichtbij bekijk zie ik dat de tape niet helemaal goed op zijn plek zit. Ik besluit hem terug te spoelen. Het deck doet er opvallen lang over. Als ik hem eruit haal zie ik waarom. De tape is los gekomen...

Dit bandje mag dan kapot zijn, maar is hiermee juist een goede kandidaat om beschreven te worden op de reparatiepagina van het Cassettebandje. Hij gaat op de 'bewaar' stapel.


Op het eerste oog lijkt de laatste lade goed gevuld te zijn, maar nadien blijkt dat er drie lege doosjes tussen zitten. De collectie is dus nu wat kleiner maar wel heel bont uitgevoerd.

We beginnen bij BZN met het album 'Making A Name' vrij toepasselijk als je beseft dat BZN staat voor 'Band Zonder naam'.

Ik ben geen fan van BZN het bandje bewaar ik dan ook niet en kan op de stapel voor af te voeren bandjes.

Een bandje van 'Shaking Stevens' het zegt mij totaal niets als ik de naam zo lees. Ook de nummers komen mij niet bekend voor. Opvallend weer is het missen van de nokjes, het bandje is immers chroom tape. Ook leuk om een 'MU 2000' sticker te vinden. de MU 2000 was (voor wie het niet weet) een winkelketen waar geluidsdragers werden verkocht. Nadien door gegaan als 'Free Record Shop' welke inmiddels ook ver uit het straatbeeld verdwenen is.

Iemand heeft duidelijk de moeite genomen om met een sierlijk lettertype de inhoud weer te geven.
De nummers staan er anders niet op.

Simple Minds komen mij zeker bekend voor, Thompson Twins ken ik anders alleen van horen zeggen. Ik ben benieuwd naar de inhoud van het bandje dus leg hem apart voor nu.

Het is trouwens de eerste keer dat ik een Denon bandje in mijn handen heb. Ik vermoed dat deze qua kwaliteit zo slecht nog niet zijn. Alleen jammer dat de sticker op het bandje beschadigd is...

Status Quo met 'Rockin' All Over The World' is het tiende album van de band. Ik ken de band vrij goed maar stiekem maar een enkel nummer op dit bandje.

Naast dit bandje heb ik al twee andere exemplaren, met de 'Greatest Hits' en een ander verzamelalbum op een DCC bandje 'Rocking All Over The Years' welke ik regelmatig draai. Leuk om er nu een officieel album aan toe te kunnen voegen.

Nog een Denon bandje maar dit keer geen notatie over de inhoud. Ernaast een TDK bandje waar wel van alles op geschreven is. Veel BZN en nog wat andere artiesten. Niet het bewaren waard als het de inhoud betreft.

Natuurlijk kan een bandje met Truckershits niet missen in deze blog. Nu met "Kwaliteits Garantie". Het feit dat dit er op staat kan natuurlijk niet veel goeds betekenen...

De titels van diverse nummers vind ik wel wat humor hebben, het valt verder niet op dat dit echte truckers hits zijn ;-).

Er zit ook nog een los bandje zonder doos of hoesje in de lade. Er staat niets op geschreven, als ik het bandje omdraai zie ik dat hier zelfs de sticker verdwenen is. Geen idee van de inhoud...

De derde lade sluit ik af met een bandje van de Dolly Dots. Je moet er maar van houden...


Ik zou nog terug komen op het logo dat ik op veel van de bandjes terugzie:

Hierbij stel ik je de vraag, welke drie van de getoonde labels horen niet in het rijtje thuis? Of nog beter gezegd welke vijf andere labels horen hier niet thuis?

Een antwoord volgt nog...

Informatie vinden over het betreffende label is vrij lastig gebleken. zoekresultaten op "IMD Cassette Tape" leveren enkele hits op met vooral advertenties. Maar ook een enkele link op Discogs (zie link). Hier wordt kort en bondig vermeldt dat het label een zogenaamde 'Bootleg' is met zijn oorsprong in Saudi Arabië. Een Bootleg is een synoniem voor illegale kopie. Een term die vroeger veel gebruikt werd in de muziekindustrie. Dit houdt in dat de artiest, band en de officiële uitgever geen cent ontvangt voor de verkoop van een dergelijke kopie. Meestal bestaan Bootlegs uit kleine oplagen met illegale kopieën op Vinyl maar dus ook op Cassette. En gezien het logo zo vaak voorbij komt kan dit niet om een kleine oplage meer gaan.

Wat ik al wist is dat de vorige eigenaar de bandjes zelf gekocht heeft in Libanon, niet gek ver van Saudi Arabië (al scheelt het een kilometer of 1000+). Ik zoek dus even verder met zoektermen gericht op Bootlegs en Saudi Arabië. Hierbij kom ik deze link tegen.

Het artikel (van de BBC). Beschrijft de jeugd van een dame die in 1988 van London (hartje Engeland) naar Al-Khobar (Saudi Arabië) emigreert. Ik raad overigens aan het verhaal zelf te lezen als je Engels goed is.

Ze beschrijft dat er destijds veel kleine winkeltjes waren, waar dit soort bandjes (waarschijnlijk met betreffend label) verkocht werden voor spotgoedkope prijzen. Albums met soms unieke inhoud of compleet bewerkte hoesjes.

Wat blijkt nu, de westerse muziek die wij gewend zijn was daar 'Haram' oftewel onrein en was in wezen verboden om daar beluisterd te worden, laat staan de productie en distributie van deze muziek op geluidsdragers. Toch was het een alledaags fenomeen. Dan wel buiten het alledaags zicht. Kortom, het was niet zozeer het illegaal kopiëren en verkopen wat verboden was, maar eerder de inhoud zelf met de songteksten en 'heftige' Westerse muziekstijlen die niet gedoogd werden.

Het label IMD wat ik dus eerder liet zien was niets meer dan een vermomd label gekopieerd van de Poolse uitgever MG Records.
Je zou dus nu (als je even terug scrollt) kunnen zien welke labels wel en welke labels niet in het rijtje thuis horen.

Dit houdt dus in dat ik hier stapels met illegale cassettekopieën heb staan. Waarvan ook nog eens geldige een reden is waarom het cassettes betreft. Niet zozeer vanwege het tijdperk, maar vanwege het feit dat vinyl platen in Saudi Arabië door warmte snel fysiek vervormen en CD's waren toen nog net op de markt dus moeilijk om aan te komen laat staan onbetaalbaar...

Bij deze dus een verklaring achter het label IMD waarvan ik nog steeds niet weet waar de letters voor staan...
Illegal Media Distributions wellicht?...

Lees overigens ook het artikel op Wikipedia over Bootlegs, het is een interessante aanvulling op de informatie die ik zojuist beschreven heb.


Klik hier voor deel 3 (het laatste deel uit deze blog).