Reparatie van: Vaste apparaten

Op deze pagina uitgebreide informatie over onderhoud en reparatie van vaste apparaten.

Moeilijkheidsgraad-index:

= Makkelijk
Geen gevaar voor jou of het materiaal waarmee je werkt.

★★ = Uitdagend
Jij loopt geen gevaar maar je materialen wel dus wees voorzichtig met wat je doet. Verwacht wat uitdaging.

★★★ = Gemiddeld
Je werkt hier met elektrische apparaten en fragiele delen, je gaat apparaten uit elkaar halen en onderzoeken. Hoewel de spanning er niet altijd op hoeft tijdens werkzaamheden is er wel kans op elektrische schokken. 

★★★★ = Moeilijk
Je gaat apparaten open testen terwijl er spanning op staat.
Er is weinig marche op beschadiging en onderdelen zijn zeldzaam, duur of niet meer te krijgen.

★★★★★ = Expertise
Snel draaiende delen, elektriciteit en metingen verrichten. Vervangen of behandelen van kleine fragiele onderdelen. Soms haast onmogelijke reparaties, begin hier pas aan als je de juiste kennis hebt, en niet bang bent je apparaat te verliezen als je een foutje maakt.


Verder is er ook een vermelding van de kosten, deze zijn gebaseerd op aan te schaffen onderdelen, deze zijn berekend op basis dat er niets kapot gaat tijdens het proces.
Aanschafkosten van het apparaat/medium zelf zijn hier niet bij inbegrepen.

Tot slot zijn sommige reparaties nog niet afgerond, de knop is dan oranje gekleurd.

Laag = €0 tot €50
Gemiddeld = €50 tot €100
Hoog = €100 of meer!

Pagina 1:

Pagina 2:


De 3M Cantata 700 BMS. Een beest van een apparaat. Maar niet zonder reden. Dit apparaat kan de grootste muziekcassettes ter wereld spelen.

Hoewel ontworpen en gefabriceerd in Amerika heb ik deze speler laten importeren uit Spanje, maar de instructieplaat bovenop geeft uitleg in een weer andere taal. De machine heeft dus al een reis achter de boeg. Hopelijk is dit voorlopig zijn laatste.

Hij werkt, maar niet naar behoren. De snelheid is niet stabiel evenals dat het geluid niet goed af te regelen is. Tevens komen er veel knarsende en piepende geluiden uit het apparaat als hij gebruikt wordt.

Ik ga hem uit elkaar halen en kijken of ik alle mankementen kan verhelpen. Zou ik hem straks weer operationeel en nog belangrijker, betrouwbaar spelend krijgen is de kans groot dat hij binnenkort de sterren van de hemel speelt in de zaak van mijn beste vriend.

Moeilijkheidsgraad:
★★★ = Onbekend
Kosten: onbekend 

Pagina nog in aanmaak


Een echte ouderwetse grammofoonspeler althans dat lijkt het op het eerste gezicht, maar schijn bedriegt!

Deze heb ik in een antiekwinkel op de kop getikt met een milde korting, hij is operationeel maar echt genieten van het geluid kan ik niet, de snelheid is niet stabiel en hij maakt veel herrie als ik hem gebruik.

Hoewel ik hem eigenlijk gekocht had voor de sier, wil ik toch kijken of ik hem weer in goede staat kan krijgen.

Tijd om hem helemaal uit elkaar te halen en op te knappen! Tevens geef ik je nog wat belangrijke informatie mee over dit specifiek type speler, waar er opvallend veel van op de markt zijn te vinden!

★★★ = Gemiddeld
Kosten: Laag


Daar staat hij weer, de Erres 3537.

Dit keer is het goed raak, een van de VU-meters heeft het begeven, het is een reparatie die niet nodig had geweest als ik zelf wat voorzichtiger had geweest.

Zelfs ik weet op het moment van het probleem niet wat ik ermee aan moet, maar uiteindelijk komt het allemaal goed.


★★★★★ = Expertise
Kosten: Laag


Daar staat hij dan eindelijk, de Sanyo RD XM1.

Een micro cassettedeck uit begin jaren 80, met de modernste snufjes die toen op de markt waren. Dolby HX, ondersteuning voor metal tape en soft touch control. Dit in een piepklein apparaat gepropt dat piepkleine bandjes speelt.

Hij werkt, maar echt goed kan ik het niet noemen. De snaren moeten namelijk vervangen worden maar makkelijk wordt die klus niet.

Dit project ligt voor nu even op de plank. Een update hierover zal nog volgen als het zover is.


We zijn nog geen half jaar verder of de 8-Track recorder staat weer op de werkbank, gelukkig is het klein onderhoud. Hij speelt fantastisch maar opnemen gaat nog niet goed. Tijd om hem goed af te stellen.

Moeilijkheidsgraad:
★★★ = Moeilijk
Kosten: Laag 


De Marantz SD1000 Cassetterecorder. Gevonden in een pop-up winkel die handelt in allerlei retro apparatuur en hebbedingen. Bij de eerste test lijkt hij nog goed te werken maar kan wel een opfrisser gebruiken. Tijdens het schoonmaken kom ik er achter dat hij toch wat onderhoud gebruiken kan!Moeilijkheidsgraad:
★★ = Uitdagend
Kosten: Laag


De Sony TC-252, een bandrecorder uit 1971. Deze is via, via bij mij terecht gekomen maar zelf had ik er geen interesse in, toeval heeft het dat een goede kennis van mij al lange tijd zocht naar dit type bandrecorder, toch heeft deze recorder duidelijk lang stilgestaan en is toe aan wat onderhoud.Moeilijkheidsgraad:
★★ = Uitdagend
Kosten: Laag


De Pioneer JT-215A Timer. Een klein schattig apparaat met een ingebouwde 'flipklok' Je kunt dit apparaat gebruiken om je audio-apparatuur in te laten schakelen op elk gewenst moment van de dag.

Hij zou volgens de beschrijving niet werken. Daarnaast zijn er nog meer punten die ik na moet lopen dus laten we hier dan eens goed voor gaan zitten.

Moeilijkheidsgraad:
★★★★ = Moeilijk 
Kosten: Laag