Reparatie: TEAC PD-H570

Een CD-speler tussen mijn vooral analoge audio-opstelling. Alsof je zou vloeken in de kerk.
Maar hoe deze dan ook in mijn handen terecht is gekomen is een verhaal op zich.

Hij werkt, tot op een zeker punt. Het is een speler met ruimte voor maar liefst 7 CD's! Hij kan alle CD-stations ophalen en de CD als die daarin zit op de speler laden. Hij kan hem op toeren brengen maar hier houdt het dan ook op.

Tijd om te kijken wat ermee op doet!

26 juli 2019

Allereerst even een voorafje. De CD-speler is niet zomaar aan komen waaien. Maar kwam eigenlijk als een set met de Teac MD-H500i Minidisc-recorder. Hoewel ik alleen interesse had in de Minidisc, vertelde de verkoper dat hij nog deze Teac PH-H570 had staan. Een bonk van een 7-CD speler. Hij heeft hem al twee keer eerder verkocht maar hij kwam telkens terug met het verhaal dat hij defect zou zijn. De verkoper heeft zelfs een filmpje gemaakt om aan te tonen dat hij in zijn handen wel werkte! Ik kan hem voor een heel schappelijk bedrag overkopen. Ik krijg zelfs de kans om hem eerst helemaal uit elkaar te halen voor ik hem kopen wil.

Zoals je verwacht werkt hij in mijn handen dus ook niet, een makkelijke klus lijkt het ook niet te worden!

Ik ga werken aan een apparaat waarbij ik netspanning nodig heb om componenten door te meten. Spannende boel dus, heb je hier geen ervaring mee volg mijn stappen dan niet op. Ik ben ook niet verantwoordelijk voor letsel aan het apparaat of beschadiging van lichamelijke onderdelen. Goed laten we verder kijken.Vereiste gereedschappen:

  • Schroevendraaiers (PH0, PH1 & PH2)
  • Kleine griptang
  • Multimeter
  • Bakje voor een hele hoop schroeven

In mijn geval ook:

  • Soldeerstation + Tin
  • Elektriciteitsdraad (0,5² of kleiner)

Allereerst kijk ik naar waarom de speler niet werkt. Hij laad de CD's netjes vanuit zijn magazijn. De CD kan op toeren komen zonder problemen, maar lezen wilt niet lukken, mijn vermoeden gaat al snel naar een defecte laser. Na wat gefriemel zie ik op het display dat het de laser gelukt is de CD te herkennen!

15 nummers met een totale speelduur van 66 minuten ruim. Ik heb de CD zelf gebrand en kan dus controleren of deze gegevens kloppen, dat doen ze! De laser kan dus uitgesloten worden.

Dat het nu wel lukt de CD te zien komt omdat ik het tandwielwerk wat gedraaid heb, de laser bevind zich hierdoor in de binnenste rand van de CD en kan dan de algemene informatie uitlezen die zich daar bevindt. Het lukt hem alleen niet om de CD ook af te spelen.

Toch weet ik voldoende, de motor die de laser verplaatsen moet, werkt niet. De laser blijft in dezelfde positie staan en kan de rest van de CD dus niet lezen.

Tijd om hem uit elkaar te halen.

Als je de CD-speler lang genoeg aankijkt valt hij vanzelf uit elkaar. Scheelt me dat een hoop werk zeg!

Oké, zo makkelijk ging het niet. Net als de Minidisc-speler die van dezelfde serie afkomstig is, is ook deze CD-speler opgebouwd uit componenten. Elk component moet ik los schroeven voor ik ergens bij kan. De verbindingen onderling bestaan uit stekkers, dus geen de-soldeerwerk hier. Wel een partij schroeven van alle soorten en maten!

Nadat ik hm uit elkaar heb gehaald, steek ik alle stekkers weer terug, nu kan ik controleren of dat hij nog werkt ook als hij uit elkaar ligt. De CD-speler zelf maakt wat lawaai dat me niet bekend voorkomt, het display vertelt me genoeg. Tijd om het anders aan te pakken.

Ik besluit bij de speler zelf te beginnen. Deze zit vast aan de bodem van de behuizing, om die schroeven los te krijgen moet ik alle andere componenten eerst verwijderen, ook de kabels van en naar de speler zijn kort, ik moet dus alles loskoppelen.

Als je op de foto's klikt krijg je een close-up, hier zie je het mechanisme zelf met zijn 7 lades. In lade 1 zit de CD.

Zoals ik al vertelde, zit alles vast met schroeven, op dit moment zit het bakje (of potje in dit geval) al aardig vol, ik besluit de schroeven die er nu af komen apart te houden om niet in verwarring te komen.

De bodemplaat (links) komt los met 7 schroeven, hieronder zit weer een plastic kap (rechts) met dit keer 10 schroeven! Ik maak ze allemaal los, maar krijg de plastic kap er niet af.

Ik wil de speler niet beschadigen (mede omdat ik hem nog niet officieel in bezit heb). Dus ga kijken wat ik vanaf hier kan doen.

Als ik met de camera van mijn mobiel naar binnen tuur zie ik de motor waar het om gaat, erachter gaat de andere motor schuil die de CD op toeren brengt. Beiden zitten op dezelfde printplaat en gaan met dezelfde kabel weg.

Als ik de plastic kap weer bekijk zie ik hetzelfde printplaatje, rechts zit de motor gemonteerd voor de CD, net onder de kap zit de betreffende motor verstopt. Met wat moeite kan ik aflezen welke verbindingen de Plus en Min zijn. Tijd om de boel door te piepen (doormeten op weerstand of sluiting).


Rechts zie je de verschillende stekkerverbindingen.
De meest linkse is degene waar het om gaat, de twee meest linkse aders zijn de plus en min van de motor die ik door ga meten.

Mijn handige hulpje meet hier de kabel door, maar kan geen sluiting vinden. dus is dit deel uitgesloten.

Vervolgens meet ik vanaf de eerder getoonde stekker naar de andere kant van de speler (die zie je hier rechts), hier zitten de verbindingen naar de hoofd-printplaat. Nu kan ik de printplaat weer aansluiten en kijken of daar alle aders doorkomen.

Bij het meten zie ik wederom dat alles goed is, geen sluitingen of losgekomen onderdelen.

Ik besluit nog een keer de speler onder spanning te zetten om alles door te meten op voltage.

Ondanks de ERROR die ik eerder te zien kreeg werkt de speler nu wel, hij scant alle 7 stations (zoals hij altijd doet bij opstarten), ik kies CD 1 en hij laad hem in. Ik begin met meten tussen de plus en min. Het juiste voltage weet ik niet, ik heb geen handleiding. Nodig heb ik die nu niet want ik meet 0V (niks).

Ik meet tot aan de printplaat geen voltage, uiteindelijk op de print aangekomen, besluit ik te gaan kijken waar de verschillende verbindingen heen lopen. Ver hoef ik niet te zoeken. We hebben ons probleem al gevonden! Zie jij het al?

Even uitvergroot zien we goed wat er nu aan de hand is. De meest linkse pinnen verzorgen de spanning van de motor, Links voor Min, Rechts voor Plus. We zien nu goed dat de Min doorbroken is door een kleine beschadiging in de printplaat, het stukje steekt zelfs uit!

Even een moment eerder nog dacht ik dat ik het hier moest opgeven, mijn printplaatkennis is nog nihil. Toch heb ik dit keer geluk.

Het herstellen van deze verbinding is priegelwerk, ik kan er eventueel ook voor kiezen een 'bypass' aan te leggen met een losse ader, dit laatste ga ik dan ook doen. Ik heb momenteel niet de instrumenten om deze print te herstellen dus veel keuzes heb ik ook niet. De genoemde schraper bij de gereedschapslijst is dan ook om de coating van de print weg te schrapen zou je de verbinding willen herstellen, ik heb hem hier dus niet nodig.

De uiteinden van de draad strip ik weg op enkele Millimeters, de printplaat is compact opgebouwd en ik wil uiteraard niet dat er contact wordt gemaakt met andere punten.

voorzichtig soldeer ik de draad vast, om te voorkomen dat deze tijdens het solderen weg schiet leg ik er een gewicht op, in dit geval is een grote gum voldoende.

Na het soldeerwerk wilde ik de draad nog een beetje netjes wegstoppen, maar kon niet echt een mogelijkheid vinden hiertoe, normaal worden die vanuit de fabriek met tape vastgeplakt tegen de printplaat. Goed tape heb ik niet liggen, dus heb ik besloten het hier maar bij te laten, zo lang hij geen contact maakt met bewegende delen zou het goed moeten zijn, overigens liggen de andere kabels er ook los in.

Ik sluit de kabels weer aan, zet het apparaat grotendeels weer in elkaar en test hem met een originele CD. Succes!

Een tweede test met een gekopieerde CD levert helaas niets op, maar ook hier heb ik een oplossing voor. Als ik de CD brand op een lagere snelheid (8x ipv 24x) kan de CD speler ze wel lezen.

Hierboven het totaal aan schroeven toen hij uit elkaar lag.

Bij het terug in elkaar zetten van de speler lopen we tegen een klein maar bekend probleempje, we houden een schroefje over...

Ik heb nog eens goed binnenin gekeken of ik niet ergens dit schroefje vergeten ben, het apparaat staat al bijna in elkaar en heb geen zin hem weer helemaal te ontmantelen, ik wil nu eindelijk eens naar het geluid luisteren dat dit beestje produceren kan!

Het eindresultaat tovert een glimlach op mijn gezicht. De CD's die je ziet staan heb ik van moederlief gekregen. Ze is jaren geleden overgestapt naar streamen en had nog geen afscheid genomen van haar CD-collectie. Nu hebben ze een goed onderkomen gekregen en kan ze deze altijd nog luisteren als ze op de koffie komt.

Ik heb mijn muzieksmaak bijna geheel te danken aan mijn moeder, de CD's die ik dus heb overgenomen sluiten naadloos aan op mijn smaak, veel van deze CD's herken ik dan ook nog van mijn jonge jaren!

Als afsluiter nog een filmpje van de CD speler nadat de spanning eraf is geweest. Hij moet daardoor alle lades afscannen om te weten of er CD's in zitten, best leuk om hem zo in werking te zien.

31 juli 2019 


Een kleine update sinds het afronden van de reparatie, nu een klein maandje verder:

De CD-speler werkt top! Het geluid is kraakhelder, en hij speelt vrijwel altijd zonder problemen. Maar nu komt er toch nog een klein mankementje tevoorschijn.

De beruchte 'ERR' is terug...
De beruchte 'ERR' is terug...

Nu ik dit schrijf is het de derde keer dat ik tegen dit probleem aan loop. Bij een koude start (nadat de spanning eraf is geweest), voert de speler direct een testcyclus uit, je hoort dan dat hij een CD inlaadt en weer terug in het magazijn stopt. (Zijn zeven lades scannen doet hij pas als ik hem uit standby mode haal). Maar in plaats daarvan hoor ik de motor heel zwaar lopen en hoor niet het geluid dat hij maakt bij het laden van de CD, Enkele seconden daarna stopt de motor en krijg ik deze hierboven getoonde melding...

Elf schroeven verder kijken we weer op de binnenkant, één cd steekt uit, deze zit ergens vast. Deze zou hij normaal naar de afspeelpositie brengen er daarna weer teug in het magazijn moeten stoppen. Het is dus bij het laden al mis gegaan. Ik moet hem handmatig bevrijden en terug naar het magazijn duwen zoals ik al twee keer eerder heb gedaan...

Toch gebeurt er nu iets wat niet verwachtte, ik wilde de speler even aanzetten voor een foto van de vastloper met de ERR melding erbij, maar in plaats daarvan schuift de CD netjes terug naar zijn magazijn en voert alsnog een testcyclus uit! Hoewel het te snel ging om te volgen heb ik niet kunnen zien hoe hij zich heeft kunnen bevrijden, maar opvallend is wel dat het gebeurt als de plastic kap van het magazijn er af ligt.

Ik heb momenteel geen zin om hem weer op de werkbank te onderzoeken (heb nog genoeg projecten liggen), en ben een man van geduld. Ik kan leven met deze 'error', voor als ik het echt beu ben heb ik een plan klaar liggen...

Op de onderzijde van de metalen kap heb ik een vierkant afgetekend, omdat ik binnenin de speler roet vond vermoed ik dat hij (de transformator) te warm wordt tijdens normaal gebruik. Er zit geen enkele vorm van ventilatie in, mijn idee is dus hier een passieve koeling op te zetten (een membraan of gaasje in te bouwen).

Hoewel het "een inbreuk is op zijn originaliteit" heb ik daar maling aan, mijn eerste streven is een goede werking, voldoende ventilatie hoort hier ook bij. Mijn tweede streven is het mooi/schoon houden en tot slot ook origineel houden van het apparaat.

Het komt dus voor dat enkele van mijn apparaten nieuwe knopjes of lampjes hebben en wat afwijken van het origineel. De delen die je niet ziet pak ik wel ingrijpend aan als het moet, waaronder dit ventilatierooster.

Voor nu werkt de speler weer en geniet ik van de CD's met muziek die ik herken van mijn jonge jaren. De verkoper heeft nooit meer van zich laten horen, ondanks dat ik meermaals heb aangegeven te willen betalen. Toch was de verkoper zeer vriendelijk, dus bij deze bedankt!

20 augustus 2019 

Kleine update, het ventilatierooster is er nooit meer gekomen en het vastlopen is nog steeds een bestaand probleem, geluk heeft het dat ik haast nooit de spanning van het apparaat af haal waardoor dit zelden voorkomt. Desondanks heb ik bericht gehad van iemand uit Bulgarije die hetzelfde probleem heeft gehad en ook de oplossing heeft gevonden. Als ik weer eens tijd vind ga ik dezelfde oplossing proberen toe te passen en vul deze pagina aan met mijn bevindingen. Tot die tijd alvast bedankt aan de beste die mij de oplossing gemaild heeft!

13 mei 2022


Gerelateerde pagina's: