Geluidsdragers

Op deze pagina uitgebreide informatie over onderhoud en reparatie van geluidsdragers.

Moeilijkheidsgraad-index:

= Makkelijk
Geen gevaar voor jou of het materiaal waarmee je werkt.

★★ = Uitdagend
Jij loopt geen gevaar maar je materialen wel dus wees voorzichtig met wat je doet. Verwacht wat uitdaging.

★★★ = Gemiddeld
Je werkt hier met elektrische apparaten en fragiele delen, je gaat apparaten uit elkaar halen en onderzoeken. Hoewel de spanning er niet altijd op hoeft tijdens werkzaamheden is er wel kans op elektrische schokken. 

★★★★ = Moeilijk
Je gaat apparaten open testen terwijl er spanning op staat.
Er is weinig marche op beschadiging en onderdelen zijn zeldzaam, duur of niet meer te krijgen.

★★★★★ = Expertise
Snel draaiende delen, elektriciteit en metingen verrichten. Vervangen of behandelen van kleine fragiele onderdelen. Soms haast onmogelijke reparaties, begin hier pas aan als je de juiste kennis hebt, en niet bang bent je apparaat te verliezen als je een foutje maakt.


Verder is er ook een vermelding van de kosten, deze zijn gebaseerd op aan te schaffen onderdelen, deze zijn berekend op basis dat er niets kapot gaat tijdens het proces.
Aanschafkosten van het apparaat/medium zelf zijn hier niet bij inbegrepen.

Tot slot zijn sommige reparaties nog niet afgerond, de knop is dan oranje gekleurd.

Laag = €0 tot €50
Gemiddeld = €50 tot €100
Hoog = €100 of meer!


De Compact Cassette, ook deze hebben soms hun dag niet, op de pagina lopen we langs de mogelijke problemen van het bandje, maar kijken uiteraard ook naar de oplossingen en manieren om een verloren bandje weer werkend te krijgen. Ik gok erop dat vrijwel iedereen deze problemen kan oplossen, mits je de juiste gereedschappen gebruikt.

Moeilijkheidsgraad:
★ = Makkelijk
Kosten: Laag


8-Track cartridges hebben de tand des tijds niet altijd goed doorstaan, onderdelen moeten haast altijd vervangen worden en je hebt kans dat je tape vastgelopen is. In het ergste geval eindig je met een spaghetti aan tape, vooral als je hem verkeerd open maakt. Kijk verder naar dit uitdagend type media.


Moeilijkheidsgraad:
★★ = Uitdagend 
Kosten: Laag tot Gemiddeld


Ooit als veelbelovend geluidsdrager op de markt verschenen om net zo snel weer vergeten te worden, niet vanwege zijn uitstekende kwaliteiten. Maar puur omdat het cassettebandje populairder was.

De gewaagde Elcaset, peperdure banden met onderdelen die je een uur door je kamer laten zoeken als ze wegspringen. Zeer specifieke instructies, de banden moeten eerst onderhouden worden voor je ze gebruiken gaat.

Moeilijkheidsgraad:
★★ = Uitdagend
Kosten: Laag


De grootste cassettebanden ooit, met spoelen van ruim 20 cm doorsnede als een sandwich samen gehouden door een dikke kunststof behuizing. Met allerlei ingebouwde componenten die voor een werkend geheel moeten zorgen.

Kijk mee hoe ik een stapel van deze cassettes uit elkaar haal, schoonmaak, repareer en weer gangbaar maak voor gebruik op een minstens zo groot apparaat.

Moeilijkheidsgraag:
★ = Makkelijk
Kosten: Laag