Reparatie: iPod Nano 6 Gen.

Als er een apparaat is dat bijna altijd mee ging op reis dan was het wel deze mp3-speler. Ik heb er jaren plezier aan gehad en hem eigenlijk altijd met zorg behandeld, tot hij een keer viel en het scherm vol kwam te zitten met barsten, hij werkte gelukkig nog maar met de jaren erop kreeg hij steeds meer kuren. Nu heeft hij het opgegeven, het scherm blijft zwart maar kan nog wel verbinding maken met de computer. Tijd dan om te gaan kijken of een nieuw scherm hem nieuw leven in kan blazen.

1 mei 2019 (datum van reparatie)


Ik heb de onderstaande foto's gemaakt nog voor ik aan deze website begon, hierdoor is deze pagina niet zo uitgebreid als de andere, ook is het een beetje een uitzondering op deze website.

Vereiste gereedschappen:

  • Föhn
  • Nieuw scherm
  • kleine platte schroevendraaier

Hier overigens nog een foto van zijn voorganger. De iPod Nano 2 Gen. deze ging ook overal mee. Of het nu op vakantie was of onderweg naar school, hij was erbij. Uiteindelijk heeft hij het lang genoeg volgehouden om zijn vervanger mee te maken, pas hierna gaf ook hij het op. Mijn computer kon hem nog zien maar daar blijft het bij. Met zijn 8Gb was hij destijds groot genoeg maar nu zou dat niet meer voldoende zijn.

Oké, terug naar de huidige speler, zoals je ziet is hij aardig toegetakeld, niet gek dat hij het nu toch heeft opgegeven... In eerste instantie wilde ik er afscheid van nemen en hem weggooien, maar na enig twijfel toch besloten te kijken wat ik nog kan doen.

Het uitnemen van het scherm gebeurd zonder schroeven, het scherm zit vastgeplakt met een speciale tape die reageert op warmte, als ik de föhn even over het scherm laat blazen kan ik hem met een platte schroevendraaier eruit tillen, de verbindingen zijn zo klein en fragiel dat je deze heel voorzichtig los moet maken, ik doe dit met mijn nagels want metalen voorwerpen zouden hem daar alleen kwaad kunnen doen.

op een webshop kon ik voor een schappelijk bedrag een nieuw scherm kopen, ik kan de verkoopinformatie niet meer terugvinden maar geloof dat ik ongeveer €20 kwijt was hiervoor.

Uiteraard test ik eerst het nieuwe scherm voor ik deze monteren ga, en ja hoor, Hij doet het weer! Bij het nieuwe scherm zit ook nieuwe 'thermische tape' deze plak ik op de behuizing, plak het scherm erop en blaas er weer met de föhn op, zo activeer ik de tape en hecht ik het scherm aan de behuizing.

En zo vervang je een scherm van een iPod Nano 6 Gen.

Nu bij het schrijven van deze pagina, kan ik alweer vermelden dat het nieuwe scherm kuren begint te krijgen, ik heb hem immers weer een keer goed laten vallen.....
(zie de vlek rechtsboven).

Achteraf gezien heb ik ook weer problemen met de opslagcapaciteit, de 16Gb die het apparaat houden kan is nu niet meer genoeg, ook heb ik steeds meer problemen met overzetten van muziek (in combinatie met iTunes), sommige nummers wilt hij niet afspelen, ook niet als ik deze er opnieuw op zet. (iets wat ik al ervaren had bij mijn eerste iPod). Een groot fan van Apple ben ik hierdoor nooit geweest hoewel ik er jaren gebruik van gemaakt heb.

Hierop heb ik besloten voorzichtig te gaan kijken voor een universele mp3-speler. Tot die tijd kijk ik aan hoe lang deze het nog volhoud.

12 september 2019 (datum van schrijven pagina)