Een nieuwe HiFi opstelling!

07-02-2020

Al sinds het begin van de hobby, heb ik me bezig gehouden de toestellen zo interessant mogelijk op te stellen. Maar moest het doen met de meubels die voorhanden waren. Hierdoor is de opstelling vaak veranderd de afgelopen paar jaar.

Zo zijn ook meubels gekomen en gegaan. De laatste jaren had ik de apparaten als een toren opgestapeld, het houten rekje dat ik hiervoor gebruikt heb, was eigenlijk nooit gebouwd voor zoveel zware toestellen.

Nu is de collectie zo groot geworden dat de meubels echt niet meer voldoen. Ze beginnen te bezwijken onder het gewicht van de 'blokken metaal' die erop leunen. Enkele wel 10Kg of meer!

Het wordt tijd te kijken voor een nieuw meubelstuk om de collectie vollledig op te kunnen tonen. Eentje die het gewicht aan kan maar vooral past bij het uiterlijk van de machines.

Een meubelstuk waar ik de komende tien jaar mee vooruit moet kunnen!

Één van de vele opstellingen
Één van de vele opstellingen

Maar voor we zover zijn kijken we even terug:

Mijn eerste opstelling komt uit 2011. Een platenspeler, versterker en een setje stevige speakers (voor geïnteresseerden, merk ITT, 3-weg Speakers van Amerikaanse makelij uit de jaren '70). Voor de kleine speakers bovenop had ik de versterker onder het tafeltje staan. Eigenlijk eentje bedoeld voor de computer maar wat maakte het uit, het werkte. De subwoofer rechts heb ik nooit aangesloten i.v.m. de buren... Bovendien leverden de speakers zelf al een stevige bass.

In de periode 2013 - 2015 is de opstelling flink gegroeid. Deze foto is in het najaar van 2015 gemaakt. Een TV-meubel gecombineerd met een voorraadkast uit de keuken, mijn bureau met computer heeft nooit ver gestaan van de opstelling. Ik gebruikte de vaste computer dan ook om er muziek mee op te nemen.

Alles wordt gevoed door het ene snoer dat achter de schermen verdwijnt. Ironisch eigenlijk dat ik dit als elektromonteur zelf toe heb gelaten, er zat wel een schakelaar op voor het geval ik er geen gebruik van maakte.

In 2016 ben ik verhuisd, de voorraadkast kwam nog altijd goed van pas. De TV-meubel heb ik ingeruild voor een stevige houten opbergkast. Hierin kon ik de collectie banden en platen goed kwijt, de collectie groeide ook gestaag. Opvallend hier is de onlogische plaatsing van de zwarte subwoofer links. Maar wederom was dit om overlast te voorkomen...

Over de achtergrond, deze is afkomstig van mijn broertje, hij zat voorheen op deze kamer en heeft met de hand een complete muurschildering gemaakt met stiften. Hij heeft er lang aan gewerkt want het was een flinke zoldermuur, het eindresultaat mocht er zeker wezen! Het was wel wat ze 'contemporary art' noemen. De muurschildering moest overgeschilderd worden toen we uit het huis wegtrokken...

 Op de foto hieronder was er nog opbergruimte, iets wat ik me nu niet meer kan voorstellen met deze kast. De planken begonnen wel al door te wegen.

In 2017. De opstelling is haast niet veranderd maar de achtergrond wel.

Opbergruimte was er nog steeds maar hij is wel meer gevuld.

In hetzelfde jaar heb ik de voorraadkast verstevigd, hij begon scheef te staan en niet ver hier vandaan rijden regelmatig zware vrachttreinen voorbij, de trillingen zijn goed te voelen.

Vanaf dit punt is het heel snel gegaan. Geen complete foto's meer maar verschillende stapels met audioapparatuur.

In 2019 was er niets meer te herkennen van de oude opstelling. Haast alles is vervangen, de meeste oude apparaten heb ik doorgespeeld aan een goede kennis of weer bij de kringloper afgegeven, veel apparaten kwamen daar immers vandaan.

In 2020 is de opstelling weer wat veranderd, tegenwoordig neem ik op via een aparte computer (rechts te zien). Aangeschaft zodat de vaste computer niet meer naast de audiotoren hoeft te staan.

Het gewicht is ook flink toegenomen. De plank van de opbergkast onderop is doorgezakt en de poten van de voorraadkast beginnen te splijten. Dankzij de modificatie die ik eerder gemaakt heb heeft deze toren het lang vol kunnen houden maar het wordt tijd om te kijken voor wat nieuws. 

De dag dat ik mijn nieuwe meubel in elkaar ging zetten heb ik de opbergkast leeggehaald. Zoals je ziet zat hij goed vol, ook gaat dit niet passen in mijn nieuwe opbergkast dus moet dit nog eens goed uitzoeken, veel gare 7" banden kunnen namelijk weg.

Na een paar uur werk stond de nieuwe kast in elkaar. Tijd om alles er op te zetten had ik niet meer maar een eerste indruk is er!

Het eerstvolgende weekend heb ik me er compleet op gestort, alle apparaten passen er op, maar met zoveel op de plank wordt het niet makkelijk ook alles aan te sluiten. Elektrisch gebruik ik nu ook twee stopcontacten om de last over de verlengdozen wat te verdelen (ze zitten nog wel op dezelfde groep). Het zal alleen zelden voorkomen dat er veel apparaten tegelijk aan staan.

Mijn collectie vinyl kan nu normaal getoond worden. Alles netjes in het schap.
Ik was begonnen aan een index hiervoor. De metalen draden die ik gespannen heb verdelen het schap over 9 segmenten. Het idee was om het zoeken zo makkelijker te maken, maar uiteindelijk heb ik hiervan afgezien en heb de draden weer verwijderd.

Naast dit schap is er nog meer opbergruimte, hier heb ik mijn overige media opgeslagen.

Om ook de geluid-aansluitingen goed te krijgen heb ik een schema moeten maken.

Omdat ik niet genoeg aansluitingen heb op mijn versterker, moet ik gebruik gaan maken van een schakeldoos (HQ Switchbox).

Bovenop de versterker heb ik de schakeldoos geplaatst, deze voegt vier nieuwe aansluitmogelijkheden toe welke ik allemaal nodig heb.

Voor het opnemen van muziek gebruik ik dezelfde soort schakeldoos, maar dan in omgekeerde richting. Hier wordt geluid vanaf de computer naar de media gestuurd.

Met zoveel schakeldozen en aansluitingen is het geen slecht idee wat stickers te printen met informatie.

De schakeldozen hebben een mooi oppervlak om een sticker op te plakken.

De sticker met informatie over de versterker zit op een stuk karton geplakt, ik ga geen stickers plakken op de versterker zelf...

De afgelopen dagen ben ik vooral bezig geweest alles te controleren, zo waren er eerst problemen bij het afspelen van de 8-track recorders en was het geluid op de bandrecorder ook niet in orde.

Maar na het vervangen en omwisselen van wat kabels was dit probleem opgelost.

Hier het resultaat. Haast alle machines aangesloten en werkend! Op de achtergrond heb ik voorlopig 18 audiokabels gebruikt om alles te verbinden. Zo kan ik er weer even tegenaan. Met de huidige opstelling hoef ik geen apparaten meer te verwisselen en hoef ook niet meer de aansluitingen om te wisselen als ik iets op wil nemen.

Onder de versterker bewaar ik het blad met de aansluitingen (V1.1), deze zal vast nog van pas komen.

Het enige dat nog moet worden aangepakt is de puinhoop aan kabels die is ontstaan.
Voor nu heb ik alles even snel aangesloten, met de tijd moet ik dit nogmaals netjes overdoen.

Wie goed heeft opgelet ziet dat de opstelling nog niet af is, enkele apparaten zijn nog niet aangesloten of missen zelfs in de opstelling. Met de tijd zal dit nog veranderen maar voor nu ben ik blij dat ik de meeste apparaten gebruiken kan.

1 maart 2020