Herstellen van een Elcaset hoes

23-03-2023

Hoe ver wil je gaan als het aankomt op het herstellen van beschadigde hoesjes voor een type media dat slechts 5 jaar op de markt is geweest? Het antwoord lees je hier...

Er liggen nu twee banden van het merk Technics op mijn bureau. De linker heb ik al gebruikt voor een opname, de rechter is 'nieuw'. Het valt je misschien niet direct op maar de blauwe (Type I) komt vers uit de folie. De oranje (Type II) duidelijk niet en hoewel de band binnenin nog goed is, is de hoes toe aan een opknapbeurt...
 
Voor wie overigens niet bekend is met dit type bandjes, het betreft hier banden van het media 'Elcaset' van Sony, indien dit je interesse heeft gewekt raad ik je aan het eerste hoofdstuk van deze pagina te lezen. Hier leg ik uit wat de Elcaset inhoudt.


Het idee kwam in mij op om een sticker te maken om over de hoes heen te plakken. Eentje die identiek is aan de hoes zelf.
De printer die ik heb staan heeft een hoge scanresolutie en kan de hoes, mits ik die kan scannen digitaliseren zodat ik deze met een tekenprogramma weer netjes kan maken. Vervolgens print ik deze uit op een stickervel en plak deze op de hoes over de oude print.

Makkelijker gezegd dan gedaan...

De hoes past natuurlijk niet zomaar onder de scanner, het deksel drukt bovendien op de rand van de hoes waardoor de voorkant ophoog komt en niet vlak op de scanplaat ligt. Ik moet deze dus met mijn hand plat houden terwijl hij scant.

Het resultaat als volgt. de hoes staat er netjes op, evenals mijn vingers. Maar de kleur klopt niet...

Ik probeer het nog een keer op een andere manier. De klep laat ik open staan en zet alle lampen uit zodat het donker is tijdens het scannen. Wellicht dat de kleur nu wel overeen komt...

Uiteindelijk blijkt de kleur nog steeds niet te kloppen en moet ik het er mee doen.

Je ziet nu wel heel goed hoe verweerd hij is. Het lijkt er ook op dat deze heeft vastgeplakt aan iets anders, ook zitten er veel zwarte plekjes aan de rechterzijde wat lijkt op kleine schimmelplekjes.

Waarschijnlijk heeft de hoes tientallen jaren opgeborgen gezeten in een vochtige oude schuur of zolder.
Het zal een hele opgave zijn om deze scan digitaal op te knappen naar hoe de hoes er ooit uit heeft moeten zien.

Als ik de hoes ernaast houd zie je redelijk wat verschil in kleur. 

In Word maak ik vier blokken aan met elk een oranje tint. Deze print ik uit en houd ik naast de hoes ter vergelijking.

Op de foto is het lastig te zien, maar de kleur linksonder lijkt het meeste overeen te komen met de originele kleur.

Ik maak een 'printcreen' van de kleuren in Word en open deze in MS Paint. Hier kan ik zien wat de kleurcode is voor de oranje tint die ik gebruiken wil.

Voor ik begin zet ik de scan nog even recht.

Vervolgens open ik de scan in het programma 'Paint.net' (websitelink naar programma). De zwarte achtergrond verwijder ik eerst.

Nu ik de kleur heb veranderd lijkt de scan een stuk meer op de hoes maar dit is slechts het begin.

Er zijn een hele hoop vlekken en stukken die ik individueel af moet gaan. 

De rode delen selecteer ik met een speciaal gereedschap en verander de kleur. Dit doe ik voor elk stuk. Uiteindelijk maak ik weer wit wat vroeger ooit wit geweest is.

Beschadigde letters maak ik wit en herstel ze weer.

De rode lijnen van het Elcaset logo maak ik weer netjes, deze zijn op sommige stukken vervaagd.

Een goed uur later is er een flink verschil te zien.

Om je even een beeld te geven van het niveau waarin ik bezig ben, ik wijs met mijn potlood overigens de verkeerde tekst aan.
Het gaat om die eronder.

Ik sla de afbeelding op en open deze nu weer in MS Paint. Hier pak ik de beschadigde randen aan en 'gum' alle plekjes weg die je nog kunt zien.

Hier het eindresultaat. Alle plekjes zijn weg en de rand is weer als nieuw.

Omdat het geprint wordt op een stickervel, heb ik de maten iets aangepast zodat de sticker straks over de oude print heen gaat.
De volgende stap is de afbeelding op maat maken en uitprinten.

De maten van de hoes meet ik op (15,5cm bij 10,5cm), in Word maak ik een vierkant aan met ongeveer dezelfde maten. Deze print ik vervolgens uit op een stickervel.

Het eindresultaat ziet er nog best netjes uit.

Ik snijd de sticker nog even op maat en plak deze op de hoes.

Als je er goed naar kijkt zie je dat er een sticker overheen geplakt zit. Maar anders valt het haast niet op.
Toch ben ik nog een detail vergeten. Het Elcaset logo in het midden is rood maar had ook oranje moeten zijn.

Toch neem ik er mijn genoegen mee, er is al een hoop aantal uren gegaan in het opknappen van de hoes. En ik heb nog meer plannen in petto. De sticker op de Elcaset zelf wil ik ook aanpakken.

De sticker was namelijk al beschreven, een laag met correctieroller maakt het er niet beter op...

Voor ik met correctielint aan de gang ging heb ik de maten van de sticker opgemeten en op ene post-it genoteerd.

Vervolgens leg ik de cassette in de scanner om een afbeelding te krijgen van de stickers.

De afbeeldingen hoef ik niet veel te bewerken, hooguit de twee lijnen bovenaan bewerk ik. De rest blijft origineel.

En zo komen er weer twee stickers uit de printer rollen. Het snijwerk is dit keer erg secuur. Vooral de rondingen in het midden vereisen een stabiele hand tijdens het snijden.

Hoewel ik het zelf een verbetering noem tegenover de correctielint, is de glans helaas wel verdwenen. Wellicht dat ik in de toekomst nog eens kijk voor foto-stickerpapier. Wellicht dat de glanzende afwerking het origineel beter nabootst.

Inmiddels heb ik de cassette ook gebruikt om op te nemen. In dit geval The Rolling Stones. Ik heb er (zoals bij mijn andere Elcasets) een bijpassende papieren binnenhoes bij geprint waarop de nummers zijn beschreven.

De voorzijde van de hoes liet ik tot voor kort leeg, maar zo nu en dan is het leuk hier een afbeelding op te printen. In dit geval van de bandleden.

Op de hoes zelf heb ik stickers aangebracht met alle nodige informatie over de inhoud inclusief de opnamedatum (welke tevens mijn verjaardag is).

Met de toevoeging van de Technics Elcaset heb ik inmiddels een doos vol met opnamen. Inclusief de wat meer bijzondere demonstratiecassette van 30 minuten.

Je kunt zien dat de Elcaset voor mij een erg bijzonder type media is, met een prachtig goede geluidsweergave en uiteraard zijn imposant grote cassettes maakt het een erg leuk media om mee te werken, genoeg reden om een paar uur van mijn tijd te besteden aan het opknappen van een voor zijn soort ook nog bijzondere hoes.

Voor wie bij toeval op zoek is naar stickers voor dit type Elcaset zijn er op de downloads pagina de stickers samen met andere gerelateerde objecten te vinden voor eigen gebruik.


Gerelateerde pagina's: