Reparatie: 8-Track Cartridge

Maak kennis met het type media waar je meer tijd besteed met repareren dan ernaar luisteren. De beruchte 8-Track cartridge is niet te vergelijken met menig ander type media. Er zijn verschillende soorten cartridges op de markt geweest maar geen één zo populair als de 8-Track. Hoewel hip in Amerika sloeg het concept in Europa nooit echt aan.

We kijken hier specifiek naar de cartridges, of het nu een 'nieuwe' of gebruikte is, ze hebben allemaal dezelfde mankementen. Sommige problemen zijn erger dan andere.

Ik raad je ook sterk aan eerst deze pagina door te lezen, voor je hier serieus aan wilt beginnen.


Om deze pagina overzichtelijk te houden zijn de reparaties in onderwerpen verdeeld.

Onderwerpen:

  1. De cartridge speelt slecht
  2. Hoe maak ik een cartridge open?
  3. De tape hangt uit de cartridge
  4. De cartridge maakt herrie
  5. Hoe vervang ik de spons?
  6. De tast-strip is losgekomen
  7. De tape loopt slecht of zit vast
  8. De tape is van de spoel gekomen
  9. De tape is compleet reddeloos
  10. Samenvatting

Enkele onderwerpen zijn nog in de maak, deze zijn in het rood aangegeven.


1. De cartridge speelt slecht


Dit probleem kan meerdere oorzaken hebben, maar er is één specifiek geval waarbij de oplossing letterlijk voor de hand ligt.

Vereiste gereedschappen:

  • Hand (of twee)

(ring niet inbegrepen)

Ik ga er van uit dat je uitgesloten hebt dat de muziek slecht is opgenomen. De tape kan ook in slechte staat zijn.

Je stopt een cartridge in de machine, hij speelt eerst goed maar na een tijdje wordt de muziek heel slordig, de muziek vervormt (wow en flutter) of de tape stopt zelfs met spelen.

Wat bij mij meestal helpt is om de cartridge even heen en weer te bewegen of voorzichtig aan te duwen, het komt voor dat de cartridge langzaam uit de machine wordt gedrukt tijdens het spelen, het is eerder een probleem dat veroorzaakt wordt door de machine, sommige zullen dit probleem niet hebben, andere misschien nog erger.

Onthoud dat het transport van de tape rechts in de machine zit, soms helpt het als je de cartridge dus rechts aanduwt (voorzichtig).

Ik gebruik overigens de linkerhand voor deze magische truc, ik ben linkshandig...


2. Hoe maak ik een cartridge open?

Als je pas begonnen bent met knutselen aan 8-tracks is het verstandig te weten hoe je een cartridge open maakt. Ze lijken allemaal op elkaar maar sommige zijn net wat anders gebouwd. Ook moet je opletten dat je ze opent met de juiste kant naar boven, maak ze verkeerd open en je hebt spaghetti.

Hieronder een overzicht van de cartridges die we gaan openmaken.

Het openen van een dichtgelijmde cartridge moet hier nog aan toegevoegd worden

De eerste is van JVC (60 minuten speeltijd). De schroef zit hier verstopt onder de sticker, deze komt door ouderdom los zonder moeite, toch jammer dat de schroef onder de sticker zit.

Als deze eruit is, til je de voorkant op en duw die naar achter. Achterop zitten namelijk twee weerhaakjes.

Raak trouwens de schroef niet kwijt, het is een apart model.

Dit type spons zie ik graag, een metalen bladveer met twee sponsjes erop. Ze zijn beter dan de losse spons, maar ook deze zal ik moeten vervangen.


De volgende is een ongebruikte van Realistic (80 minuten speeltijd).

Zoals al vermeld, gaat deze redelijk makkelijk open, met de platte schroevendraaier duw je eerst het voorste haakje opzij en trek je voorzichtig de cartridge een stukje open, duw daarna de achterste twee haakjes opzij en til voorzichtig de bovenkant op.

Kijk even naar dit meesterwerk, ik heb van een afwasspons een nieuwe 'pressure pad' gemaakt, bovenop heb ik een stukje blanco tape geplakt.

Het werkt maar ik zoek nog naar een betere methode (zie hiervoor hoofdstuk 5).


Dan heb je nog deze cartridge (onbekend merk/speeltijd), de haakjes zitten op de onderzijde, dit betekent dat je de cartridge vast moet houden terwijl je met de schroevendraaier de haakjes opzij duwt en met je hand de cartridge open trekt, houd hem niet op zijn kop als je hem opent, dan rolt de tape eruit en kun je die meteen weggooien.

Ik gebruik een ander puntig voorwerp (de pincet) om de kieren open te houden terwijl ik de andere hoeken open maak.

Er is kans dat er een haakje of meer breken, als er teveel kapot gaan, kan de cartridge niet meer goed dicht en is het klaar. Dat er een enkeling kapot zou gaan hoeft niet meteen het einde te zijn, maar blijf voorzichtig.

Reken er even op dat deze cartridges minstens 50 jaar oud zijn, het plastic is hierdoor soms uitgehard en breekt daardoor ook nog makkelijker!

Hier nog zicht op de binnenzijde.


Er zit onderling dus veel verschil in de cartridges en er zullen er vast nog meer zijn. Zou je 8-tracks gaan aanschaffen is het verstandig hier naar te kijken, de kans is vrij groot dat je ze open moet maken voor gebruik.

Nu we toch binnen in de cartridge zitten kijken we ook nog even naar hoe de tape terug op de spoel gerold wordt. Ik heb namelijk twee verschillende technieken gezien. De tape kan direct vanaf de Pinch Roller op de spoel worden gewonden, maar in enkele gevallen komt het voor dat de tape langs de twee assen achterin loopt voor deze terug op de spoel terecht komt.

Mijn persoonlijke ervaring zegt dat de indirecte manier niet de juiste is, de tape schaaft langs de twee assen die niet meedraaien waardoor de tape mogelijk sneller beschadigt, anders wel rommel achterlaat op de twee assen. Bovendien is het ook lastiger een cartridge dicht te klikken zonder dat de tape ertussen vast komt te zitten. Als ik deze techniek tegen kom verzet ik de tape altijd naar de directe manier van opwinden.

Zou ik in de toekomst nog een goede reden vinden voor het indirect opwinden van de tape dan vermeld ik deze hier.


3. De tape hangt uit de cartridge

"Opgeknapt speelt goed" staat er op het roze stripje
"Opgeknapt speelt goed" staat er op het roze stripje

Net als cassettebandjes en andere tape-gerelateerde media heeft ook de 8-track soms last van het 'spaghettificatie-syndroom', ik had deze net in het apparaat gestopt om te bekijken wat de echte totale speelduur van deze cartridge is. Maar na enkele seconden stopt de cartridge abrupt, wat nooit een goed teken is! Bij het uitnemen is meteen duidelijk dat er iets mis gegaan is maar wat is de oorzaak en hoe verhelpt je dit probleem?

De oorzaak is dit keer makkelijk te achterhalen, hoewel soms het apparaat de boosdoener kan zijn is het in dit geval de cartridge zelf. De tape is weliswaar flexibel maar de metalen taststrip is wat stugger. Bij het passeren van de pinch roller is deze blijven hangen. Terwijl de tape nog uit de cartridge wordt getrokken ontstaat er zo een sliert aan tape die in de speler zelf wordt verkreukeld tot alles zo strak komt te staan dat de 8-track niet meer draaien wilt en alles stopt. Gelukkig maar want anders had het gevolg nog erger geweest.

Met de oorzaak bekend is het nog kijken of de tape op deze 8-track te redden is.

Bij het openen van de cartridge wordt duidelijk dat binnenin ook nog een sliert tape terecht is gekomen, deze trek ik voorzichtig uit de cartridge tot binnenin alles binnenin weer goed zit.

Het lijkt er op dat de tast strip een stukje los gekomen is, dit is waarschijnlijk waardoor de tape is blijven hangen en alles fout gegaan is. Deze strip vervang ik dus voor een nieuwe. Maar hiermee is het hele probleem nog niet opgelost!

Omdat het apparaat nog ene tijdje door heeft gedraaid is de tape op de spoel zo strak komen te staan dat deze niet meer van eigens draaien kan. Ik moet dus zelf ene stuk tape uit het midden trekken tot hij weer spoelen gaat. Het gevolg is nog een sliert van verkreukelde tape die niet meer bruikbaar is. Ik zal het verkreukelde stuk aan tape ervantussen moeten knippen en de goede uiteinden daarna terug aan elkaar moeten hechten.

Er gaat nog een aardige lengte aan tape verloren. Overigens is elk opnieuw geplakt stuk ook een zwak punt. Zodra de geplakte delen oud worden kunnen deze weer los gaan laten. Zou je meermaals moeten knippen in een stuk tape kun je soms beter overwegen alles te vervangen. In dit geval waag ik het er nog op.

Als de tape weer gemaakt is en vloeiend van de spoel loopt kan het geheel weer terug opgerold worden. Begin met het voorzichtig trekken aan het stuk tape dat uit het midden komt. Het laatste stuk rol je terug op door aan de spoel zelf te draaien, tegelijkertijd begeleid je de tape langs de delen waar deze hoort te lopen.

Nog van tevoren heb ik de andere delen even gecontroleerd. De Pinch roller is aardig vies geworden omdat deze nog een tijdje tegen de tape heeft staan wringen. De glanzende laag is het gevolg. Deze maak ik even schoon zodat hij straks nog genoeg grip heeft op de tape.

Ik had de totale speelduur van de cartridge al eens uitgerekend. Volgens de sticker zou er 20 minuten aan muziek op moeten passen, in totaal bleek dit ruim 25 minuten te zijn.

Aan het apparaat kan ik nog terugzien hoeveel tijd de cartridge heeft gedraaid voor deze vastliep. Deze staat ergens op 12 a 13 seconden. Omdat hetzelfde stuk tape 4 keer langs de kop komt moet je 13 seconden keer 4 doen (13x4=52 seconden). Tevens heb ik zelf nog eenzelfde lengte aan tape van de spoel moeten trekken die de speler niet heeft meegeteld dus 52 seconden moet ik nogmaals keer 2 doen. In totaal ben ik dus 1 minuut en 44 seconden aan afspeelduur kwijt! Ik stop de cartridge in het apparaat en laat deze alle programma's doorlopen. Als de cartridge klaar is controleer ik de afspeelduur nogmaals.

De berekening die ik heb gemaakt zal niet op de seconden kloppen, maar ik ben wel ongeveer 2 minuten aan afspeelduur kwijt. Wat overigens balen is gezien ik een afspeellijst klaar had staan die net 15 seconden langer duurt. Wellicht dat de afspeellijst flexibel genoeg is dat het er nog net op past.

Hoe dan ook, de cartridge is weer gemaakt en speelt weer als voorheen. Houd er rekening mee dat je eerst kijkt of de oorzaak bij het apparaat ligt of de cartridge. Zou het apparaat iets mankeren heeft het weinig nut de cartridge te repareren als het daarna weer kan gebeuren. Tevens is het verstandig altijd een cartridge open te maken als de tape eruit hangt. Je ziet dus dat er vaak binnenin ook wat gebeuren moet voor hij weer goed is.

Uiteindelijk is het met de opname nog goed afgelopen, ik heb genoeg weg kunnen snoepen van de afspeellijst zodat deze er nu helemaal op past!


4. De cartridge maakt herrie

Tijdens het afspelen hoor je de cartridge een beetje rommelen. Soms knarst hij even of klinkt het zelfs of je tape wordt opgegeten (terwijl dit niet zo is). In ernstige gevallen piept de cartridge tijdens het spelen!

Met cartridges van 50+ jaar oud is het logisch dat ze soms wat herrie maken of knarsen. In sommige gevallen is het echt storend, en als het gecombineerd gaat met slechte geluidskwaliteit is het wellicht verstandig de cartridge een onderhoudsbeurt te geven.

Boodschappenlijstje:

  • Schroevendraaier (plat 2mm of kruiskop PH2)
  • Vet (Kogellagervet)
  • 96% alcohol (Ketonatus)
  • Wattenstaafjes
  • Perslucht

Allereerst kijk je hoe je de cartridge open maakt, in mijn geval pak ik de makkelijkste.

Haal de hele cartridge uit elkaar (zoals beschreven in het vorige onderwerp) en leg alle onderdelen apart. Wees heel voorzichtig met de spoel met tape, zorg ervoor dat deze niet van de spoel af valt, anders wordt het een bende.

Allereerst maak ik de Pinch Roller schoon, je ziet duidelijk de aanslag van de tape zelf.
Wat alcohol en een wattenstaafje maakt een groot verschil.

We pakken nu even een andere cartridge erbij met een ander veel voorkomend onderdeel.

Dit geleidend stukje kunststof zie je snel over het hoofd. In de meeste gevallen kun je deze er zo af tillen. Een wattenstaafje met alcohol maakt hier een groot verschil. Het is belangrijk dat het oppervlak van het kunststof glad blijft voor een vloeiend transport van de tape. Dit stukje kunststof lijkt op het eerste oog weinig nut te hebben maar het kleine nopje dat je links ziet uitsteken is wat dit onderdeel zo belangrijk maakt. Dit nopje zorgt ervoor dat de tape goed uitgelijnd wordt als deze de weergavekop passeert.

Links vies, rechts schoon.
Links vies, rechts schoon.

De 'pressure pad' zou eigenlijk moeten worden vervangen, maar hier heb ik momenteel niks voor liggen. Voor nu poets ik de twee matjes schoon, hier zie je al het verschil tussen een vieze en een schone.

De behuizing maak ik schoon met perslucht, vuil wat nog blijft zitten loop ik met een nat wattenstaafje na.

Het piepen en kraken kan veroorzaakt worden door de spoel die tegen de as wrijft, een mogelijke oplossing is een heel klein beetje vet te smeren op de as en voet. Olie raad ik sterk af, uiteindelijk gaat dit door heel de cartridge zitten en ook op de tape! Smeren met vet is nog steeds geen aanrader, maar als je echt geen andere mogelijkheid ziet.... Vaseline schijnt ook te werken maar heb dit zelf nog nooit geprobeerd.

Plaats alle onderdelen terug, en draai een paar keer met de klok mee zodat het vet binnenin goed verspreid wordt, klik daarna de cartridge voorzichtig dicht. Let erop dat de tape niet vast komt te zitten tussen de twee delen!

Geef hem een test in de machine en luister of de cartridge normaal speelt en of je onderhoudsbeurt geholpen heeft.


5. Hoe vervang ik de spons?

Een verkruimelde spons...
Een verkruimelde spons...

De spons van een 8-track cartridge is belangrijk voor het afspelen en opnemen van geluid. De speler drukt namelijk de tape tussen de spons en de weergavekop om zo het geluid van de tape naar de speler over te brengen en vice versa. Als de spons slecht is of zelfs compleet mist doet dat je geluid zeker geen goed.

De foto van de verkruimelde spons die je hiervoor zag, is dezelfde spons als op de foto hierboven.
Zoals je ziet is hij het woord 'spons' niet meer waard...

Vrijwel elke (originele) spons die je op een 8-track treft moet vervangen worden. Bovendien kan het nooit geen kwaad een 8-track van tevoren te openen voor algemene inspectie er mankeert meestal wel meer dan alleen een verweerde spons.

Laten we eens gaan kijken naar twee verschillende technieken voor het vervangen van een dergelijke spons.

De eerste techniek is een echt doe-het-zelf project. Eentje die ik al langere tijd gebruik zoals je aan deze afwasspons inmiddels kunt zien. Kort gezegd maak ik een nieuwe spons door deze op maat af te snijden van de afwasspons.

Ik hergebruik de strip waarop de originele spons heeft gezeten, dit is meteen een mooie indicator van hoe groot de spons moet zijn. Met een (scherp) hobbymesje snijd ik de nieuwe spons los van de afwasspons.

Zoals je ziet is het niet even makkelijk om deze echt netjes op maat te snijden. Maar er is wat ruimte voor marche dus moet het niet veel kwaad kunnen.

Vervolgens maak ik een nieuw contactstripje voor op de spons, dit deel komt in contact met de tape. Het is dus belangrijk dat deze zo min mogelijk wrijving heeft als de tape hier langs loopt. De rol met lint is op maat gemaakt voor tape voor de grotere magneetbanden maar 8-track tape heeft dezelfde afmeting dus is het ook hiervoor geschikt.

Het lint klem ik op deze handige 'splicer' ik gebruik de strip hier opnieuw voor het bepalen van de lengte en snijd het lint daarna op maat.

Ik heb nu alle benodigdheden om een nieuwe spons in elkaar te knutselen. Er is nog wel één ding waar ikzelf nooit over uit ben gekomen. Superlijm of een lijmstift....

Ze hebben beide voor en nadelen die de ander weer niet heeft.

Bij superlijm heb ik aan enkele druppels genoeg, deze druppel ik op de harde strip waar de spons op komt de rusten. Het voordeel is dat de lijm snel droog is en jaren mee gaat. Het nadeel is dat de spons zijn naam graag eer aan doet en de lijm soms absorbeert waardoor de spons keihard wordt en helemaal samentrekt. Persoonlijk denk ik dat het te maken heeft met de hoeveelheid superlijm die ik gebruik, breng dus echt maar een klein beetje aan bij deze methode.

Met de lijmstift heb je als voordeel dat de spons dit niet absorbeert, maar als nadeel moet de lijm eerst goed drogen, anders heb je kans dat de tape straks vast blijft plakken aan de spons. Overigens twijfel ik nog over de lijm zelf. Die zal vast niet zo stevig zijn als superlijm en waarschijnlijk ook niet zo lang mee gaan. Laat de spons in ieder geval goed drogen als je met een lijmstift te werk gaat.

Superlijm
Superlijm
Lijmstift
Lijmstift

Aan de hand van het type lijm dat je gebruikt komt ook nog eens de methode van het plakken van de spons op de strip. Bij superlijm moet je deze er op leggen en lichtjes aandrukken. Doe je dit te hard dan zuigt de spons zich vol met de lijm en kun je opnieuw beginnen. Bij de lijmstift is het net andersom. Druk de spons even stevig aan zodat de lijm goed bindt met de spons.

Ik ben even vergeten foto's te maken van het plakken van het witte lint dat bovenop de spons komt. Dus houden we het even kort, deze heb ik met superlijm vast geplakt omdat een lijmstift te veel rommel geeft en de kans groot is dat de lijm (eenmaal opgedroogd) resten achterlaat op het deel dat met de tape in contact komt, dit geeft op zijn beurt wrijving die je juist niet wilt hebben. Het oppervlak moet zo glad en schoon mogelijk blijven...

Op de foto's hierboven zie je dat het belangrijk is dat de hoekjes ook goed gelijmd zijn en niet los blijven zitten, hier til ik het randje even op om er een klein druppeltje superlijm tussen te wurmen. Het stuk lint dat daarna uitsteekt knip ik af met een schaar.

Zie hier het resultaat! Al is er ook kritiek te geven op dit kunstwerkje, de spons is eigenlijk te hoog. Er zou nog een kwart af hebben gemogen want nu drukt de spons de tape tegen de behuizing van de cartridge aan (wat je straks terugziet) Maar voor nu doen we het er even mee...

Zo zou het resultaat zijn als ik het hierbij zou laten, de ronde nokjes zitten flink in de weg maar zijn belangrijk gezien zij de spons op zijn plek houden. Ik haal de spons er nog even uit voor een kleine bewerking...

Rond de plek waar de nokjes rusten maak ik een snede in de spons.

Dit oogt al stukken beter, de spons wordt nog steeds vast gehouden door de nokjes maar deze zitten nu niet meer in de weg. Toch zie je nu goed wat ik eerder al zei, de spons is veel te groot. De tape wordt nu tegen de twee vlakke nokken van de cartridge aan gedrukt. Dit geeft wrijving tot gevolg, de wrijving op zijn beurt zorgt weer voor onnodig slijtage van de tape en de kans is groot op vervorming van het geluid omdat deze langs de nokken slipt.

Kortom het is mogelijk om zelf een spons in elkaar te knutselen maar je moet met een heleboel punten rekening houden. Deze spons moet ik afkeuren en opnieuw maken. Maar dit keer ga ik voor een andere aanpak! Het is de laatste keer dat ik zelf een spons in elkaar zet want er zijn betere alternatieven!

We reizen even naar de lokale bouwmarkt voor alternatieven. Zo heb ik me wijs laten maken dat 'tochtband' (plakbare rol met schuim) een perfect alternatief zou zijn voor dienst als spons in 8-tracks. Het is wel even kijken naar de juiste dikte en maat maar uiteindelijk neem ik mijn genoegen met een witte rol tochtband waarvan de afmetingen redelijk in de buurt komen van wat ik zoek.

De tochtband heeft een breedte van 9mm en is 6mm hoog. De strip van de oude spons is ruim 7mm breed dus iets kleiner dan de tochtband maar het verschil is zo klein dat het eigenlijk niet uitmaakt. De hoogte is overigens belangrijker. 6mm zou voldoende moeten zijn maar een millimeter of twee extra zou ook geen kwaad kunnen.

Van de rol (waar er drie van in een pak komen) snijd ik een stuk af van het formaat van de oude strip. Met superlijm plak ik de twee aan elkaar vast.

het resultaat ziet er al beter uit dan de zelf gemaakte spons, maar er is nog werk want de ronde nokjes zitten nog altijd in de weg. Ik kan een snede maken in de spons maar ga voor een andere tactiek.

De achterste ronde nok zit het meeste in de weg en lijkt vrij weinig nut te hebben. Deze snijd ik voorzichtig weg met een hobbymes.

Het resultaat is dit keer wel om over te spreken. De spons past goed en is niet te groot. Probleem opgelost...

Toch?

Op de tochtband zit vanaf de fabriek al een kunststof lint, deze zou je officieel weg moeten nemen om de plakbare zijde van het schuim bloot te leggen. Ik dacht dat het lint glad genoeg zou zijn om de tape over te laten vloeien maar bij inspectie blijkt anders. De tape laat veel rommel achter op het lint wat duidt op veel wrijving.

Ter vergelijking een spons met een lint die wel netjes glad is, ook hier zit er aanslag op het lint maar het is duidelijk veel minder. Ik zal dus het lint op de tochtband moeten vervangen voor het juiste materiaal.

Het is even goed uitzoeken naar een passende oplossing, want het witte lint is smaller dan de spons zelf. Hierdoor blijft een deel van de plakkende laag bloot, kans dus dat de tape hieraan vast blijft plakken en dat wil ik zeker niet hebben! Maar een betere oplossing ligt voor de hand.

Het blauwe plakband lijkt meer geschikt. Hoewel één stuk niet volledig dekt kan ik er twee lagen op aanbrengen om zo een mooi glad oppervlak te maken.

Ik geef het een poging. Na controle blijkt de tape nog steeds te hebben afgegeven maar het ziet er duidelijk minder erg uit dan voorheen. Ik neem er genoegen mee wetende dat de tape zelf ook tegen de 50 jaar oud is. Het is dus haast niet te voorkomen dat er soms wat materiaal los laat van de tape.


6. De tast-strip is losgekomen

Een veel voorkomend probleem, de tast-strip is losgekomen, in de meeste gevallen is hij aan één kant los. In andere gevallen is hij helemaal verdwenen of zit in de cartridge verstopt, hier volgt de oplossing.

Gereedschappenlijstje:

  • Pincet
  • Scherp mesje
  • rol met plakkend aluminiumfolie
  • Snijblok

De laatste drie voorwerpen zijn speciaal gemaakt voor de reparatie van audiotape. Deze heb ik als een set aangeschaft en zijn vereist.

Bij deze reparatie maak ik gebruik van een snijset 'splicing set'. De aluminium rol heb ik er los bij moeten bestellen en zit niet altijd standaard in de set, let er dus goed op bij aanschaf dat je de juiste onderdelen in de set hebt zitten of bestel deze er anders los bij.

  • Scherp mesje voor het snijden van de tape
  • Snijplank voor een nette snede
  • Rol met plakkende tape (de blauwe rol).
  • Rol met 'aanlooptape' (witte rol)
  • Rol met plakkend aluminiumfolie 'tastfolie'

De snijset komt ook met een instructiefolder, handig voor als je het nooit eerder gedaan hebt. Ik kan deze alleen niet tonen omdat het in de prijs is inbegrepen en de verkoper verwacht dat je de set aanschaft voor je de instructie te zien krijgt, ik heb hem in dit geval niet nodig want ik schrijf deze uitleg hier zelf wel!

De complete set (inclusief aluminiumfolie) heeft mij iets meer dan €40 gekost, dit is exclusief verzendkosten. Zou ik deze erbij rekenen komt het bedrag rond de €60 uit. Een flinke investering wel te noemen, omdat ik de set in Amerika gekocht heb zijn de verzendkosten ook hoger dan bij andere landen. Zou je een soortgelijke set bijvoorbeeld in Rusland of Duitsland kopen ben je vaak veel goedkoper uit.

Het is overigens wel een goed samengestelde set, alles is netjes verpakt en de snijplank is gemaakt om levenslang mee te gaan (aldus volgens de verkoper).

Ik moet er overigens wel bij vermelden dat mijn snijplank niet perfect was, de breedte van de groef waar de tape in moet rusten was net te smal en heb hem nadien dus zelf moeten verbreden (met een freesbank). Bovendien kan ik er geen cassette-tape in bewerken omdat deze nog dunner is. met de tijd wil ik er zelf eentje maken waar ik alle varianten tape in kan bewerken.

Hier het grootste deel van mijn collectie aan 8-tracks. Links van de stapels staat een cartridge van The Beatles. Deze heb ik enkele maanden geleden voor €11 gekocht via een webshop, de verzendkosten waren €10. Het is verstandig deze dingen in bulk te kopen, ze worden vooral in Amerika verkocht voor vaak enkele dollars.

Hij was bij aankomst intact en speelde ook goed. Toch na enkele rondjes liet de metalen strip los, ik heb het al vaak genoeg meegemaakt. Nu met een professioneel reparatiesetje kan ik hem op een fatsoenlijke manier maken.

Hoewel de sticker op de cartridge er niet zo goed meer uitziet, is de binnenkant nog in goede staat. Ook de tape ziet er heel netjes uit, de spons heb ik al eens vervangen. Voor het opnieuw plakken van de tape hoeft de behuizing overigens niet open, laat deze ook dicht als het niet nodig is!

Voorheen was het altijd slordig knip en plakwerk, met de schaar en secondelijm of plakband.

Nu leg ik de uiteinde van de tape in het snijplankje, en snij hem netjes door.

Ik hoef amper te snijden, het mes op de tape drukken is voldoende voor een mooie snede.
Overigens wijk ik nu al af van de handleiding....

Volgens de handleiding zou ik de twee uiteinden tegenover elkaar moeten laten overlappen op de snijplank, en deze tegelijk op maat snijden, zo zijn beide uiteinden precies hetzelfde en kun je deze direct plakken.

Ik knip een klein stukje van de aluminiumfolie af. de plakkende kant is afgedekt met een dunne folie, Hierdoor zit de folie los op de rol, ik moet er dus op letten dat deze niet van de rol af valt als ik hem optil.

Vervolgens plak ik de strip met een pincet voorzichtig op de uiteinden van de tape.

Nu de tape gemaakt is, moet ik deze natuurlijk even testen. (het is overigens geen plak-meesterwerk maar het is ook voor mij hier de eerste keer dat ik het met deze set probeer en heb zoals eerder al aangegeven de handleiding niet goed opgevolgd...

Ik was vergeten dat het geluid van deze cartridge helemaal niet slecht is, je hoort ruis maar opvallend is het niet. Na enkele minuten komt het moment dat hij moet schakelen, het is even stil. Met een doffe klik schakelt hij en er komt weer muziek uit, de reparatie is succesvol!


7. De tape loopt slecht of zit vast

Hoewel ik van oorsprong hier een andere oorzaak wil beschrijven, kan ik hier 'Live' een oorzaak aan toevoegen:

Gisteren nog heb ik sinds lange tijd weer een opname gemaakt. (Deze heb ik bij toeval ook hier beschreven) Vandaag, net terug van werk wil ik natuurlijk horen hoe de opname gegaan is, dus stop de cartridge erin en luister naar het resultaat. Na enkele minuten stopt de muziek abrupt.

Een vastgelopen cartridge... Snel haal ik hem eruit voor hij beschadigt.
Ik maak hem open om te zien wat de schade is:

Er is duidelijk iets niet in orde, aan de rechterkant van de spoel steekt een stuk tape uit, deze is wat gekreukt en is duidelijk de oorzaak van de vastloper.

Maar ook dit is nieuw voor mij en sta even met vraagtekens te kijken hoe dit ontstaan is.

Als ik goed kijk, zie ik dat de losgekomen lus met tape tijdens het draaien verstrikt is geraakt met het uitgaande stuk, dit verklaart waarom de muziek zo abrupt stopte.

Die lus is natuurlijk niet zomaar ontstaan, de oorzaak kan makkelijk over het hoofd gezien worden.

Er zit teveel speling in de spoel. Hierdoor is dit gat ontstaan, omdat de spoel niet netjes opgerold is kruipt de tape hier langzaam uit de spoel omhoog, het stuk dat uit het midden komt trekt bij elke ronde aan dit stukje tape tot er een lus ontstaat, uiteindelijk raken de twee verstrikt en stopt het afspelen.

Maar voor we gaan kijken naar de oplossing, pakken we er nog een tweede cartridge bij!

[vul aan met informatie over de gouden 8-Track]

de informatie hieronder is puur concept en niet geheel juist, raadpleeg deze op eigen risico!

Het is de enige remedie als je 8-track vast blijft lopen of niet op gang wilt komen. Maar met een professionele splice set, kun je de schade beperken.

[aanvullen met reden van doorknippen tape]

Eerst maken we de rode 8-track. Ik leg eerst het deel dat uit het midden komt op de snijplank, het andere deel tape laat ik een klein stukje overlappen, zo heb je minder kans dat hij wordt losgetrokken bij afspelen. Beide helften moeten met de achterkant naar boven liggen (zoals op de foto), zo is er minder kans dat hij wordt losgetrokken bij gebruik.

[verdere reden voor overlap en uitleg over juiste plakkant aanvullen]

Ik knip een stukje Plaktape van de rol, 2cm zou genoeg moeten zijn, teveel is namelijk ook niet goed gezien de plaktape vrij stug is waardoor dit stukje tape straks minder soepel op de spoel wordt gewonden.

Voorzichtig plak ik de strip op de twee helften met tape, echt recht heb ik hem niet geplakt dus speel even vals door weer heel voorzichtig met de schaar het uitstekende stukje plaktape af te knippen, er mag namelijk niks uitsteken.

Voor we verder gaan naar het volgende hoofdstuk nog een kleine tip, open een nooit gebruikte cartridge altijd voor inspectie, hoewel deze nog nieuw uit de verpakking komt, is het duidelijk te zien dat hij niet direct bruikbaar is. Uiteraard moet de spons altijd vervangen worden deze is na zoveel jaar echt niet goed meer.
Hierboven dus een andere cartridge van hetzelfde merk en model, deze komt net vers (na 40+ jaar) uit de verpakking maar zoals je ziet is ook deze toe aan een flinke opfrisbeurt voor ik hem gebruiken kan!


8. De tape is van de spoel gekomen

Dit artikel kan ik pas schrijven als ik dit voorval zelf heb.


9. De tape is compleet reddeloos

Oké we hebben veel mogelijke problemen besproken maar de ergste bewaar ik voor het einde.

De tape is compleet verfrommelt, je hebt de cartridge verkeerd om open gemaakt, of de machine heeft de tape opgegeten, er zijn ontelbare mogelijkheden waarop je tape van de spoel kan vallen of compleet in de knoop komt te zitten.

Er zijn drie dingen die je kunt doen nu, de eerste is de hele mik in de prullenbak werpen en vergeten dat het is gebeurd. De andere twee kosten wat meer tijd en moeite, maar zijn mooie alternatieven.

Is de tape echt helemaal verkreukelt, verscheurd of reddeloos in elke andere vorm dan ook, gooi deze dan gewoon weg, tenzij hij zo belangrijk voor je is, kun je het volgende alsnog proberen.

Voor beide mogelijkheden hebben we een ander apparaat nodig, kans is aanwezig dat je die niet zomaar in huis hebt staan.

[artikel nog verder beschrijven (bandrecorder vereist)]


10. Samenvatting

Na de vele onderwerpen die omschreven zijn is het misschien geen slecht idee een samenvatting te maken van wat er allemaal bij ene 8-track aan onderhoud en reparatie komt kijken. We maken even een overzicht van alles wat hierdoor beschreven is.

[samenvatting maken]


Gerelateerde pagina's: