Reparatie: Realistic TR-882
Afstellen en testen

Voor ik de website begon heb ik het apparaat al grondig opgeknapt, de oude riem is vervangen, de mechanische delen zijn opnieuw ingevet en de snelheid is afgesteld.

In een eerdere reparatie heb ik nog de lampjes vervangen omdat er eentje was doorgebrand.

Hij speelt weer helemaal goed en ziet er netjes uit. Maar het apparaat kan ook opnemen. 

Toen ik daar vandaag gebruik van wilde maken, kwam ik erachter dat het balans van het stereogeluid niet klopte. Tijd om het apparaat nog één keer uit elkaar te halen om dit te corrigeren.

29 december 2019

Gereedschappen en materialen:

  • Schroevendraaier Kruiskop (PH2)
  • Schroevendraaier plat (2mm)
  • Bakje voor schroeven
  • Audiobron (Mp3-speler/Smartphone)
  • Speakers (optioneel)
  • 8-Track cartridge
  • 2x RCA stereo kabels met passend verloop

Normaal geef ik een tour en beschrijf ik het apparaat. Maar vandaag slaan we dat even over.

Bij het testen zie je hoe heftig het verschil is, ze wijken flink af van elkaar. Ik kan niet zeggen welke nu goed staat en welke niet dus ga ze allebei afstellen.

Het apparaat staat aan als ik dit ga doen, het is raadzaam goed op te passen als je met een schroevendraaier in een actief apparaat gaat rommelen, eigenlijk raad ik het je eerder af maar zie anders weinig keuzes.

Volg je mijn stappen op gebruik dan geïsoleerd gereedschap (geïsoleerd tegen elektriciteit).

Voor nu mag het apparaat nog uit staan, we gaan hem eerst demonteren.

Leg het apparaat op de achterkant en haal de poten los, hiermee zit het binnenwerk vast aan de behuizing.

Aan de achterzijde zitten 5 schroeven, haal ook deze los. Het paneel kan er daarna af.

Vanaf de voorzijde kun je het binnenwerk uit de behuizing schuiven, let erop dat het snoer aan de achterkant niet vast komt te zitten.

Aan de linkerzijde zit deze aluminium afscherming (eronder een stuk karton).
Hij zit vast met vier schroeven, haal deze los. Houd er rekening mee dat de printplaat daaronder ook los komt als je dit doet, hier kom ik straks op terug.

We zien hier de printplaat van de recorder. Er zitten kleine gaatjes in de plaat. aan de andere kant zitten namelijk potmeters. Deze kun je met een platte schroevendraaier verstellen.

In de handleiding kan ik weinig vinden over het afstellen van je stereogeluid. Wel is er een elektrisch schema getekend. Hierop vind ik de (rood gemarkeerde) onderdelen waar ik naar zoek. Hier zijn twee potmeters getekend, herkenbaar aan het pijltje met een cirkel eromheen.
Ook staat er tekst bij, verwijzend naar de functie. Het zijn de potmeters die ik zoek.

De potmeter gaatjes zijn gemarkeerd met letters van soldeertin. de twee gemarkeerd als 'LM' (Level Meter) moet ik verstellen om het geluid terug in balans te krijgen. Er staat niet bij welke voor links is en welke voor rechts, maar als je even nadenkt zou je dat zo moeten weten.

Voor ik begin plaats ik de folie terug en noteer met een stift welke potmeter voor wat is.
Ik monteer deze terug niet zozeer om schade te voorkomen maar eerder omdat de opnamefunctie niet werkt als de printplaat los geschroefd is. Je duwt namelijk de plaat weg als je de opnameknop indrukt...

Tijd om het apparaat aan te sluiten, ik gebruik mijn mp3-speler met muziek voor het afstellen, ook staan er een aantal vaste geluidstonen op die ik ga gebruiken.

Zet het apparaat op pauze en druk de opnameknop in als je er een cartridge in stopt. (De foto hierboven heb ik even van een andere pagina gekopieerd).

Ik kijk naar de VU meters bij het afstellen, ik speel een aantal verschillende nummers en geluidstonen om te kijken hoe erg de afwijking echt is. Ook speel ik wat met de volume op de mp3-speler en het apparaat zelf.

Ik kijk eerst in wat voor stand de potmeter staat en gebruik de platte schroevendraaier om hem te verstellen.

Let erop dat je geen andere delen raakt, tijdens het afstellen valt het me op dat de VU-meter soms helemaal wegvalt, dit gebeurt als je de schroevendraaier scheef houdt en hij tegen het aluminium aankomt. Je maakt dan contact met aarde. Schadelijk is het niet maar maakt het afstellen wel moeilijker.

Zoals je ziet heb ik het linker kanaal aangepast naar het rechter, maar na wat testen valt me op dat dit niet de juiste afstelling is, wanneer je het geluidsniveau aanpast verschillen de meters alsnog. Uiteindelijk verstel ik beide potmeters terwijl ik toekijk wat voor invloed het heeft op de VU-meters.

Op de achtergrond heb ik de speakers aangesloten om mee te luisteren, het verschil in stereo hoor je misschien niet maar het helpt wel, het beste is het gebruik van een koptelefoon maar ik kan het volume hierop niet aanpassen (staat te hard bij gebruik).

Als ik eindelijk tevreden ben zet ik het apparaat weer in elkaar, maar niet zonder hem uitvoerig te testen!

Meer is er niet te vertellen over deze simpele reparatie. Ik kan je laten zien hoe je het apparaat terug in elkaar zet maar dat hetzelfde als uit elkaar halen.

Mijn doel was het opnemen van een mixtape op de recorder. De opname heb ik dezelfde dag nog uitgevoerd en is hier terug te vinden. Het afstellen van je stereokanalen is op veel Tape media hetzelfde. Deze instructie is dus grotendeels toepasbaar op andere apparaten.

29 december 2019


Gerelateerde pagina's: