Realistic SCP-7 Reparatie

08 juli 2020

Terwijl ik eigenlijk wacht op onderdelen voor een ander te repareren apparaat kan ik de wachttijd mooi vullen met een andere reparatie. Bij deze presenteer ik u dan de Realistic SCP-7 Cassettespeler.

Is het een Cassettedeck? Nee!
Is het een Walkman? Nee!
Het is een echte Stereo-Mate!!!

Eigenlijk heb ik geen idee wat voor exact type apparaat het is, het speelt cassettebandjes en hij werd voor €5 verkocht bij een kringloper waar ik regelmatig even kom snuffelen.

Ik heb het wereldwijde web nog doorgezocht naar een handleiding maar kon deze helaas niet vinden. Zelfs een zoekopdracht door de bekende zoekmachine leverde niets op.

Enige hits die ik had waren van relevante (mogelijk nieuwere) modellen.
Hieruit kan ik opmaken dat het in feite wel gaat om een soort van cassettedeck, althans zijn nakomelingen worden zo wel genoemd. Toch is dit apparaat 'portable' te noemen dus zou het kunnen worden gerekend tot de klasse Walkmans. Één ding lijkt zeker, het is één van de eerste generaties draagbare spelers en hij heeft duidelijk onderhoud nodig.

Laten we even een korte rondleiding nemen.

Ik keek even verontwaardigd op toen ik (nog voor ik hem kocht) het batterijcompartiment opende. Er gaan maar liefst vier AA batterijen in! Ik verwacht dat hij dan ook aardig wat uren kan spelen, of hij verbruikt juist veel. De batterijen zaten overigens al inbegrepen en leveren nog spanning! De vorige eigenaar heeft hem waarschijnlijk niet gek lang geleden nog gebruikt.

De speler heeft (ook zonder batterijen) een flink gewicht, dit is meestal een goed teken voor de kwaliteit. Mijn verwachting is dat hij vrij compact is opgebouwd wat de reparatie aan de andere kant wel lastiger (of uitdagender) gaat maken.

De bediening is simpel maar logisch:

- De afspeelknop (in het midden) is tevens de schakelaar om hem vooruit en achteruit te spoelen.
- De stopknop (onderop) is een gecombineerde knop, druk eenmaal om het spelen te stoppen, druk nog een keer om de deur te openen en de cassette uit te werpen.
- De twee schuifknoppen (bovenin) zijn de volumeregelaars, omdat de volumeregeling gescheiden is (links en rechts) heb ik het vermoeden dat het een vrij oud apparaat is, mogelijk één van de eerste serie draagbare spelers van Realistic. De gescheiden volumeknoppen zie je namelijk ook terug op de eerste serie Walkmans van Sony (TPS-L2 en nieuwer). Pas toen de Walkman populairder werd werden deze twee knoppen vaak gecombineerd.

De achterzijde heeft niet veel te bieden. Een mooie grill (dit is geen speaker). Een sticker met informatie over het modelnummer en info over de te gebruiken batterijen evenals land van herkomst.

Op de bovenkant zit een aansluiting voor de koptelefoon evenals één voor het aansluiten van een externe spanningsbron.

Om een leuke impressie te geven van de werking heb ik hieronder even de tijd genomen deze te filmen.

Opvallend dus aan de werking is dat hij de bandjes bijna fantastisch afspeelt en spoelt, slechts het zware bandje (van Daft Punk) geeft hem moeite met spoelen maar dat is op vrijwel alle draagbare spelers die ik gebruik. het geluid is dus waardeloos en lijkt hem te zitten in de volumeregeling, het rechter kanaal werkt helemaal niet meer, het linker alleen op specifieke punten gepaard met een hoop ruis.

Ik vergis me er overigens een paar keer in dat het vooruit en achteruit spoelen niet te stoppen is met de 'stop' knop, de speel/spoel knop moet je zelf terug in het midden zetten om deze actie te stoppen.

Goed, nu de rondleiding achter de rug is kunnen we hem van binnen gaan bekijken, waarschijnlijk ben jij net zo nieuwsgierig als ik dus laten we snel beginnen.

O, wacht even! We moeten eerst nog even boodschappen doen:

 • Schroevendraaier kruiskop (PH0)
 • Pincet
 • Bakje voor schroeven
 • Kleine vogelbektang
 • Multimeter
 • Secondelijm/lijmpistool
 • 96% alcohol (Ketonatus)
 • Kogellagervet
 • Wattenstaafjes
 • Contactspray
 • Soldeerapparaat
 • 4x AA batteriijen
 • Luidspreker

De achterkant is het deksel, hier zitten drie schroeven in van verschillende afmetingen, zelfs de twee voorste verschillen in lengte (links is korter dan de rechter). Onderop het batterijcompartiment zit nog een vierde kleinere schroef. Als deze allemaal zijn uitgenomen kan het deksel eraf.

De linkse zit in het batterijcompartiment de rechtse drie zitten op de achterzijde.
De linkse zit in het batterijcompartiment de rechtse drie zitten op de achterzijde.

Met het deksel eraf krijgen we zicht op de binnenzijde, de motor zit rechtsonder ingebouwd en drijft op zijn beurt een stevig vliegwiel aan dat boven zit, ertussen in zit het aandrijfwiel van het tandwielwerk dat de speler in beweging brengt. Verder een printplaat dat met de hand gesoldeerd is, dit is te zien aan de dikke plakken soldeertin waar de draadjes op vast zitten.

Het zal misschien niet nodig zijn, maar de meeste knoppen kunnen met de hand worden afgenomen, alleen de speel/spoelknop ging wat lastiger dus moest deze van onderen even een duwtje geven. De plastic plaatjes onder de volumeknoppen neem ik met een pincet weg.

De stop/ejectknop is breder onder het bedienpaneel en kan er dus niet uitgehaald worden. Hij zit verder ook nergens aan vast. Het zwarte bedienpaneel komt er overigens nog niet uit, hiervoor moet ik het apparaat verder demonteren. Reden dat ik de knoppen eigenlijk uitneem is om deze en het paneel even schoon te kunnen maken.

Nu we hier toch naar kijken, er zit ook een metalen beugel, in mijn geval zit deze los. Ik zal het bedienpaneel moeten uitnemen om deze weer vast te schroeven. Enig nut dat ik kan vinden hiervoor is dat deze contact moet maken met het deksel, hier zit namelijk een metalen folie tegenaan geplakt, waar wat krassen te vinden zijn op de plek waar de beugel tegenaan heeft gezeten. De folie voorkomt stoorsignalen van buitenaf. Een stukje kwaliteit mag het wel genoemd worden.

De printplaat zit vast met twee schroefjes. De linker zit overigens wat verborgen. De schroeven kun je het beste apart houden gezien ze weer verschillen met de schroeven die uit de behuizing komen. Door de printplaat wat naar rechts te schuiven kan hij schuin worden opgetild uit het apparaat, let op! er zitten veel draadjes aan vast deze zijn best fragiel.

In de hoek linksonder zit een beugel waar de draden onder zitten, deze til ik er met een pincet overheen voor ik de printplaat echt op kan tillen uit het apparaat.

Eindelijk heb ik zicht op de binnenzijde van het apparaat, ook kan ik meteen de condensatoren op de printplaat controleren. Hier zien we dat er een tweede riem aanwezig is, deze is voor de spoel functies. Beide riemen zien er nog vrij goed uit, geen scheuren of uitdroging te zien wat heel fijn is! 

Een opvallend detail is dat het afdekplaatje onder de speel/spoelknop eigenlijk een gerecycled stukje plastic is met opschriften van een draagbare radio.

Omdat ik zelf geen handleiding kan vinden van het apparaat heb ik even de moeite genomen alle condensatoren te noteren samen met hun capaciteit en voltage. Vervolgens heb ik op MS Paint een schets gemaakt van de printplaat met de locaties van de condensatoren, de IC's heb ik erbij gezet om ze makkelijker te kunnen vinden. van de zelfbenoemde C401 is geen opschrift te vinden, C301 is daarentegen wel genoteerd maar er is geen condensator op gesoldeerd. Wellicht dat iemand er in de toekomst wat aan heeft, ik kan er in ieder geval mee vooruit. De genoteerde condensatoren ga ik bestellen en de oude vervangen.

Nog een kleine tip, het is handig even te kijken naar de voetjes van de condensatoren, hier zou je eventuele lekkage kunnen vinden, de voetjes kunnen roestvorming tonen wat een indicatie is dat deze vervangen zouden moeten worden, in mijn geval zien ze er eigenlijk nog goed uit maar omdat ik zelf niet eerder condensatoren op een dergelijk print heb vervangen lijkt dit me de geschikte kandidaat.

Ik kan op de binnenzijde van de volumeregelaar aflezen dat deze regelt van 0 tot 10KΩ. Met de multimeter ingesteld op 20KΩ meet ik de punten op de printplaat waar de volumeregelaars op zijn aangesloten, de nog werkende (linke) regelaar geeft een goede uitlezing, als ik dit voor de rechter regelaar doe krijg ik geen waarde terug. Ik krijg een vermoeden dat de linker volumeregelaar wellicht kapot is maar zeker ben ik er nog niet van gezien ik niet zie of het draadje nog goed zit aangesloten. Hiervoor zou ik onder het loopwerk moeten komen om dit te controleren.

Het meten is hier trouwens in scene gezet omdat ik geen foto kan maken en tegelijkertijd kan meten, daar zou ik drie handen voor nodig hebben...

Hoewel ik dit al kan doen als het apparaat nog in elkaar zit, spuit ik wat contactspray in de schuifjes van de volumeregelaars, evenals de aansluiting voor de koptelefoon, de knopjes schuif ik een paar keer op en neer om de olie te verspreiden ik steek ook even herhaaldelijk een jack in de koptelefoonuitgang.

Hierna smeer ik de delen waar oud vet zit (het oude veeg ik eerst weg). Vervolgens plaats ik de speel/spoelknop even terug en schakel deze een paar keer in en uit, zo komt het vet mooi tussen de bewegende delen te zitten. De printplaat zet ik er terug in. De condensatoren hebben een wachttijd en wil kijken wat ik voor nu kan doen om de kwaliteit wat te verbeteren. Ik moet er wel op letten dat ik alle condensatoren terugzet in hun oorspronkelijke positie, enkele heb ik even moeten verbuigen om de opschriften te lezen, ook plaatst ik de draadjes terug zoals ze horen. Echt makkelijk is het niet, het past allemaal maar net.

Ik zet de speler overeind en open het deurtje met de knop, om het deurtje verder open te krijgen duw ik met mijn vinger aan beide zijden een plastic beugel naar binnen, hier aangegeven met de rode pijl. Op deze manier kan de deur eruit gehaald worden zodat ik aan de binnenkant er beter bij kan.

Binnenin zijn weer drie schroefjes te vinden, als ik deze eruit haal zou ik in onder het loopwerk moeten kunnen komen.

Voor de verandering zijn deze drie schroefjes wel van dezelfde afmeting, houd ze nog wel apart van de rest om verwarring te voorkomen.

Het is niet vaak dat ik het volledige binnenwerk zo makkelijk kan scheiden van de behuizing, hier dus zicht op de voorzijde. Ik kan nu ook beter bij de rechter volumeregelaar. Ik zie ook meteen dat het (oranje) draadje wel degelijk nog vast zit aan de regelaar.

Even de meter er weer tegenaan en het is meteen duidelijk dat het probleem in de volumeregelaar zelf zit. Ik krijg geen signaal dus moet naar de regelaar zelf kijken, gelukkig zit deze met twee kleine schroefjes vast en is dus makkelijk los te krijgen.

Ik desoldeer de draden die aan de volumeregelaar vast zitten en haal hem zover mogelijk uit elkaar. Zo krijg je meteen een mooi zicht op de werking van de regelaar. De pootjes onder het witte blokje slepen als het waren over twee stroken. Door de schuiven aan de knop verkort of verleng je de afstand tussen de twee stroken, zo regel je de weerstand waardoor ook het volume geknepen of opengegooid wordt.

Wat me opvalt is dat de pootjes los zitten, waarschijnlijk maakt deze geen goed contact meer met de stroken waardoor er geen geluid meer wordt doorgestuurd vanaf de regelaar. Ik ga eens kijken of ik de pootjes weer vast kan zetten door middel van een dotje lijm.

Ik moet even zoeken maar weet uiteindelijk het lijmpistool tevoorschijn te toveren, even op laten warmen en hij is klaar voor gebruik.

Ondertussen is de werkbank omgetoverd en is het een flinke puinhoop geworden...

Ik haal de pootjes los van het kunststof, doe er een dotje secondelijm op en plak de pootjes terug, erbovenop doe ik nog een dotje lijm met de lijmpistool om alles goed vast te zetten. Het geheel laat ik even drogen, hierna kan ik de hele volumeregelaar weer in elkaar zetten.

Ik zet het geheel weer in elkaar, het opnieuw solderen van de draadjes gaat niet helemaal goed en moet de grijze draad inkorten. Wanneer ik de meter weer wil vastzetten valt me op dat deze niet meer terug op zijn plek past, de draad is te kort...

Even snuffelen in een oude tas met kabels en weet zo een mooi nieuw draadje te prepareren.

Alles zit weer in elkaar, over de draden plak ik een plakbandje. Als ik de multimeter er tegenaan zet komt alles netjes binnen, het lijkt erop dat alles weer werkt. Maar weet het pas zeker als ik een bandje heb kunnen luisteren.

Voorzichtig zet ik de speler weer in elkaar, het bedienpaneel heb ik ondertussen opgepoetst en alles kan er weer terug op.

Als ik de achterkant er terug op schroef lijkt deze niet helemaal goed te passen, een snelle inspectie wijst uit dat er een draadje klem zit. De behuizing gaat weer even open en ik stop het draadje netjes terug. Tijd om hem te gaan testen!

Beide volumeregelaars doen het nu naar behoren, ik test ook meteen het automatisch afslaan van de speler als het bandje zijn einde heeft bereikt. De geluidskwaliteit lijkt tegen te vallen maar dit komt door de goedkope speaker die ik hiervoor gebruik, met de koptelefoon klinkt het geluid een stuk beter. Echt fantastisch kun je het niet noemen maar de geluidskwaliteit is zeker acceptabel.

Het enige wat er voorlopig nog te doen is, is het reinigen van de delen die met de tape in contact komen, hiervoor gebruik ik 96% alcohol. Hierna kan ook het klepje er terug op en is het apparaat weer klaar voor gebruik!

9 juli 2020


Maar wacht eens even, dit is toch niet het einde van het verslag? Hoe zit het met de condensatoren die je zou vervangen?

O, ja de condensatoren. Die waren besteld, maar heb ze nooit meer mogen ontvangen. Ik heb nog contact gezocht met de leverancier en overlegd hoe nu verder. Waarschijnlijk zijn de condensatoren ergens tijdens verzending verloren gegaan. Het geld heb ik terug gekregen maar een nieuwe bestelling heb ik nooit meer geplaatst. Het had zeker mooi geweest de condensatoren nog te vervangen, wellicht dat het apparaat hierdoor nog beter zou zijn gaan werken, maar is het de moeite waard geweest? Nee, want binnen niet al te lange tijd kwam het probleem met de volumeregelaar terug. En gezien ik geen verdere plannen heb voor de SCP-7 heb ik besloten af te zien van verdere reparaties.

De Walkman ligt nu in de lade bij zijn metgezellen, in afwachting van een nieuwe eigenaar.