Reparatie

Garrard Comet SP25 MKII

De platenspeler draait en heeft een naald, hier is ook alles even mee gezegd. De snelheid klopt ook maar een enkele functie werkt niet, en ik zit met een ander probleem.

Hij heeft een ingebouwde voorversterker, hierdoor kan hij direct op de luidsprekers worden aangesloten. Alleen worden de luidsprekers in mijn opstelling al door de vaste versterker aangestuurd. Ik ga dus de platenspeler schoonmaken, kalibreren, repareren en ombouwen. Zodat hij straks werkt in mijn opstelling via de normale versterker.

Ik ga ook smijten met Engelse termen, een platenspeler bestaat uit onderdelen die elk hun eigen naam hebben, er zal vast een Nederlandse vertaling voor bestaan maar de Engelse zijn veel gebruikelijker.

13 januari 2020

Laten we eerst eens kijken naar het uiterlijk van deze platenspeler

Allereerst bestaat de speler zelf uit een houten frame, niet van echte stukken hout maar van geperst afvalhout. Niet ongewoon voor de periode waaruit deze komt. Het frontje zelf is van aluminium, erop zitten de knoppen waarmee je het geluid kunt afstellen. De knoppen zijn van plastic en ogen vrij simpel...

De naam 'Garrard' wordt hier sierlijk getoond met een plastic pin-up. deze zit met pinnetjes vast, maar ik vrees niet voor lang meer. Ook de letter G staat op breken. Toch mag ik blij zijn dat het frontje er nog op zit. De naam 'Comet' is (als ik me niet vergis) de naam van deze serie spelers. Rechts nog een rood lampje dat aangeeft of hij aan staat.

De bediening van de 'Platter' (draaitafel) zelf zie je hier. Je kunt de draaitafel aan of uit zetten en de naald optillen.

Rechts zit de toerental schakelaar, opmerkelijk kan deze alle soorten afspelen. Gelukkig maar want ik heb ze allemaal nodig.

De bediening zelf is vrij stroef, omdat de bovenkant ook nog eens uit één geheel bestaat schudt de hele draaitafel als je een schakelaar omzet...

Bovenop de bediening zit het typeplaatje: SP25 MKII

De 'Stylus' is van plastic de Tone-arm van aluminium. De naald is vrij standaard. Deze ga ik vervangen voor een wat beter type.

Achterop de Tone-arm zit het contragewicht, van aluminium maar duidelijk gevuld met lood. Er zitten nog enkele afstel mogelijkheden verstopt, gok maar hoeveel, straks ga ik ze allemaal af. Het zijn er meer dan je denkt.

De onderzijde van de speler is een in vorm geperste plaat van plastic, heel dun. De kabel heeft er door de jaren heen een weg doorheen gewerkt.

De Line-Out bestaat uit 2-pin DIN aansluitingen, samen Stereo. Deze aansluiting is een sterk verouderd type, het is moeilijk nog aan deze stekkers te komen, ook is één van deze stekkers beschadigd. De aansluiting werd vroeger gebruikt op luidsprekers, het is normaal gesproken niet mogelijk om deze platenspeler met een aparte versterker te koppelen.

Voordat we verder gaan laat ik je deze functie nog zien. De bovenkant is uitgevoerd met vering om het afspelen soepel te laten verlopen, zou je de platenspeler verplaatsen (of op reis nemen om redenen onbekend) kun je de vering met deze schroeven vast zetten.

Dus hier een overzicht en opsomming van de details:

 Frame van geperst resthout
Plastic knoppen, naamplaatje en stylus.
Geperste plastic onder en bovenzijde
Aluminium front en Tone-arm + gewicht
Plastic stofkap (komt nog voorbij op deze pagina)
Sterk verouderde en beschadigde aansluiting

Het is nu denk ik wel duidelijk dat het hier niet gaat om een platenspeler van fantastische kwaliteit. We kijken hier naar een massaproduct.

Hij is ontworpen naar eenvoud, maar is toch een goed uitgewerkt product. Door deze combinatie kun je zelfs nu nog voor een schappelijk bedrag (van +/- €50) deze degelijke platenspeler scoren, die vrijwel direct inzetbaar is, zelfs na 40+ jaar!

Het mooiste is nog dat deze platenspelers heel makkelijk te bedienen en onderhouden zijn, zou er toch iets mis zijn is er een uitgebreide handleiding met instructies voor afstelling, vervangen van onderdelen en zelfs uitgebreid onderhoud als smeren van bewegende delen of instellen van de netfrequentie (50 of 60Hz). Het is dus een internationaal product.

Om het nog even af te maken, ik ben niet de enige die zo te spreken is over dit apparaat. Bij het opzoeken van de handleidingen kwam ik deze Reviewpagina tegen, deze omvat alleen wel de hele serie van de SP25 (MK I, II & III).

Om eerlijk te zijn, voor ik deze kocht was er in dezelfde kringloopwinkel al eerder eentje verkocht (voor dezelfde prijs), die ik niet veel later bij een HiFi expert zag liggen nog met prijssticker, aangeboden ter reparatie....

Toen er een tweede voorbij kwam kon ik het niet laten, ik heb nog nooit zo een type platenspeler onder handen genomen en het leek me een leuke nieuwe uitdaging.


Cosmetisch heb ik hem al onder handen genomen, de knoppen zijn weer schoon en het logo ziet eruit als nieuw.


De gereedschapslijst bevat dit keer specifieke voorwerpen, sommigen hiervan zul je moeten aanschaffen of kun je juist overslaan:

  • Schroevendraaier kruiskop (PH?)
  • Schroevendraaier plat (2mm)
  • Gevoelige (speciale) weegschaal
  • Speciale liniaal voor afstellen 'tone-arm'
  • Toerentalschijf (om snelheid af te lezen)
  • (Kogellager)vet + Wattenstaafjes
  • Fijne (naai)machine-olie
  • Bakje voor schroeven

Mijn doel is de platenspeler om te bouwen zodat ik hem aan kan sluiten op mijn versterker.
De ingebouwde voorversterker wordt hiermee onbruikbaar en dus ook alle knoppen op de power-knop na.

De onderkant van de platenspeler komt los met 4 schroeven in de pootjes, in het midden zitten ook nog 2 boutjes die los moeten.

De schroeven zijn bij mij verschillend, ik vermoed dat er al eens eerder mee geknoeid is...

De oude schroefjes (rechts) vervang ik voor nieuwe, veel goeds heb ik niet voorhanden dus neem deze 4 langere schroeven.

In het midden van de plaat zitten nog twee boutjes die je los moet schroeven. De teller zou uiteindelijk op 6 moeten staan.

Voor de verbouwing moet ik ook nieuwe Tulp (RCA) aansluitingen maken.
In eerste instantie had ik nog het idee om deze schakelbaar te maken. Maar heb dit voor nu uitgesteld tot later. Ik bouw deze componenten wel alvast in.

Ik heb geen foto's gemaakt van het werk dat nodig was om deze componenten in te bouwen, hier dus een voor en na foto. De nieuwe gaten heb ik met een Dremel gemaakt.
Dit is een klein handgereedschap waarmee je kunt boren en frezen.

Nu dat deel gedaan is gaan we verder aan de platenspeler zelf.

Zie hier de binnenkant, van onderaf gezien.

Het onderdeel waar ik bij moet zit verstopt onder de metalen plaat. Hier zit de versterker op gemonteerd.

Voor dit mogelijk is, moet je de twee stelschroeven van de vering los maken. Die worden aan de binnenkant vast gehouden door twee clips, deze kun je met een punttang los krijgen, makkelijk is het alleen niet.

En met behulp van een liniaal kan ik de bovenkant open houden. hij zit met draden verbonden met de rest dus je kunt hem er niet af halen.

Het onderdeel dat ik zoek is het punt waar de draadjes van de naald overgaan naar een kabel. De kabel loopt naar de ingebouwde versterker.

Als ik deze platenspeler wil gaan gebruiken via mijn eigen versterker, moet ik hem overbruggen waar deze draad begint.

Aan de zijde van de versterker zou de kabel zo los moeten komen, maar toch breekt er één contactje af, ik heb hem toch niet meer nodig dus zo erg is het niet.
De andere kant soldeer ik los.

Ik heb nieuwe draadjes nodig, deze haal ik uit een stuk internetkabel, ik strip hem tot de aders, hier pak ik twee paren van.

De paren strip ik opnieuw en soldeer ik op de plek waar ik de oude weg heb gehaald.
Blauw gebruik ik voor het linker, oranje voor het rechter kanaal. De witte aders zijn de aarding.

Het andere eind soldeer ik aan de nieuwe RCA aansluiting. De middelste pin is waar het geluid doorheen gaat, de rand eromheen de aarding. De schakelaar bewaar ik voor een toekomstige verbouwing.

De versterker heb ik nu niet meer nodig, dus haal hem los van de spanningsbron door de rode draden te
de-solderen. De draden rijg ik door een gaatje van de printplaat en soldeer de uiteinden an elkaar vast.

Elektrisch is de platenspeler nu klaar. Nu tijd het mechanische deel te doen.

De Pickup arm zou aan het einde van de plaat automatisch terug moeten gaan. Deze functie werkt alleen niet. Door deze schroef te verstellen, bepaal je het moment waarop dit gebeuren moet. Ondanks pogingen deze te verstellen wilt hij bij mij nog steeds niet werken.

Hier het mechanisme dat schuil gaat onder de draaitafel.

Het scharnierende deel dat op het tandwiel zit, is verantwoordelijk voor het inschakelen van de auto-return. Hij loopt heel zwaar en moet duidelijk gesmeerd worden.

Ik haal de overige delen los, tot ik de hendel zelf overhoud die verstopt zit onder het tandwiel.

Ik druppel wat fijne olie op de as, en beweeg deze via de hendel op en neer tot hij vloeiend loopt. Hierna zet ik hem weer terug in elkaar.

Nu hij toch open ligt ga ik ook meteen deze punten af.
Het mechanisme werkt weer en hij slaat weer automatisch af.

Vergeet niet het contragewicht af te stellen.

De pickup kan worden opgetild als je de schakelaar op Lift zet, de platenspeler tilt de pickup ook zelf op aan het einde van een plaat. De hoogte kun je afstellen met de kleine schroef die hier wordt afgebeeld.


12-02-2022:

We zijn nu ruim 2 jaar verder. Door tijdsgebrek heb ik hierna geen tijd meer gehad de speler verder te repareren en door plaatsgebrek besloten om hem uiteindelijk te verkopen. Hierdoor kan ik deze pagina helaas ook niet meer afronden en zal het hierbij moeten laten. Excuses voor het incomplete verslag...