Philips D8000

28 april 2022

Als je aan de jaren '80 denkt en aan compacte draagbare spelers, dan denk je eigenlijk aan Sony. Maar ook Philips is er niet vies van. Deze recorder zit volgepropt met functies! AM/FM radio, klok, wekker, stereo speakers, microcassette deck met opnamefuncties, ingebouwde microfoon, externe aansluitmogelijkheden en uiteraard draagbaar!

Op koningsdag (27 april 2022) wemelt het van de rommelmarkten door heel het land. Ook bij mij in de omgeving is er een georganiseerd die ik besluit te bezoeken. De laatste keer dat ik een rommelmarkt had bezocht was in 2020 nog voor de coronapandemie echt losbarste dus was het aangenaam om weer onder de menigte te zijn, op zoek naar spullen die voor de één niets voorstellen maar voor de ander goud waard zijn.

Halverwege de rommelmarkt zie ik op een stoel een platenspeler staan met daarbovenop een kleine radio. Maar niet zomaar een radio, er zit een microcassettedeck ingebouwd! Ik vraag de verkoper wat hij voor het apparaat hebben wilt, €15. Ik bied tegen met een tientje maar ga akkoord als de man een tegenbod doet van €12,50.

Hij weet mij te vertellen dat hij de radio jarenlang gebruikt heeft als wekker. Uiteindelijk heeft hij hem opgeborgen op zijn zolder maar besloot hem op de rommelmarkt te verkopen. Zo belandt het apparaat in mijn handen en staat nu op mijn bureau in afwachting van een nodige reparatie.

We lopen het apparaat even af, want er zitten een hoop functies op die gepaard gaan met een grote collectie knoppen, schakelaars en andere interessante fratsen.

En uiteraard de volledige achterzijde van het apparaat.

Dan kan natuurlijk een filmpje van de werking niet missen. Buiten de radio valt er anders weinig te testen. Het cassettedeck werkt zo goed als niet op een spoelfunctie na, zelfs de knoppen voor het opnemen en afspelen blijven niet bediend maar schieten terug omhoog als je deze los laat. Kortom er zal naar de binnenzijde moeten worden gekeken. Het display werkt trouwens wel maar wilde bij dit filmpje niet werken. Waarschijnlijk had de batterij vlak hiervoor zijn laatste beetje energie gegeven.

Voor we beginnen nog even een leuke foto met de antenne volledig uitgeschoven. Het apparaat ziet er buiten wat stof en vuil nog heel fraai uit, slechts een klein deukje in de linker luidspreker valt nu op.

Eerst eens even kijken hoe het nu met de batterij gesteld is die het display voedt. Het klepje komt met wat moeite los. De batterij ziet er niet fris meer uit en plakt vast tegen het schuim van het klepje. Hij lijkt te zijn gaan lekken maar dat is op de foto's moeilijk terug te zien. Met de kleine bankschroef moet ik hem klemmen om het klepje te bevrijden. Het schuim moet ik als verloren beschouwen want die is één geworden met de batterij. Geen probleem. Hier heb ik straks wel een vervanger voor.

Ik heb nog op het internet gekeken, maar kan nergens een handleiding vinden. Ik zal dus blind het apparaat moeten gaan openmaken. Te beginnen met de vele verschillende schroefjes en boutjes aan de achterzijde. Het apparaat komt hiermee nog niet uit elkaar dus ga stapsgewijs de schroefjes af die er nog in zitten.

Op de onderkant zit een klein schroefje deze is nu aan de beurt. Maar het apparaat gaat nog niet open...

Onder de algemene batterijhouder zitten er ook twee verstopt.

Ik kan nu de achterzijde een klein stukje optillen van het geheel maar niet verder dan op de foto. Er zullen nog meer schroeven uit moeten...

Bij de knoppen bovenop zitten ook twee schroefjes, eruit ermee!

Nu komt de zijkant ook wat verder los, maar nog altijd kom ik er niet in...

In de antennehouder zit nog een schroefje verstopt. Tijd om deze er uit te halen.

De meeste schroefjes zijn trouwens verschillend van elkaar. Dit maakt de klus er niet makkelijker op. Gelukkig heb ik een bakje met compartimenten om ze apart te houden. Met deze foto's kan ik straks zien welk schroefje waar in hoort.

Na flink wat schroefjes komt eindelijk de achterzijde los. Maar nu komt het volgende probleem. Ik zie hier slechts de printplaat en de veel te korte en kleine draadjes maken het er niet makkelijker op. Toch zal ik vanuit hier verder moeten gaan werken.

Ik haal nu ook het schroefje los waarmee de antenne vast zou moeten zitten aan de behuizing, als ik dan het deksel weer op til zie ik dat het draadje al los gekomen is van de printplaat. Gelukkig dat ik vooraf een foto heb gemaakt anders had ik nooit geweten waar deze vast heeft gezeten. Met het schroefje eruit kan ik het hele draadje er net zo goed af halen. Waarschijnlijk vervang ik deze voor een langer stuk draad als ik het apparaat weer in elkaar ga zetten.

Ik kan nu de achterkant naast het apparaat neerleggen en heb een duidelijk beeld van de printplaat. Het is maar hoe je 'duidelijk' verwoorden wilt, want is een complex geheel. Ik had het stiekem al verwacht gezien de vele functies die het apparaat heeft. De foto komt goed van pas zouden er nog meer draadjes los komen.

Voor nu haal ik de schroeven los waar ik met rode pijlen naar wijs. De andere schroeven laat ik nog even zitten.

Als ik de printplaat op wil tillen zal ik nog wat stappen moeten maken. Het beugeltje bij de knoppen haal ik eruit, deze zit nu los en zit in de weg als ik de print er straks uit wil tillen. Verder maak ik nog wat extra foto's van de draadjes en maak een strikje los samen met wat plakband om zo de printplaat te bevrijden.

Ik kan de printplaat nu een klein stukje optillen en krijg een beter zicht op het mechanisme van het cassettedeck. Je ziet het snaartje nu ook zitten. Gelukkig is hij nog in een redelijke staat. Als deze al was gesmolten had ik er nog veel meer werk aan gehad. Toch ben ik er nog niet want ik kan er zo niet goed bij en weet ook niet wat voor vervangende snaar ik er op moet zetten.

Om verder te komen besluit ik de laatste drie schroefjes uit de print te halen. Hiermee komt de hoofdprint los van een klein onderliggend printje waarop de toonregelaars vastzitten. Zo kan ik beide voorzichtig los krijgen maar de hoofdprint komt nog niet los...

Het is namelijk de andere zijde die vast blijft haken.

Voorzichtig tuur ik onder de print in de hoop te zien waar hij blijft klemmen, maar het is zo compact gebouwd dat ik door de draadjes en elektrische componenten het geheel niet kan overzien. Er moet toch ergens iets zijn wat deze print vast houdt.

Na wat zoekwerk vind ik eindelijk de reden waarom de print vast blijft zitten. De schakelaars bovenop zijn de boosdoener! Als ik deze met een platte schroevendraaier los wrik komt eindelijk de hoofdprint los.

Als ik de print optil wordt ik verwelkomd door een meesterwerk aan elektronica. Je moet haast een kunstenaar zijn geweest om dit te kunnen ontwerpen, laat staan met de technieken uit de jaren '80. Haast pure analoge techniek met slechts enkele chips. Hier moet ik even wat extra foto's van maken.

Als je deze foto in zou lijsten en in een museum op zou hangen, zou het nog voor kunst door kunnen gaan. Althans, smaken verschillen natuurlijk...

Voor ik aan het vervangen van de snaar kan beginnen moet er nog één element uit het apparaat los gemaakt worden. Het metalen plaatje dat het vliegwiel bedekt zit met drie heel kleine schroefjes geborgd. 

Op het eerst gezicht lijkt het één lange snaar te zijn. Maar schijn bedriegt...

Ik haal de snaar los die de rotatie van de motor overbrengt naar het vliegwiel. Maar zie dan pas dat het andere deel een aparte snaar heeft. Ik zal dus twee snaren moeten gaan vervangen, maar heb niet direct twee passende vervangers in huis. Ik zal dus moeten gaan kijken in de collectie snaren die ik wel heb liggen.

Onder het bureau heb ik een magazijn aan spullen voor de reparatie van audioapparatuur. Ergens verstopt daar ligt een doosje met riemen/snaren (het is maar hoe je ze noemen wilt). In het doosje heb ik een assortiment oude en nieuwe snaren liggen, allen eigenlijk bestemd voor andere apparaten of juist die er vanaf gekomen zijn maar het bewaren nog waard zijn.

In het doosje zelf zitten weer zakjes met snaren, hier het zakje met oude en gebruikte snaren. Ik zoek naar een mooi exemplaar maar kan niets passends vinden. Het wordt dus kijken tussen de ongebruikte snaren in de andere zakjes.

De nieuwe snaren hebben eigenlijk andere bestemmingen, maar bij enkele zijn de snaren overbodig geworden, in dit geval de snaren van deze Sony TCS-310 Cassette-corder welke ik niet meer van plan ben te repareren. De 'walkman' dient tegenwoordig als donor voor andere draagbare apparaten. In dit geval zit er een snaar bij met haast dezelfde afmeting als die uit de Philips microcassette recorder komt.

Als ik ze naast elkaar houdt lijken de twee haast identiek, desondanks is de snaar van de Sony wat dikker uitgevoerd dus is het nog even kijken of het allemaal past en wilt werken. Je ziet nu ook goed dat de oude snaar uit de Philips D8000 wat vervormd is. We gaan eens kijken of de Sony snaar een goede vervanger is.

Maar eerst neem ik van dit moment gebruik om de delen schoon te maken met alcohol. De oude snaar heeft namelijk kleine beetjes residu achter gelaten waardoor de delen kunnen gaan slippen met de nieuwe snaar.

De nieuwe snaar is duidelijk groter dan de voorganger, maar het lijkt allemaal goed te passen, handmatig draai ik de as van de motor en zie dat het vliegwiel zonder slip meedraait wat een goed teken is. Nu moet ik alleen nog de andere snaar zien te vervangen mits ik iets heb liggen dat past...

De enige twee snaren die er in de buurt komen zijn te groot om de oude te vervangen, een enkeling daarvan ziet er ook niet zo heel fris meer uit. Kortom er is geen waardige vervanger... Ik ga eens kijken of de oude snaar nog te redden valt.

Door voorzichtig te manoeuvreren met een pincet weet ik de kleine snaar los te krijgen van onder de beugel.

Een snaar 'herstellen' bestaat eigenlijk niet, maar tijdelijke oplossingen schijnen er wel te zijn. Zo heb ik ooit gehoord dat een snaar wat kan krimpen als je deze in warm water legt, laat ik dat dan eens proberen. Ik leg de snaar in een plasje heet water en laat deze daar een klein kwartier in baden.

'Nou wat een overweldigend verschil' brom ik als ik de snaar uit zijn inmiddels koude bad haal. Er lijkt niets te zijn veranderd... Desondanks geef ik het een poging en plaats de riem terug op zijn plek.

Hierna kan alles weer terug in elkaar gezet worden. Tussendoor reinig de ik de buitenkant van het apparaat nog met alcohol, ik schroef alles weer terug en fixeer de bedrading opnieuw vast.

Het draadje naar de antenne vervang ik met een nieuw veel langer draadje, als ik in de toekomst nog in het apparaat moet zijn zal dit geen problemen meer moeten geven.

Tot slot monteer ik de achterkant terug en plaats alle schroeven weer waar die horen. Nu is het moment aangebroken en kan ik gaan kijken hoe het apparaat nu functioneert.


3 september 2023

Plotseling zijn we een jaar verder, het testen ging niet als verwacht. De radio werkte maar de microcassette gaf geen kick. Hierna heb ik hem opgeborgen in afwachting van betere tijden, deze zijn vandaag aangebroken.

Opnieuw heb ik het apparaat uit elkaar gehaald en gekeken wat er mis kon zijn. Er bleek meer aan de hand te zijn dan aanvankelijk gedacht!

Helaas heb ik geen foto's genomen van wat er aan het apparaat mankeerde maar kan het nog wel beknopt beschrijven met de foto's die ik eerder heb gemaakt.

Verstopt onder het vliegwiel zit dit kleine licht doorzichtige tandwiel, deze zat muurvast en wilde met geen mogelijkheid meer bewegen. Achteraf bleek dat het vet dat de tandwielen zou moeten smeren compleet was opgedroogd en uitgehard! Dit tandwiel was niet het enige dat vast zat. Er bleken meerdere componenten te zijn die ik moest voorzien van nieuw vet. Na een hoop smeerwerk kwam het apparaat weer tot leven. Ook de snaar van de motor naar het vliegwiel heb ik opnieuw vervangen, de huidige zat te los waardoor de snelheid ver van stabiel was. De kleine snaar heb ik overigens gelaten voor wat het was. De enige functie die deze lijkt te vervullen is aangeven dat de cassette nog niet op zijn einde is gekomen (kortom deze vervult de functie van automatisch afslaan op het einde).

Goed, het apparaat terug in elkaar gezet en jawel de microcassette draait! En het geluid klinkt zelfs erg goed voor wat het aan kwaliteit leveren kan!

Na nog wat testen bleken er nog wat kleine problemen te zijn, na wat zoekwerk zat dit probleem in de opnamefunctie, deze bleef bediend staan ondanks dat de knop niet ingedrukt was. Dit is uiteindelijk verholpen door het apparaat weer uit elkaar te halen en deze functie meermaals te bedienen tot die weer van eigens terug springt.

Het apparaat werkt weer en erg goed ook. Maar alles leuk en aardig jij als lezer hebt weinig aan een lap tekst waarin ik vertel dat het apparaat weer werkt, dus hieronder een filmpje van het apparaat zoals deze hoort te werken:

[Wordt aan gewerkt]