In de schijnwerpers: Bent Fabric

30-01-2022

In deze serie van blogs gaan we verschillende bekende en minder bekende artiesten en bands in de schijnwerpers zetten. Ik vertel een stuk over hun leven maar uiteraard ook over het tot stand komen van hun muziek carrière en de verschillende nummers en albums die er verschenen zijn.

We trappen deze serie af met de Deense pianist en componist: Bent Fabricius-Bjerre.

Hierboven een foto van de 8-track cartridge 'Alley Cat' waarmee ik in aanraking ben gekomen met de muziek van Bent Fabric


Biografie:

Bent Fabricius-Bjerre wordt op 7 december 1924 geboren in Kopenhagen Denemarken. Hij begint zijn muziek carrière na de 2e wereldoorlog met een samenstelling van Jazz muzikanten, om in 1950 een eigen platenlabel te beginnen. Hij breekt in 1961 door met zijn instrumentale compositie genaamd "Omkring et flygel" (vertaald in het Engels "Around a Grand Piano") Maar buiten Denenmarken is het nummer beter bekend met de naam "Alley Cat" welke in het buitenland dan ook een hit was met zelfs een nummer 1 positie in Australië en 2e werd in Amerika. Hij won er zelfs een Grammy Award mee en een Golden Record na de verkoop van 1 miljoen kopieën.

Buiten de muziekwereld was hij ook actief in de Filmindustrie waar hij tientallen jaren in bezig bleef. In 2003 kwam hij anderzijds weer in de schijnwerpers toen hij samen met de Deens muzikant Peter Frödin de single Jukebox (van het gelijknamige album) uitbracht. De remix van de single werd in 2006 wederom een hit.

Op 28 Juli 2020 overleed Bent Fabric op 95-jarige leeftijd. met 29 film-muziekstukken, 6 geslaagde singles en maar liefst 15 albums op zijn naam.


Albums:

 • 1962 - Alley Cat
 • 1962 - The Happy Puppy
 • 1963 - Piano Party with Bent Fabric
 • 1964 - Organ Grinder's Swing
 • 1964 - The Drunken Pinguin
 • 1965 Together!
 • 1966 Never Tease Tigers
 • 1967 Operation Lovebirds
 • 1968 Relax With Bent Fabric
 • 1997 The Very Best of Bent Fabric
 • 1998 Klaver med mer
 • 2001 Mit livs melodi
 • 2004 Jukebox
 • 2005 Kan du kende melodien
 • 2014 Ben Fabricius-Bjerre og Hans Musik


Singles:

 • 1962 - Alley Cat
 • 1963 - Chicken Feed
 • 1965 - Alley Cat Dance / Drunken Penguin
 • 2003 - Jukebox
 • 2003 - Shake
 • 2006 - Sweet Senorita

Opvallend voor mij is de vele referentie naar dieren: katten, honden, pinguïns, tijgers en zo maar door.
Vermoedelijk was Bent Fabric een fan van dieren wat je dus terug ziet aan de albumcovers en titels van enkele nummers van hem.


De 8-Track Cartridge:

In 2017 krijg ik van een kennis mijn eerste 8-track speler/recorder, een Realistic TR-882, gepaard met een handvol 8-track cartridges. Bij deze cartridges zit slechts één voorbespeeld album, Bent Fabric - Alley Cat. Na een snelle reparatie van de recorder is het aan deze cartridge de eer om als eerste te worden afgespeeld. De muzikale klanken van een piano klinken met een hoop vervorming (wow & flutter) uit de luidsprekers en de VU-meters dansen er vrolijk op mee. Ik ben dan ook meteen verkocht. Maar zoek niet verder naar wat de beste artiest nog meer te bieden heeft.

De cartridge speel ik door de jaren regelmatig af, maar gaat steeds slechter klinken, in 2022 aangekomen was ik weer begonnen aan een nieuwe blog en wilde wat achtergrond muziek, ik graai tussen de cassettes en banden maar vind niets waar ik zin in heb, tot ik me Bent Fabric herinner. Ik haal de cartridge na een paar jaar van onbruik tevoorschijn en mep hem in de nu 3M Model 8075 Wollensak 8-track recorder.

Zijn piano begint weer het riedeltje 'Alley Cat' door de luidsprekers te spelen, maar na enkele minuten begint de tape abrupt te stoppen en te starten, een lichte tik tegen de cartridge brengt hem voor even op gang, maar hij stopt even snel weer.

Tijd voor een inspectie want op deze manier is er geen plezier meer aan te beleven.

Mijn vermoeden lijkt hem te zitten in de Pinch roller, deze is van hard kunststof en door het vele afspelen heeft deze een glad oppervlak gekregen, de tape heeft waarschijnlijk nog weinig grip en zal hierdoor kunnen gaan stotteren.

Normaal kan ik de cartridge openen vie de achterzijde, maar de sticker weerhoudt mij ervan. Beschadigen wil ik hem ook niet dus ben aangewezen op waar ik nu wel bij kan zonder hem te openen.

Overigens moet ik hier opmerken dat de afspeellijst die hier te zien is totaal niet klopt met de inhoud. Hoe dit zo gekomen is, is mij onbekend.

Echt zo goed als nieuw zal hij er nooit meer uit gaan zien, maar hij ziet er zeker weer wat beter uit na deze opknapbeurt!

De audiokwaliteit van het filmpje hierboven is erg matig, excuses hiervoor. Hoe dan ook, het verschil is duidelijk te merken. De cartridge loopt niet meer vast en het geluid klinkt ook wat soepeler. Voorlopig kan hij er weer even tegenaan.

Dat ik de cartridge er zo hardhandig in duw heeft te maken met het mechanisme dat de cartridge vasthoud en de recorder opstart, deze is best zwaar afgesteld, normaal hoeft het niet zo hardhandig maar bij het filmen heb ik slechts één hand vrij dus moet het even op een alternatieve manier. Of het goed is voor de cartridge trek ik in twijfel maar voor een enkele keer zou het niet veel kwaad moeten kunnen, hoop ik...


Ik ben stiekem best een fan geworden van zijn pianospel. De muziek is leuk om op de achtergrond af te spelen en kan best aanstekelijk zijn. Voor ik er erger in heb fluit of neurie ik zijn nummers na tot iemand er wat van zegt.

Hoewel ik op het moment van schrijven verder geen andere muziek van hem heb liggen staat dit wel zeker op de planning, de vele albums die hij geproduceerd heeft ga ik in de loop der tijd bij elkaar sparen. Naast de 8-track zijn er ook bandspoelen, cassettes en cd's te krijgen met zijn muziek. Het zal niet lang meer duren voor ik mijn eigen afspeellijsten zal gaan samenstellen met zijn muziek om er mijn eigen opnamen mee te maken.

Voor nu sluit ik deze blog af met een aantal links naar de 12 nummers die op deze cartridge te vinden zijn, de volgorde van de nummers is zoals ik ze altijd hoor als ik de cartridge afspeel. Bedankt voor het lezen en wellicht ben jij straks net zo gek van zijn melodieën als dat ik nu ben!


BENT FABRIC and his PIANO "ALLEY CAT" (8-track afspeellijst)

 1. Alley Cat (2:32)
 2. Catsanova Walk (1:56)
 3. In the Arms of My Love (2:28)
 4. Across the Alley From the Alamo (2:10)
 5. Symphony (2:21)
 6. Early Morning in Copenhagen (2:22)
 7. Baby Won't You Please Come Home (2:52)
 8. Comme Ci, Comme Ca (2:10) (staat op de cartridge als "Clopin Clopant")
 9. Trudie (1:54)
 10. You Made Me Love You (3:05)
 11. Markin' Time (1:43)
 12. Delilah (2:15)

  Op Youtube heb ik een afspeellijst samen gesteld van de nummers hierboven. Deze is hier te vinden.

"Delilah" aan het einde van de cartridge voelt altijd als een klein afscheid van de naar mijn mening een te kort durend album...


Op 16-02-2022 komt de CD met 'The Best of bent Fabric' binnen. De binnenkant van het hoesje bevat wat interessante informatie. Hiervan heb ik een scan gemaakt om deze aan de blog toe te kunnen voegen. De hoes bevat een Interview met Bent Fabric met interessante antwoorden, evenals gedetailleerde informatie over de nummers die op de CD staan.

Laat ik dan ook de moeite nemen de voorzijde even te scannen om deze erbij te voegen.


Hier nog een kleine greep van andere nummers uit zijn bibliotheek.

Om af te sluiten met de remix van Jukebox uit 2006:

Gerelateerde pagina's: