Reparatie - Sony TCM-6

06 december 2020

Deze Cassette-corder kwam ik tegen op een website voor tweedehands goederen. Hij komt compleet met hoes en originele handleiding.

Hij functioneert niet, maar mijn vermoeden is dat een nieuwe riem voldoende moet zijn, samen met een schoonmaakbeurt.

Laten we hem eerst even van dichtbij bekijken.

Op de recorder zitten alle basisfuncties, Afspelen, vooruit en achteruit spoelen, een stop/uitwerpknop, pauzeknop en opnameknop. De laatste is alleen te activeren als je de afspeelknop erbij indrukt. Verder zit er nog een regelaar op om de snelheid fijn af te kunnen stellen.

Bovenop aansluitingen voor een microfoon en koptelefoon. Een schakelaar om de toonhoogte van de microfoon en het geluid af te stellen. De tikkenteller en de volumeregelaar.

Er is een ingebouwde microfoon, je zou hem bijna over het hoofd zien!

Wat voor mij de recorders vaak interessant maakt is de ingebouwde speaker. Je kunt dus je muziek of andere opnames via de luidspreker afspelen.

Binnenin is er vanuit deze hoek weinig te zien, we kijken even door het raampje...

Van hieruit krijg ik beter zicht op de koppen en het transport, een stadaard opstelling voor een portable recorder, rechts een permanente wiskop, in het midden de lees/schrijfkop en links de pinch roller en capstan, laatstgenoemde moet schoongemaakt worden maar de rest ziet er vrij netjes uit.

De recorder heeft een mooi hoesje, zoals je ziet nog haast ongebruikt. Als hij erin zit zijn alle functies nog altijd te bereiken.

Hier nog een aantal foto's van de handleidingen.

Tijd om te gaan doen wat de handleiding mij verbied. :-)

In de behuizing zitten drie soorten schroeven verwerkt. Ik geef ze hier kleurtjes om ze te onderscheiden. het los schroeven doe ik met twee verschillende kruiskoppen, PH0 voor de rode en groene en PH1 voor de blauwe. In totaal 6 schroeven moeten er uit de behuizing.

Ik haal eerst het batterijklepje eraf en eventuele de batterijen als die er nog in zitten. het openen van de behuizing kan nog best lastig zijn, rondom zit hij namelijk nog goed vastgeklikt, door met een kleine platte schroevendraaier voorzichtig langs de randjes te gaan kun je hem verder open krijgen tot hij eindelijk meegeeft. Het frontje waar de afspeelfuncties in zitten komt ook los.

Binnenin zien we de printplaat, De speaker en het aandrijfwerk is ook zichtbaar. Kriskras lopen er kleine draadjes naar verschillende componenten. 

Op de as van de motor, waar ooit een riempje heeft gelopen is slechts een kleverige zwarte substantie overgebleven. Met wattenstaafjes en 96% alcoholoplossing haal ik voorzichtig de troep weg.

Het kost me wat staafjes maar de as is weer schoon.

De tikkenteller wordt ook door een riem aangedreven. Als ik aan de spoel draai gaat de tikkenteller nog mee, dat betekent dat de riem nog heel is. Maar ik ga hem toch vervangen.

Ik moet hiervoor onder de printplaat zijn. Bij de rode pijlen zitten twee schroefjes, met een PH0 schroevendraaier maak je ze los, de blauwe pijl wijst naar een beugeltje die je weg moet buigen van de printplaat.

De printplaat komt net hoog genoeg, de vele kleine draadjes die aan de print vast zitten maken het vaak moeilijk om eronder te komen. Met een pincet kan ik er makkelijk bij.

De oude riem naast de nieuwe, je ziet het verschil goed. De recorder heeft waarschijnlijk lang stilgestaan.

Als de tikkenteller zijn nieuwe riem heeft kan de printplaat weer vastgezet worden. De volumeregelaar zit direct op de printplaat dus moet deze ook goed staan. anders klopt de regeling niet meer.

Ik schroef de printplaat terug op zijn plek en zet ook de nieuwe riem van de motor erop.

De klus zat er eigenlijk op, ik wilde de recorder gaan testen tot er ineens wat wegschoot uit de recorder. Het bleek dit onderdeel verstopt onder de speaker. Het zwarte clipje dat om de as van het tandwiel zat is weg gesprongen. Ik heb nog even rondgezocht maar kon hem niet meer vinden. Onder deze ring zit een veer die het tandwiel op zijn plek houd. Ik zal voor een nieuwe ring moeten kijken.

Er is enkele dagen geleden een zakje met nylon ringetjes binnengekomen, ik probeer deze er als vervanger op te zetten maar hij springt er meteen weer af. de binnendiameter van de nieuwe ring is te groot...

Ik heb nog ergens een Walkman liggen van een latere generatie. Hij werkte niet en ik was ook niet van plan hem te repareren. Beter nog, hier zit een zelfde soort clip op die waarschijnlijk past op de TCM-6. Deze WM-EX372 wordt hiermee donor voor andere walkmans.

De donorclip past perfect. Ik ben gered! Tijd om de recorder terug in elkaar te gaan zetten.

Zoals op het filmpje te zien is, gaat het niet geheel volgens plan. De clip die ik zojuist vervangen heb door de donorclip sprong er vrijwel direct af toen ik hem vooruit wilde spoelen. Ik zal de recorder weer uit elkaar moeten halen.

De losgekomen clip ligt gelukkig nog netjes op zijn plek. het enige wat ik hier nog kan doen om hem echt vast te zetten is een klein druppeltje secondelijm. Tijd om hem nogmaals te testen.

Houd er rekening mee dat het geluid dat je hoort is opgenomen met de microfoon van mijn telefoon. Het geluid is niet de werkelijke kwaliteit! Ik test overigens slechts de werking van de Walkman.

Hoewel de recorder nu redelijk goed werkt is er nog een probleem waar ik niet op had gerekend, het geluid wordt slechts over één kant uitgestuurd bij het beluisteren, links in dit geval. Een kleine zoektocht op het internet geeft uitkomst. Nergens op de recorder of in het boekje wordt gezegd dat er stereo-opnamen mee gemaakt en afgespeeld kunnen worden. iets wat voor mij zo zelfsprekend is dat ik er niet over nagedacht heb dat de TCM-6 slechts in mono opneemt en afspeelt...

Met nieuwe riemen en wat donormateriaal kan de TCM-6 er weer tegen aan. Een heel ingewikkelde en bijzondere reparatie was het niet.

Als afsluiter even een collage van de Walkmans en recorders die ik nu (vrij letterlijk) op de plank heb staan.

22 december 2020