Draagbare toestellen

Op deze pagina uitgebreide informatie over onderhoud en reparatie van draagbare toestellen.

Moeilijkheidsgraad-index:

= Makkelijk
Geen gevaar voor jou of het materiaal waarmee je werkt.

★★ = Uitdagend
Jij loopt geen gevaar maar je materialen wel dus wees voorzichtig met wat je doet. Verwacht wat uitdaging.

★★★ = Gemiddeld
Je werkt hier met elektrische apparaten en fragiele delen, je gaat apparaten uit elkaar halen en onderzoeken. Hoewel de spanning er niet altijd op hoeft tijdens werkzaamheden is er wel kans op elektrische schokken. 

★★★★ = Moeilijk
Je gaat apparaten open testen terwijl er spanning op staat.
Er is weinig marche op beschadiging en onderdelen zijn zeldzaam, duur of niet meer te krijgen.

★★★★★ = Expertise
Snel draaiende delen, elektriciteit en metingen verrichten. Vervangen of behandelen van kleine fragiele onderdelen. Soms haast onmogelijke reparaties, begin hier pas aan als je de juiste kennis hebt, en niet bang bent je apparaat te verliezen als je een foutje maakt.


Verder is er ook een vermelding van de kosten, deze zijn gebaseerd op aan te schaffen onderdelen, deze zijn berekend op basis dat er niets kapot gaat tijdens het proces.
Aanschafkosten van het apparaat/medium zelf zijn hier niet bij inbegrepen.

Tot slot zijn sommige reparaties nog niet afgerond, de knop is dan oranje gekleurd.

Laag = €0 tot €50
Gemiddeld = €50 tot €100
Hoog = €100 of meer!


Pagina 1:


Een Walkman van Sony uit 1988, in dit geval een speciale uitgave van de serie WM-BF22. Dit type walkman heeft naast zijn cassettespeler ook nog een ingebouwde AM/FM functie. Uiteraard werkt de Walkman niet naar behoren, zou het de riem zijn die vervangen moet worden of ligt de oorzaak ergens anders? En dan nog de vraag hoe we deze Walkman open gaan maken aangezien er nergens een schroef in de behuizing te vinden is... Met deze reparatie duiken we in de Sony WM-BF22 en lappen hem weer helemaal op.


★★★ = Gemiddeld
Laag = €0 tot €50


Wat een bezoek aan de rommelmarkt op kan leveren is altijd een verassing. Zo werd ik deze keer getrakteerd op een haast puntgave Philips D8000 Micro cassette recorder met ingebouwde wekker en radio!

Volgens de verkoper heeft hij hem jaren geleden werkend opgeborgen maar wist niet wat zijn toestand op het moment was. Gezien hij hier op de reparatiepagina terug te vinden is verklaart dat waarschijnlijk al de uitkomst....

Kijk mee en ontdek wat dit apparaat te bieden heeft.

★★★★ = Moeilijk
Laag = €0 tot €50


De Sony TCM-6 Cassette-Corder.

Deze Cassette-corder uit 1986 komt met nog gloednieuwe hoes en originele handleiding. Hij werkt niet, vandaar dat hij op deze pagina terug te vinden is.

De reparatie verloopt bijna perfect, maar gaandeweg kom ik toch twee kleine puntjes tegen waar ik niet op had gerekend...


★★ = Uitdagend
Laag = €0 tot €50


De Sony WM-DD30 Walkman!

Zodra je met deze Walkman aan de haal gaat wil je geen ander meer gebruiken. De serie "DD" Walkmans van Sony zijn een bekende, ze zien er goed uit en geven ook zeker een goed geluid!

De WM-DD30 is de een-na-laatste uit de DD serie en kwam in 1989 op de markt.

DD staat voor "Disc Drive" hierdoor is er geen riem nodig voor de aandrijving, wat voor een stabieler geluid zorgt tijdens afspelen.

Deze DD30 werkte nog wel bij aankomst maar bij afspelen en spoelen is er een duidelijk 'klik' te horen. Ik ga hem daarom uit elkaar halen om te zien wat voor dit geluid zorgt, en hoe ik het op kan lossen.


★★★★ = Moeilijk
Laag = €0 tot €50


De Sony TCS-370 Cassette-Corder.

Voor een nog schappelijk bedrag via een tweedehands website weten te kopen, inclusief de originele hoes.

Hij doet het, maar er is wat onderhoud nodig. Ik ga kijken of het me gaat lukken, want aan de functies te zien en het gewicht te voelen kan dit wel eens een vrij ingewikkelde reparatie zijn.

Geluk heeft het dat ik de onderhoud-handleiding heb kunnen vinden. Voor de verandering ga ik dus precies volgens het boekje te werk en ga kijken of het zo lukt om deze anders prachtige Walkman weer in goed werkende staat te krijgen.


★★★ = Gemiddeld
Laag = €0 tot €50


Realistic SCP-7

Een middagje winkelen kan soms wat interessants opleveren, een kringloper waar ik regelmatig kom wilt nog wel eens Walkmans verkopen voor leuke prijzen. Deze keer hadden ze er maar liefst twee voor dezelfde prijs!

Toch is deze Realistic cassettespeler net wat anders, een snelle controle in de winkel laat zien dat hij nog speelt en vrij goed zelfs, toch heeft hij wat mankementen die hopelijk makkelijk zijn op te lossen...

★★ = Uitdagend
Laag = €0 tot €50


De Sony WM-24 Walkman.

Een Walkman uit 1985. Het is de opvolger van de succesvolle WM-22 met als kleine toevoeging Dolby B ruisonderdrukking.

Hij ligt al een tijdje op de plank, door ongelukkige omstandigheden wordt het hoog tijd deze weer eens onder de loep te nemen, vrij letterlijk zelfs. De reparatie is geen ingewikkelde, maar alles neemt natuurlijk weer een andere wending...

★★★★ = Moeilijk
Laag = €0 tot €50


De Sony WM-R202 Walkman.

Al jaren jaag ik op een apparaat als deze, ze zijn zeldzaam, prijzig en in de categorie Walkmans één van de beste die je maar kunt krijgen! Veel mensen die het bandje bewust hebben meegemaakt en gebruikt, konden slechts dromen over een Walkman als deze. Nu ligt er bij mij eentje op tafel. Hij werkt, de riem is nog intact en qua uiterlijk ziet hij er nog netjes uit. De riem moet ondanks wel vervangen worden en hij heeft wat kleine kuren die ik aan moet pakken.

Moeilijkheidsgraad:
★★★ = Gemiddeld
Laag = €0 tot €50

De reparatie van deze walkman ligt momenteel stil, het is heel lastig om aan de juiste onderdelen te komen. Ondertussen focus ik me eerst op andere apparaten voor ik hier weer mee verder ga.


Wacht even, dit is geen analoog medium! Maar verdient hier toch wel een plek. Mijn trouwe oude Apple iPod Nano 6e generatie, hij is de vervanger van mijn Nano 2e generatie die zijn levensduur ver voorbij is gegaan.

Ook deze 6e generatie is ondertussen goed op leeftijd sinds zijn aanschaf in 2011, opslag is 'nu' beperkt en de batterij is ook niet meer wat het was. Zijn scherm was al langer beschadigd en laatst gaf hij de geest, maar ik heb hem terug tot leven geroepen!

Moeilijkheidsgraad:
★★ = Uitdagend
Laag = €0 tot €50