Elcaset informatie

De Elcaset is letterlijk een grote Cassette 'El' in 'El'caset staat dan ook voor L of Large, ver gezocht maar ik las dit ergens. Als je begint aan de Elcaset moet je in je achterhoofd houden dat de apparatuur en cassettes minstens 40 jaar oud zijn en dus met zorg moeten worden behandeld.

De apparatuur is anders van zeer goede kwaliteit mits je een optimaal werkende machine en banden hebt, banden zijn niet goedkoop en kunnen mankementen tonen, zelfs 'nieuw' uit verpakking. Ook een Elcaset machine kan duur zijn in aanschaf en kan last hebben van kuren na zoveel jaar.

Goed laten we de Elcaset eens onder de loep nemen.

Onderwerpen:

  1. Wat is een Elcaset?
  2. Soorten banden en kwaliteit
  3. Werking Elcaset recorder
  4. Opnemen van muziek
  5. Onderhoud en afstelling
  6. Nieuwe banden aanschaffen
  7. Zelf insteekkaarten maken

1. Wat is een Elcaset?

Een Elcaset is eigenlijk haast hetzelfde als een normaal cassettebandje, maar dan twee keer groter en dikker. Ook het uiterlijk is anders, evenals zijn werking.

Allereerst is de tape op een Elcaset breder dan dat van een cassette, om precies te zijn 1⁄4 Inch of 6.4mm tegenover de 1⁄8 Inch (3,17mm) van de compact cassette. De maat tape is eigenlijk hetzelfde als op bandrecorders en 8-Tracks.

Dezelfde tape is op zijn beurt weer dunner dan het gebruikelijke, hierdoor past er meer op een Elcaset maar maakt het deze tegelijkertijd fragiel, het wordt dan ook afgeraden de tape zelf met je vingers vast te pakken. Sommige gebruiken zelfs fluwelen handschoenen!

Een Elcaset heeft twee beweegbare clips aan de zijkanten zitten. Deze dienen ter bescherming van de tape en zijn samen met de opnamebeveiliging de enige beweegbare delen aan de behuizing.

Opvallend detail is dat je een Elcaset 'op zijn kop' gebruikt in vergelijking met andere cassette soorten.

De opnamebeveiliging is herbruikbaar, bij andere cassettetypen moet je deze afbreken.

Tot slot zitten er gaatjes in de zijkant waar een sensor naar binnen kijkt om te zien wanneer een tape is afgelopen of niet, ook zitten er detectiegaatjes in om te zien wat voor type tape het is en of iets is opgenomen met ruisonderdrukking, deze laatste moet je er dan weer wel uitbreken.


2. Soorten banden en kwaliteit

Veel verschillende type banden zijn er nooit geweest, met slechts drie verschillende merken (waaronder de ontwerper Sony zelf). Banden van de hoogste kwaliteit zijn overigens zo zeldzaam dat hier haast niet aan te komen is! Hieronder een overzicht: 

Allereerst de Sony SLH LC-90. Type I

Ondanks dat de tape een type I is (Ferro / IJzeroxide).
Is de kwaliteit echt niet verkeerd!

Deze band heeft 90 minuten afspeeltijd verdeeld over 45 minuten per kant. Ook zijn er varianten van 60 minuten totaal.

Volgens de standaarden die Sony heeft voorgeschreven zijn alle Type I banden blauw van kleur.




Hierna heb je de Sony FeCr LC-60. Type II


Dit is een band van 60 minuten (2x30 minuten), al heb je deze ook in de 90 minuten variant. De tape zelf is beter van kwaliteit, FeCr (of Ferro-Chroom). Dit is een type tape dat ook korte tijd te vinden was op cassettebandjes (als Type IV) maar sloeg daar nooit aan.

Voor herkenbaarheid zijn de Type II banden rood gekleurd.


Dan is er nog de Sony LCDR-275 T-180GL. Type III

(Foto van het internet gekopieerd).

Type III tape bevat Cr02 (Chroom). Deze band heeft een totale speeltijd van 180 minuten, verdeeld over 90 minuten per kant. Er zouden ook banden moeten zijn met minder speeltijd.

Type III banden zijn vrij zeldzaam ik ben inmiddels een enkeling tegengekomen op een webshop voor maar liefst €200!

Chroombanden zijn geel/oranje van kleur. 


Er is ook nog Maxell. Hier een LC-60. Type I

Maxell banden kom je ook niet vaak tegen, zover mij bekend is er dan ook alleen het Type I band.

Deze heeft een afspeelduur van 60 minuten.

Andere banden van Maxell ben ik nog niet tegen gekomen en twijfel ook of die er ooit zijn geweest.

(Foto van internet)


Tot slot heeft ook Technics banden geproduceerd. Hier een Technics RT-60XALC. Type III

Een chroomband van 60 minuten totale speeltijd.

Technics heeft evenals Sony van elk type een band op de markt gebracht, maar in veel mindere mate dan Sony zelf.

(Foto van internet)



Ik heb een tabel opgemaakt met alle merken en type banden die beschikbaar zouden zijn geweest.

Het is niet makkelijk informatie te vinden over de soorten banden dus moet ik het doen met wat internet mij vertellen kan. Foto's, filmpjes en verkoop van banden geven mij inzicht op de verschillende soorten.

Zou ik met de tijd nog andere types tegenkomen dan werk ik deze tabel bij. 

Bij elke 'nieuw' uit verpakking gekomen band komt deze handige flyer. Je kunt hem aanklikken wellicht komt hij goed van pas zou je er zelf mee gaan rommelen. Hij is er in de talen Engels, Frans, Duits en Spaans.

Interesse in één van deze vertalingen, laat het dan weten op de contactpagina. 

Een Elcaset bevat (zoals eerder al genoemd) de volgende belangrijke onderdelen:

  • Beweegbare Clips ter bescherming van de tape als je de band niet gebruikt.
  • Overschrijf beveiliging Dit zijn tabs die je indrukken kunt (ik kom hier straks op terug).
  • Rem Deze zorgt ervoor dat de spoelen niet kunnen bewegen buiten gebruik.

In het onderwerp 'Opnemen van muziek' ga ik nog verder in over de functies van de band.
Op de pagina reparatie van de Elcaset vertel ik ook over deze functies.

Betreffende kwaliteit, is aan de behuizing terug te zien dat er veel tijd gestoken is in het maken van een betrouwbaar medium, eentje met een groot gebruiksgemak evenals onderhoudsvriendelijk (tot zekere hoogte), vergeet niet dat we het nog steeds over een type media hebben dat slechts twee jaar op de markt is geweest!

De geluidskwaliteit wordt bepaald door het type tape dat je gebruikt, dit is terug te zien aan de kleur tape. Ferro is bruin, dit is immers ijzeroxide of roest. Een Ferro-Chroom tape is zwart van kleur. Zoals ik bij de Compact Cassette al besproken heb, des te donkerder de kleur, des te beter de kwaliteit.

 Ferroband naast een Ferro-Chroom band.
Ferroband naast een Ferro-Chroom band.

3. Werking Elcaset recorder

Ondanks dat de Elcaset slechts twee jaar echt actief was op de markt zijn er voor dit type media vrij veel recorders uitgebracht door verschillende fabrikanten, hieronder een overzicht van een aantal modellen die op de markt verschenen zijn.

Er zijn ook nog enkele prototype's geweest, als je echt geïnteresseerd bent in de Elcaset recorders raad ik je deze Engelstalige website aan, deze behandelt het komen en gaan van de Elcaset evenals enkele prototype modellen die je hier op dezelfde website aantreft.

Ikzelf ben dus trots eigenaar van een Sony EL-5 Elcaset recorder uit 1976. Een 'mid-range' model uit de serie van vier recorders. We nemen even een kijkje naar de functies die de EL-5 rijk is, deze zijn ver gelijk aan menig andere modellen.

Hierboven de niveauregelaar van het op te nemen geluid. Hoewel niet goed te zien is, is dit een tweedelige knop, De bovenste is het linker kanaal waar eronder het rechter kanaal schuil gaat. 

Hier de tuimelschakelaars voor het aan of uitzetten van ruisonderdrukkingen, de linker is de MPX Filter. Deze filtert radioruis, handig voor als je opnames maakt vanaf de radio zelf. Rechts zit de schakelaar voor Dolby B ruisonderdrukking. Deze heb ik vrijwel altijd aan staan en filtert wel degelijk een grote portie ruis. Er zit ook een indicator lamp ingebouwd. 

Hier van boven naar beneden het volgende:

De hoofdschakelaar om het apparaat aan of uit te zetten, eronder een schakelaar om het apparaat in afspeelmode of opnamemode te starten door middel van een externe timer.

Daaronder de bijbehorende functie waarmee je instelt vanaf welk punt hij eventueel beginnen moet.

De teller zit daaronder en doet wat de naam zegt. Hij houdt de positie van de band bij, in Inch per seconde.

Daaronder zit de aansluiting voor een koptelefoon, over de knoppencombinatie hierboven kom ik later nog terug ze zijn vrij ingewikkeld en moet nog steeds uitzoeken hoe dit nu echt werkt. 

De grote regelaar hierboven is wederom dubbel uitgevoerd, al is deze bedoeld voor het inkomende geluid vanuit een microfoon. De kleinere links is een enkele voor het uitgaande geluid naar een koptelefoon-aansluiting.

Dan is er nog de afstelling voor het type Elcaset dat je gebruiken gaat, hoewel verdeeld over zowel Bias als Equalizer gebruik je ze eigenlijk altijd in dezelfde stand, in het midden van deze schakelaars wordt dit ook duidelijk gemaakt.


Uiteraard niet te vergeten, de bediening van de band zelf. Links naar rechts:

- Achteruit spoelen
- Stop
- Start
- Vooruit spoelen
- Opnemen
- Pauze

De knoppen werken soms in combinatie met elkaar, bij het volgende onderwerp 'Opnemen van muziek' ga ik dieper in op een aantal genoemde knoppen.

Zou je, jezelf deze luxe kunnen veroorloven, de serie Elcaset van (zover ik weet) Sony komt met de mogelijkheid tot het aansluiting van een afstandsbediening, dan wel met snoer. Dit via de achterzijde.

Ikzelf heb er geen en niet nodig. De afstandsbediening lijkt op de bediening die je terug ziet op de recorder zelf. De draai en tuimelschakelaars moet je alsnog op het apparaat zelf bedienen. 

Tot slot zit er op de achterkant een kleine draaiknop voor het instellen van het uitgaande volume. Handig voor als deze niet voldoet aan de verwachting.

ik heb hem zelf nog niet gebruikt, ik ben tevreden met waar hij nu op staat ingesteld. Bovendien regel ik het volume alsnog via de versterker waarop hij is aangesloten. 

Op andere modellen tref je vaak nog wat extra opties aan maar dit zijn vaak luxe functies.


4. Opnemen van muziek

We gaan het nu hebben over het belangrijkste (en langste) onderwerp. We behandelen hier het opnemen van muziek op de cassette.

Hierbij beginnen we met het belangrijkste onderdeel van het opnemen namelijk: de bron.

De afgelopen jaren heb ik verschillende bronnen gebruikt om muziek op analoge media op te nemen. In mijn geval is de bron altijd digitaal geweest. Via een complex netwerk van aansluitingen speel ik muziek door naar één van de vele opname apparaten die ik hier heb staan.

Dit kleine kastje (een media streamer) heeft een eigen harde schijf. Muziek stuur ik via mijn vaste computer door naar dit kastje, het kastje zelf is met RCA (tulp) kabels aangesloten op een 'Switchbox' de schakelkast zelf verdeelt het geluid over verschillende kanalen naar mijn opname apparatuur.

Om precies te zijn, zijn het twee schakeldozen, de ene staat in serie naar de andere. Ik heb immers zoveel kanalen om uit te kiezen dat een enkel kastje niet meer voldoende is. Er zit niet voor niets een sticker op beide kastjes, anders is het overzicht voor mij ook lastig bij te houden.

Omdat het best ingewikkeld klinkt als ik het moet beschrijven is hierboven een overzicht te zien die het hopelijk duidelijker maakt. De computer gebruik ik om afspeellijsten voor te bereiden, deze kopieer ik via mijn lokale netwerk naar de media streamer, van hieruit speel ik muziek af naar switchbox 1, die staat op kanaal 1 en stuurt het naar switchbox 2 welke op kanaal 3 staat en het geluid weer doorstuurt naar de Elcaset recorder.

Kortom weer een ingewikkeld schema om te beschrijven hoe ik mijn muziek opneem....

Laten we het erop houden dat ik een digitale bron gebruik om al mijn muziek vast te leggen op fysieke media.

Uiteindelijk komen de kabels uit op de 'LINE IN' van de Elcaset Recorder. Wit voor het linker kanaal, rood voor het rechter kanaal.

Ezelsbruggetje, als je de eerste letters neemt van de kleur en het kanaal, komen 'R'ood en 'R'echts overeen dus weet je altijd hoe je deze kabels aan moet sluiten.

Of je plakt een klein stickertje verdekt opgesteld waar het op staat ;-)

Bij het maken van een afspeellijst komt voor mij veel kijken, ik heb veel verschillende opnamemogelijkheden dus heb ook mijn eigen indeling om een goed overzicht te houden zoals hierboven op de foto's te zien is.

Als ik aan een nieuwe afspeellijst begin maak ik een nieuwe map aan, hierin kopieer ik de nummers die ik wil opnemen. Als ik eenmaal een selectie heb gemaakt selecteer ik alle nummers en klik met de rechtermuisknop op Eigenschappen. Als ik dan het tabblad Details aanklik kan ik de totale afspeelduur van de selectie zien. Het doel is deze niet veel langer te maken dan de totale afspeeltijd van een cassette, in dit geval 60 minuten totaal. Hierna verdeel ik de nummers over beide zijden van de cassette en plaats de nummers in een specifieke volgorde. Hierbij verander ik de titel van elk nummer door er een letter en cijfer voor te zetten. Dit alles leg ik vast op Excel samen met de tijden.

Het Excel bestand zelf is een sjabloon dat ik gemaakt heb om snel en makkelijk te berekenen wat de totale afspeelduur is van een afspeellijst. Als ik klaar ben sla ik dit bestand op en kopieer ik de nummers naar de media streamer. Hierna kan ik de Elcaset recorder en de cassette voorbereiden voor opname.

Het excel bestand is overigens te downloaden onderop de Downloadspagina.

De gebruikershandleiding van de EL-5 is bijzonder goed opgebouwd, onder het kopje 'Recording' vind je informatie over het juist instellen van de recorder. De foto is aan te klikken om uit te vergroten.

  1. De Timerfunctie, deze moet in het midden staan.
  2. De power knop, deze zet je aan (logisch).
  3. Open het deurtje van de recorder en plaats de Elcaset (nu nog niet, dit behandel ik straks nog).
  4. Zet de schakelaars voor het type band op de juiste stand.
  5. activeer eventueel Dolby ruisonderdrukking.
  6. activeer de MPX filter, alleen als je een opname maken gaat vanaf de radio, laat deze anders uit staan.
  7. Reset de teller zodat deze 000 aangeeft.

We pakken nu een Elcaset band, zorg ervoor dat de A-kant naar je toe gericht staat, dan zou de tape (door het raampje te zien) links moeten zitten en de schroeven naar boven gericht. Sony zegt dat dit de officiële A-kant is, dit lijkt niet heel bijzonder maar als je een band moet openmaken is dit wel handig om aan te houden.

Let er op dat je bij gebruik van een nieuwe cassette de band eerst hebt gecontroleerd dat deze goed loopt, een 'nieuwe' nog ongebruikte band kan namelijk problemen geven bij gebruik, lees in dit geval eerst de reparatiepagina van de Elcaset welke je hier kunt vinden. Scroll door naar het onderwerp 'Nieuwe cassette'.

Voor de cassette kan worden gebruikt draai ik met een passende vinger de rechter spoel met de klok mee, hiermee trek je de band strak. Draai hem niet verder dan dat hij toelaat, anders beschadig je de tape. Meestal hoor je een enkele tot drie 'kliks' voordat hij strak zit.

Hierboven een overzicht van de overschrijf beveiliging, Deze kun je naar binnen toe drukken als je wilt voorkomen dat je een eerdere opname overschrijft. Deze kun je ook weer omhoog drukken als je opnieuw iets wilt opnemen op een band.

In dit geval moeten deze omhoog staan, anders weigert de recorder om op te nemen.

We kunnen nog niet met het opnemen beginnen zonder eerst de VU-meters te hebben besproken. De naalden op de meters geven het actuele volume aan als er geluid op de LINE IN binnen komt (en ook tijden het afspelen van een cassette). De verdeling van het volume wordt op twee manieren weergegeven. De onderste schaal is in Decibel en gaat van -20 tot +5. De bovenste schaal is het percentage van 0% tot 100% en gebruik je voornamelijk als je opneemt met ruisonderdrukking.

Hieronder nog een knipsel uit de handleiding over het instellen van je opnamevolume:

De VU-meter gaat van -20 tot +5, het is de bedoeling dat tijdens het opnemen de VU-meters bewegen tussen de -20 en de 0. Alleen een korte piek mag boven de 0 uitkomen maar mag niet hoger komen dan +5. Ikzelf houd altijd een bovenste grens aan van +3 om verstoring van het geluid te voorkomen.

Makkelijker gezegd dan gedaan, elk nummer is namelijk anders, de ene heeft misschien hogere pieken waar de ander weer zachter is....

Het is daarom handig eerst te bepalen op welk niveau je moet opnemen, je kunt een gemiddelde maken op basis van de nummers die je gebruikt. Of je kunt het opnameniveau voor elk nummer los bepalen.

Voor het opnemen echt kan beginnen start ik op de digitale bron de afspeellijst en kijk voor elk nummer naar de VU-meters. Rechts van de meters zit de knop waarmee je het opnameniveau kunt regelen. Deze verstel ik tot een punt dat slechts de pieken van elk nummer op +3 uitkomen. Terwijl de rest van het nummer tussen de -20 en 0 zit. De instelling van de knop schrijf ik vervolgens op een papiertje.

Als ik alle nummers heb gecontroleerd en het volume daarvan heb genoteerd kan ik eindelijk beginnen met het opnemen van de muziek, althans bijna dan...

Hoewel ik eerder al sprak over het strak trekken van een band, ga ik zelf nog een stapje verder door hem een klein stukje door te spoelen tot het witte vlak op de tape net zichtbaar is, de tape zelf mag je niet zien. Dit doe ik handmatig, door de rem in te drukken en de rechter spoel te draaien tot het vlak in beeld komt. Hierna trek je hem pas strak om 'slack' te voorkomen. Doe je dit laatste niet is er kans dat de tape vastloopt bij gebruik.

Dit doe ik zodat ik na het starten van de opname niet hoef te wachten tot de tape (waarop de muziek kan worden opgenomen) bij de koppen is. Na het starten van de opnamestand op de recorder kan ik vrijwel direct starten met het afspelen op de digitale bron.

Pas nu plaats ik de cassette in het deck.

Controleer nogmaals of alle instellingen goed staan, kijk hiervoor naar de volgende onderdelen:

  • Staat de draaiknop voor inkomend geluid juist
  • Heb je het juiste tape type ingesteld
  • Staat Dolby aan of uit
  • Staat de draaiknop van je Microfoon op 0 (zo voorkom je eventuele ruis.)
  • Staat de Elcaset met de A-kant naar je toe gericht
  • Is de tape op de band ver genoeg vooruit gespoeld (tot het witte vlak).
  • Staan overige functies uit (zoals de timer-instellingen en MPX filter).

Als alles hierboven goed staat ingesteld kan eindelijk de opname worden gestart!

Ik druk met twee vingers eerst de play-knop en direct erna de record-knop in.
Je kunt van te voren ook de pauzeknop indrukken maar bij mij werkt die functie niet altijd even goed.

Zodra je beide knoppen hebt ingedrukt en je de band ziet draaien, start ik het afspelen op de digitale bron Al deze handelingen probeer ik zo snel mogelijk achter elkaar te doen. 

Let nu goed op de VU-meters, ze moeten synchroon lopen en niet te lang boven de 0-grens komen (het rode vlak). Ook mogen ze niet te laag blijven hangen.

Als ik een apparaat kan vertrouwen, doe ik ondertussen wat huishoudelijke taken, zolang je de muziek nog hoort spelen en de band ziet draaien zou alles goed moeten zijn. Als een nummer is afgelopen pas ik de volumeknop aan naar het volgende nummer.

Zodra de afspeellijst klaar is, draai ik de volumeknop rustig terug naar 0. De cassette laat ik na draaien tot de tape helemaal op zijn einde is, De recorder zou dan vanzelf uit moeten schakelen zodra de sensor het doorzichtige stuk tape ziet.

Door dit te doen zorg je voor een vloeiend einde, als er nog oude opnames op zouden staan overschrijf je die ook meteen, anders hoor je die bij het luisteren terug op het moment dat je met opnemen bent gestopt.

Als je helemaal klaar bent met opnemen, kun je band eruit halen. Let er op dat de tape goed zit bij het uitnemen, dit is niet altijd het geval zoals hierboven in twee voorbeelden te zien is.

Wederom druk je nu de rem in en draai je de rechter spoel met de klok mee tot de tape weer in de behuizing zit, houd eventueel de Clip omhoog als deze de tape klemt.

Hierna draai je de cassette om, stopt hem terug in de recorder en start de opname van kant-B. Hierbij ga ik hetzelfde te werk als eerder beschreven tot ook kant B klaar is met opnemen en de recorder vanzelf stopt.

Als ik de cassette nu uit de recorder haal laat ik de 'slack' die je eerder weg moest nemen er nu een beetje in zitten ik draai de spoel wel door zodat de tape niet meer uitsteekt maar draai hem niet strak. Zou je de Elcaset opslaan terwijl deze strak staat kan het zijn dat de tape uitrekt en beschadigd raakt.

Vergeet niet om de opname beveiliging voor beide kanten in te drukken!

Omdat ik mijn opname op een nieuwe band heb gemaakt moet ik de vele stickers er nog op plakken, het kan voorkomen dat de stickers na +40 niet altijd goed meer plakken, in sommige gevallen laten de hoeken weer los. Om dit tegen te gaan lijm ik de los gekomen hoeken in met een lijmstift, een klein beetje lijm is voldoende.

Op het stickervel staat een instructie van waar welke stickers komen moeten.

Omdat het voor mij ook de eerste keer is dat ik deze stickers plakken moet, kom ik er op de harde manier achter dat het verstandig is eerst de gegevens op te schrijven vóór ik de stickers opplak. Mijn handschrift is niet slecht maar als je dit moet doen op een instabiele ondergrond is dit het resultaat....

Ik ben ook linkshandig dus moet goed oppassen dat ik de boel niet uitsmeer en moet de inkt tussendoor even laten drogen. 

En zo kan ik weer een Elcaset toevoegen aan de collectie. Ik baal wat van het slordige handschrift en de vegen maar zal het ermee moeten doen.

Update: De stickers op de hoes heb ik inmiddels vervangen voor nieuwe zelfgemaakte stickers waarop het handschrift wat beter is. De tekst op de cassette is helaas nog wel zoals hierboven te zien is.


5. Onderhoud en afstelling

De Elcaset recorder heeft over het algemeen weinig onderhoud nodig, al is het aan te raden de koppen na een aantal keer afspelen (om de 10 uur) even schoon te maken.

Hieronder nog een kort overzicht van het schoonmaken in actie.

De handleiding geeft aan dat je het apparaat in een goed geventileerde ruimte plaatsen moet uit de buurt van bronnen die warmte generen. Plaats het apparaat altijd horizontaal als je deze gebruikt, allemaal standaard regels die eigenlijk iedereen wel begrijpt, althans, hoop ik...

Interessanter is de afbeelding met het verschil tussen een schone en een wel heel erg vieze kop. Het is dus belangrijk dat je deze schoon houdt, hiermee verleng je ook de levensduur van je koppen en banden! 

Afstelling zelf is haast niet nodig, enige mogelijkheid tot afstellen zit op de achterzijde, de eerder genoemde draaiknop. Binnenin de machine kun je uiteraard ook nog wat potmeters afstellen maar dit valt bij mij onder reparatie gezien je hiervoor de juiste kennis moet hebben.
Dit laatste zou ook niet nodig moeten zijn, dit is vanuit de fabriek allemaal al voor je gedaan. 

Tot slot nog de pagina over problemen en oplossingen. Deze kan van pas komen als de Elcaset recorder dingen doet die niet horen te gebeuren.

Opvallend is het laatste probleem "Howling or Hum noise" Ik had mijn Elcaset een periode bovenop mijn versterker staan maar ervaarde dit probleem gelukkig niet. Dit heeft te maken met de isolatie van zowel de Elcaset recorder als de versterker, een goedkope versterker kan slecht geïsoleerd zijn tegen statische elektriciteit, hierdoor kan het voorkomen (vooral na een tijdje aan te hebben gestaan) dat je zoemend geluid gaat horen.

Dit kun je dus oplossen door de Elcaset elders te plaatsen of je apparatuur even uit en in te schakelen. Maar verplaatsen blijft de beste oplossing. 


6. Nieuwe banden aanschaffen

We komen nu toe aan het laatste onderwerp, eentje die bepalend kan zijn of je ooit begint met Elcaset of juist afziet van het hele gebeuren.

Elcaset banden zijn duur en moeilijk te krijgen! De enige bron voor banden is via tweedehands websites, Ebay om precies te zijn!

Echt nieuwe banden worden niet meer gemaakt sinds het medium geflopt is. Banden die te koop worden aangeboden kunnen gebruikt zijn maar met wat geluk tref je een partijverkoop van nieuwe banden die nog in folie of zelfs nog in de originele doos zitten!

Ik moet toegeven dat de meeste banden nog in redelijk goede staat zijn, mede omdat het medium niet lang populair is geweest en de banden dus niet veelvuldig gebruikt zijn. 

Zoals je kunt zien, verschillen de prijzen sterk, maar het gemiddelde ligt momenteel ergens tussen de $40 en $50 per band (exclusief verzendkosten). Ik heb ze nog kunnen aanschaffen voor een gemiddelde $30 per band. De prijs is in enkele maanden dus flink gestegen. (gemiddelde prijs schatting komt uit midden 2020)

Als je naar de foto's kijkt zie je dat een enkeling de prijs sterk overdrijft. Anderen geven juist korting als je een partij koopt (wat ook de beste optie is).

Ook kun je nieuwe labels kopen voor een schappelijke prijs, maar ook hier is het raadzaam voor een partij te gaan gezien de verzendkosten weer hoog zijn.

Houd er rekening mee dat dit een momentopname is, het aanbod is momenteel (midden 2020) redelijk stabiel maar de prijzen veranderen veel.

Kijk goed naar het land waar je de banden koopt, een band uit Duitsland is goedkoper dan uit Amerika dit in verband met verzendkosten. De verkoop prijzen zijn ook verschillend per land.

Voor nu moet ik nog meemaken dat er géén banden verkocht worden, maar de kans dat dit in de toekomst gebeuren gaat is aanwezig. Analoge media neemt in populariteit toe en des te meer mensen (zoals ik) deze banden kopen des te zeldzamer en duurder ze worden! 

Ik hoef denk ik geen verdere voorbeelden te geven, laatst zelf nog een complete set op de kop weten te tikken, goedkoop was het niet, maar op de lange termijn zou het me kosten moeten besparen en kan ik er voorlopig weer tegenaan.


Tot slot wil ik je echt niet afschrikken, maar hier een klein overzicht van de prijzen van Elcaset recorders.... Uiteraard ook een moment opname, ik verwacht dat deze prijzen meestijgen als ze zeldzamer worden. De mijne (Sony EL-5) heb ik 'goedkoop' gescoord omdat hij niet goed werkte.

Belangrijk is dat je eerst informatie opzoekt over het medium en zijn recorders, controleer de prijzen goed en noteer ze over een periode van een maand of twee, zo kun je een gemiddelde maken van wat het totaalplaatje kosten gaat. Ik sla deze gegevens op in een tabel en werk ze bij tot ik tot aankoop overga, denk ook aan onderdelen als nieuwe riemen of knoppen, niet alle apparaten zijn direct bruikbaar!


Tot zover de Sony Elcaset, een product gebouwd op kwaliteit, maar uiteindelijk een mislukking op de markt. De competitie in die tijd was hard, veel verschillende typen geluidsmedia en slechts enkelen die populair werden, de Elcaset hoorde daar niet bij. 


7. Zelf insteekkaarten maken.

en meer*

Nog een klein bonusonderwerp dan, sinds kort ben ik trots eigenaar van een degelijke printer. Hierdoor ben ik in staat om voor allerlei media nieuwe stickers en kaarten te printen, dus ook voor de Elcaset. 

Hier de sjablonen die ik zelf gemaakt heb, dit omdat ik niet voor elke cassette meer een originele kaart heb, als ik ze nog heb zijn ze vaak beschreven of verkleurd...

Om voor wat extra stevigheid te zorgen gebruik ik speciaal papier dat dubbel de dikte heeft van een standaard A4'tje. Ook kies ik op de computer om te printen op een zo hoog/fijn mogelijke kwaliteit, je verbruikt meer inkt maar het resultaat is het waard. 

Met een papiersnijder, snijd ik de overbodige delen weg, dit geeft een beter resultaat dan knippen en is vele malen sneller. Het kan in het begin lastig zijn om alles netjes recht te snijden, maar na een een tijdje went het wel. 

De ronde delen zal ik alsnog met de schaar moeten doen...

De vouwlijnen weet ik uit mijn hoofd, met een liniaal houd ik de kaart tegen waar de vouwlijn komt, eerst buig ik hem met opzet de verkeerde kant op.

Als de vouwlijnen er in zitten, buig ik de kaart weer de goede kant op en maak de vouw af.
In feite is hij nu klaar, je zou hem voor het vouwen nog kunnen invullen, maar ik ga het anders doen. 

Voorheen gebruikte ik nog wel eens een typemachine voor een nostalgisch tintje.
Tegenwoordig is mijn handschrift goed genoeg dat ik de nummers er zelf op schrijf, het kost me wat extra tijd en met mijn linkshandigheid moet ik opletten dat ik de verse inkt niet uitveeg maar het resultaat is leuk met een persoonlijke toevoeging.

Natuurlijk moet ik goed opletten dat ik geen schrijffouten maak anders ben ik gerust in staat helemaal opnieuw te beginnen!

Na het typen is de kaart wat krom getrokken maar dit kan geen kwaad.

Om het nog een beetje persoonlijk te maken, schrijf ik met een vulpen de titel, tijden en opnamedatum. Ter vergelijking de oude kaart links en de nieuwe rechts.

Een ander verschil is dat de nieuwe kaarten niet zo glanzen als de oude, ik mis het niet. Het maakt het overigens makkelijker foto's te maken met de leeslamp erbij.

De bocht bovenin is niet helemaal hetzelfde, maar ik ben alsnog tevreden.
Ook de speciale snede in de kaart moet nog komen, ik ben mijn snijset momenteel kwijt... 

Het is verstandig om de hoekjes van de kaart weg te knippen, zo is er minder kans dat de kaart kreukt als je hem in de hoes stopt.

De nieuwe insteekkaarten geven de Elcaset weer een fris uiterlijk. De kaft zelf ziet er gelukkig nog wel goed uit. 

Kijk! Er komt nog meer uit de printer!

Ik ga nog een stapje verder want ik ga graag voor complete perfectie.
Op de kaft zitten namelijk ook stickers, hoewel ze niet slecht zijn, was mijn handschrift dat in het verleden wel...

De nieuwe stickers zijn anders dan de originele, maar wel van dezelfde maat.
Deze hebben voorgeschreven tekst, ik hoef ze alleen nog in te vullen. 

Hier het verschil met de originele stickers.

Voor ik de stickers plak, maak ik de oude zwart, zo is er minder kans dat er straks iets van de oude sticker doorschijnt.

Ik ga zo de banden af die ik al heb opgenomen en maak ze allemaal gelijk aan elkaar. 

Hier het eindresultaat.
De sjablonen voor de stickers en kaarten kunnen op deze pagina gedownload worden om zelf mee te kunnen knutselen.

Zoals eerder al aangegeven heeft het mijn persoonlijke voorkeur dit met dubbel dik A4 papier te doen. 


Relevante pagina's: