Sony TCS-370 Reparatie

09 juli 2020

Hier voor ons staat een wat apart type Walkman uit de serie die Sony heeft voortgebracht.
Bouwjaar 1984/86.

De TCS-370 is op de markt gekomen om buitenshuis opnamen te kunnen maken en deze overal af te spelen. Officieel is het ook niet eens een 'Walkman' maar een Cassette-corder, althans zo werden dergelijke modellen van Sony genoemd.

Deze 'Corder' heeft opvallend veel opties die gericht zijn op veldwerk. De ingebouwde stereomicrofoon, een speaker waarmee je ter plekke opnamen kunt afspelen. Beide overigens van goede kwaliteit.
Je kunt zelfs vooruit en achteruit spoelen terwijl de weergave-kop tegen de tape wordt gedrukt. Zo kun je tijdens het spoelen luisteren naar de tape om te bepalen waar je stoppen moet. Nu noem ik er nog maar een paar.

Opvallend afwezig anderzijds is Dolby ruisonderdrukking.


De bediening van de speelfuncties is volledig elektronisch gestuurd. Van boven naar onder:


- Rec = Opnamefunctie, erboven zit ook een klein LED dat reageert op geluidsterkte tijdens opnemen.

- Play = Speelfunctie.

- Stop = Stopt alle andere op dat moment actieve functies.

- REW = Achteruit spoelen.

- FF = Vooruit spoelen, zowel vooruit als achteruit spoelen kan op twee manieren, met en zonder afspeelmogelijkheid.

Onderop zit nog een knopbeveiliging, schuif je deze naar boven dan blokkeren alle andere knoppen, zo kun je hem veilig vervoeren zonder per ongeluk een knop te activeren.

Rechts iets boven het midden zit overigens nog een Pauzeschuif.


Links zit dan nog een schuif om de klep te openen.



Op de bovenzijde zitten de aansluitingen. één voor een externe spanningsbron, daaronder een koptelefoon-aansluiting gevolgd door een microfoon-aansluiting.


Interessant is de aanwezigheid van een tikkenteller, deze houd de stand van het bandje bij in inch per seconde (IPS).

Tot slot zit er nog een volumeregelaar op.


We krijgen hier ook nog even zicht op de microfoon, deze is dubbel/gescheiden uitgevoerd om stereo-opnamen mogelijk te maken.
Het zijn ook daadwerkelijk twee losse microfoons.

 Op de onderzijde van het apparaat zit het batterijcompartiment, hier kunnen twee AA batterijen in. vergeet het lintje er niet achter te stoppen want het is anders niet makkelijk de achterste batterij eruit te krijgen.

Verder hebben we nog de achterzijde, waar de luidspreker zich bevindt. Tot slot de andere zijkant waar nog een schakelaar zit voor het te kiezen type cassette, van Ferro (Type I) tot Metal (Type IV).

Ook kwam dit exemplaar nog met een lederen hoes. Zonder ziet hij er persoonlijk mooier uit maar ik vermoed dat hij juist door het hoesje nog in zo een nette staat verkeert. Er zitten amper krassen of gebruikssporen op. Het enige dat ik dan ook kan opmerken is de verweerde groene lak op de playknop.

Uiteraard gooien we de Corder nog even door een basistest. Het is hier duidelijk te zien dat de knoppen door een IC (Intelligent Chip) worden gestuurd. Ook zie je dat het afspelen en spoelen niet geheel foutloos gaat. Het apparaat heeft nieuwe riemen nodig, dus dat is waar ik naar op jacht ga.

Een kant en klare riemenset voor dit model kon ik zo snel niet vinden, dus heb gezocht in de onderhouds-handleiding, gelukkig kon ik deze wel vinden. Hierbij dus wat extra specificaties.

De handleiding zit vol met informatie, hier een voorbeeld van de standen van het loopwerk.

Er is ook een complete demontage-handleiding inbegrepen, welke zeker welkom is, deze zal ik straks nodig hebben!

Maar voor nu ben ik op zoek naar deze pagina's. Hier heb je de 'exploded views' waarin alle losse onderdelen van de Corder netjes genummerd zijn. In mijn geval zoek ik naar nummers 306 & 324. Voor nu noteer ik ze even op een post-it en scroll weer verder.

Bij elk onderdeel zit namelijk een onderdeel-nummer. Omdat ik geen riemenset kan vinden op het internet moet ik deze zelf samenstellen, het makkelijkst is deze nummers te noteren en op een website te zoeken die onderdelen op serienummer kan leveren.

Bron: www.turntableneedles.com

Helaas kan ik slechts één van de twee riemen terugvinden via het serienummer, het geluk heeft het dat de riem die niet beschikbaar is, de riem is van de tikkenteller die het gelukkig nog goed lijkt te doen. Voor nu bestel ik de riem die het loopwerk aandrijft. Omdat ik nog meer riemen moet bestellen voor een andere reparatie kan ik deze meteen combineren.

Voor nu is het wachten tot de riemen vanuit Amerika hier arriveren...


Ondertussen hier alvast de gereedschapslijst:

  • Schroevendraaier PH0
  • Pincet
  • Superlijm (uitzonderlijk)
  • Nieuwe riemen

12 augustus 2020

We zijn een maandje verder, de riem is binnen en heb in de tussentijd gezorgd voor een uitgeprinte handleiding. Mijn doel is om de Corder volgens de instructies uit de handleiding te demonteren.

Het is een vrij uitgebreid apparaat, vol met functies. Naar mijn verwachting zal de binnenkant volgepropt zitten met onderdelen. Normaal duik ik in de apparaten zonder een blik te werpen op de handleiding, maar hier zou ik het zonder niet willen proberen.

De eerste stap is het uitnemen van twee schroefjes aan de zijkant.
Hierna moet de klep van de Corder gedeeltelijk worden geopend om deze uit te kunnen nemen.

Je hoeft hem maar voor een klein stukje te openen, hierna kun je de klep recht omhoog tillen om uit te nemen.

De volgende stap is het losmaken van het scharnier onder de klep. Hier wordt ook afgebeeld hoe de Pinch roller kan worden uitgenomen, in mijn geval is dit niet nodig.

Het scharnier moet je met twee handen losmaken, eerst duw je het geheel naar links, om hem daarna op te tillen. Makkelijk is het niet, hij zit met twee assen vast aan de Corder zelf.

Kijk even goed naar de constructie voor je dit probeert.

Nu het achterpaneel dat kan worden weggenomen.

De achterzijde zit met drie schroefjes vast. Deze zijn hetzelfde als de eerste twee die ik heb losgeschroefd.

Het kan nog best lastig zijn de achterzijde los te krijgen van de rest.

Hier wordt het wat lastiger, er moeten nu een hoop onderdelen los en uitgenomen worden.

Eerst gaan deze drie schroefjes eruit, let erop dat het middelste schroefje heel klein is, een pincet is hier aan te raden. De twee andere schroefjes verschillen ook van de rest.

Houd de drie schroeven apart van de rest.

Nu de drie schroefjes boven het bedienpaneel.

Gevolgd door het schroefje aan de andere kant op de printplaat.

Voorzichtig en met wat moeite komt het bedienpaneel in zijn geheel eruit, let er op dat er een klein veertje in zit die los kan springen. Leg het paneel ergens weg waar je er niet tegenaan stoot.

Er komt ook nog een heel klein onderdeeltje (de Detector knob) van onder het bedienpaneel tevoorschijn. Raak deze niet kwijt wordt er nog extra gezegd op de handleiding.

De schroefjes verschillen veel en zijn heel klein, het is verstandig ze vast te plakken zodat je ze straks makkelijker terug weet te plaatsen.

De binnenwand kan er worden uitgetild.

De paneel met de microfoon komt makkelijk los, een enkel schroefje en een clipje houden dit paneel op zijn plek.

De speaker kan met weinig moeite uit de behuizing worden getild maar zit met draadjes vast aan de printplaat.

Er moet nog een klein schroefje uit de printplaat voor deze omhoog getild kan worden.

Je zult nog wat plakkertjes los moeten maken voor de print echt los komt.

Hoog krijg ik de printplaat niet opgetild, met een pincet houd ik hem even overeind om de binnenkant te bekijken. De printplaat moet met beleid behandeld worden, de kleine draadjes trek je zo kapot.

Hier een deel van het loopwerk, met de betreffende riem die ik vervangen ga.

Even vergelijken, de oude riem is duidelijk uit fatsoen en heeft zijn beste tijd wel gehad. De nieuwe klopt qua maten dus kan erin gezet worden.

Hier overigens nog de riem van de tikkenteller, deze is wel heel erg klein, maar werkt nog goed.

De riem van het loopwerk heb ik vervangen, het apparaat kan weer terug in elkaar.

Eerst gaat het microfoonpaneel er terug op en schroef deze weer vast.

Voor ik het bedienpaneel er terug op zet, plaats ik de detectieknop nog terug zoals deze hoort.

Plaats het bedienpaneel terug met de Corder op zijn kop (printplaat naar boven gericht). Zodra het paneel erop zit draai je het geheel om. Als alles goed zit zou de detectieknop hier uit moeten steken. test ook het schuifje eronder even.

De schroefjes kunnen er nu terug in.

vergeet ook het schroefje op de printplaat niet terug te zetten!

De klep aan de achterzijde kan er nu terug op, controleer alleen wel even of de schuifjes in de juiste stand staan. Bij voorkeur schuif je die van de Equalizer in de stand van Metal/Cr02. Dan gaat de behuizing er net wat makkelijker op.

Let er nog op dat er geen draadjes uitsteken bij het terugplaatsen! Het deksel zou met weinig moeite terug op zijn plek moeten klikken.

Let er nog even op dat het lint voor de batterijen goed zit, hierna kan het deksel weer vastgeschroefd worden.

Nu kan de binnenwand weer worden vastgezet.

Het terugplaatsen van het scharnier onder de klep is niet makkelijk, schuif hem er van bovenaf op en duw met de hand het scharnier wat naar links. Druk hem dan voorzichtig verder naar beneden, hetzelfde geldt voor de andere kant.

Aan de klep zelf zit ook een scharnier, deze verdwijnt in de gleuf die er zit tussen de behuizing en het andere scharnier dat ik net heb teruggeplaatst.

Deze kun je er zo inschuiven, maar hij moet ook nog vast komen te zitten aan het scharnier zelf.

De klep moet namelijk zowel links als rechts vast geschoven zitten aan het scharnier eronder. Dit moet tegelijkertijd gebeuren als je de klep in de Corder schuift. Het kan nog best lastig zijn dit voor elkaar te krijgen.

Nu alleen nog de batterijen er in en hij is klaar voor de grote test!

Hij speelt nog niet perfect, maar vermoed dat dit puur door lange stilstand is, met wat hulp komt hij alsnog op gang. De tijd zal aanwijzen of dit probleem zichzelf oplost of dat ik hem nogmaals zou moeten nakijken.

Ik was tijdens het opnemen overigens vergeten dat er nog een speaker zat ingebouwd...

12 augustus 2020


14 augustus 2020

De Corder heeft nu een dagje of twee proef kunnen draaien. Iets wat mij direct in het begin opviel is hoe dof de muziek klonk. Tevens was het geluid niet in balans, links was helderder dan rechts.

Maar ik heb het nog even aangekeken en inderdaad, deze problemen werden al snel minder. Het geluid is nu helder en de stereo is in balans. Soms helpt het om gewoon even te wachten voor je er weer aan besluit te sleutelen. Veel van deze machines hebben jaren stilgestaan en moeten weer even inkomen. Voor de TCS-370 geldt dus hetzelfde.

Nu hij goed speelt kijk ik nog even naar een klein mankement dat me was opgevallen.

Het raampje in de klep zit los aan één zijde, ik zet er wat kracht op en het hele raampje komt los van de klep.

Zo goed zat hij niet meer vast, maar een groot probleem is het niet, het raampje is nog heel dus kan hem makkelijk weer vast zetten aan de klep.

Secondelijm is hier een mooi antwoord op. Pas natuurlijk op dat je er niet teveel op smeert. Het tast de doorzichtigheid van kunststof aan en kan op plekken komen waar het niet hoort te komen, een dun laagje rondom is genoeg. Ik plak het raampje voorzichtig terug, druk het even aan en laat het drogen.

Ook bij mij komt er wat op het raampje terecht, met wat alcohol weet ik dit weg te krijgen, vervolgens haal ik meteen een vochtig doekje over de hele Corder heen.

Hierna reinig ik nog de kop en andere elementen met 96% alcohol.

Er is nog één ding dat ik mis, een handige clip om hem aan je broek te kunnen hangen. Op het hoesje zitten twee oogjes, deze komen hier mooi van pas.

Eerst meet ik het geheel op en maak een schets, deze knip ik vervolgens uit om te kijken of de maten een beetje kloppen.

Als de maten kloppen kan ik beginnen, hij heeft een wat aparte vorm en echt makkelijk is het niet om alles passend te krijgen.

Maar het eindresultaat is om over te spreken! De beugel past perfect en valt er niet van eigens af.

Hiermee is de Sony TCS-370 klaar voor gebruik!

15 augustus 2020