Cantata 700 cassette deel 2 reparatie


We beginnen deze tweede pagina met de Rhythmic Library 165 (R-165).

De cassette oogt vies maar ziet er verder nog niet zo slecht uit.

Nog even zicht op de sticker aan de achterzijde. Ik vraag me inmiddels af wat de gestanste nummers betekenen (208571). Ik twijfel tussen een serienummer of productienummer. Maar vermoed het eerste.

Het zal weer een verassing zijn wat er hier met de tape gebeurd is, hij loopt namelijk niet meer langs de delen waar hij langs hoort te lopen, laten hem eens snel open maken om erachter te komen wat er mankeert!

Alle zes de schroeven zijn netjes aanwezig, zodra deze eruit zijn neem ik even een kijkje binnenin waarbij me meteen wat opvalt.

Waar is de rem gebleven? Het enige wat ik er nog van terug kan vinden is wat rood residu aan de rand van de behuizing. Ik vermoed dat er al eens eerder iemand in de cassette geweest is. Wellicht dat toen de rem uitgenomen is want waarschijnlijk was deze niet goed meer gezien de residu die ik terug vind.

Als ik de bovenste spoel uitneem zie ik dat de tape gebroken is want die steekt niet meer over naar de andere spoel. Als ik goed kijk vind ik beide uiteinden terug. Die op de bovenste spoel zit vast geplakt en moet ik met een pincet los halen. Dit bevestigd mijn vermoeden nogmaals want iemand heeft deze geprobeerd te maken met lijm. Dit heeft schijnbaar geen positief effect gehad omdat de tape hierdoor vast is blijven plakken en weer kapot getrokken is bij het afspelen. Waarschijnlijk is de cassette hierna in de opslag verdwenen.

Een heel stoffige opslag als je het mij vraagt. De witte plekken zijn anderzijds geen stof maar het lijkt eerder op oude spinnenraggen. Met perslucht weet ik het merendeel weg te krijgen op de vreemde ronde plek na. Hopelijk heeft het weinig effect op het afspelen. Op één van de spoelen zien we overigens weer de tekst staan die verwijst naar de inhoud van de tape zelf.

Ik pak mijn trouwe snij en plak set er weer bij. Als ik nog eens goed kijk naar de breuk valt me op dat deze waarschijnlijk niet gerepareerd is zoals ik eerder dacht. Waarschijnlijk is de tape na het falen al apart gelegd en is er nooit meer naar om gekeken. De twee uiteinden snijd ik netjes af en hecht beide kanten met een stukje plaktape.

De rem is gelukkig ook weer werkend te krijgen met dezelfde methode als die ik eerder had toegepast, dan wel op iets andere wijze. De rubberen voetjes zijn eigenlijk iets te groot en komen tegen de behuizing van de cassette aan. Ik snijd er dus een reepje van af en kom wederom tot de conclusie dat ze ook niet goed genoeg blijven plakken. Dat laatste los ik op met een paar druppels secondelijm. Hierna past de rem goed en werkt weer zoals het hoort.

Op de achtergrond loop ik ondertussen de cassette zelf na, reinig de vieze delen met alcohol en smeer de punten waar nodig met een dot vet.

Het lijkt allemaal soepel te verlopen, tot ik de spoelen terug op zijn plek zet en op spanning wil brengen, de tape scheurt weer maar dit keer op een andere plek! Het blijkt dat er iets plakkerig in de spoel terecht is gekomen op de rol met tape.

Er zit niets anders op dan de tape van de spoel af te rollen tot deze niet meer blijft plakken. Gelukkig valt de schade mee, na een meter of drie aan tape plakt hij niet meer vast. Ik snijd de plakkerige tape ervantussen en hecht het goede stuk weer aan het andere uiteinde. Ik verlies hiermee een paar meter aan muziek maar gezien de hoeveelheid aan tape er nog op zit is dit slechts een fractie. Voor nu zet ik de cassette weer in elkaar.

Het enige dat nu resteert is de buitenkant, hier haal ik pads met alcohol overheen. De sticker rechtsonder is ver verweerd en haast niet meer afleesbaar. Ik besluit deze er dan ook af te halen. Ik heb nog plannen voor deze stickers gezien ze normaal op elke cassette zouden moeten zitten maar op enkelen al missen. Hier kom ik later nog op terug.

In het begin lijkt het of hij er geen zin in heeft en de snelheid is verre van stabiel. Maar als hij eenmaal een paar minuten aan het spelen is verdwijnen de symptomen langzaam en begint hij beter te klinken. Het lijkt er op dat deze cassette niet veel uren gedraaid heeft, waarschijnlijk omdat deze vrij vroeg kapot is gegaan. Ik zal hem binnenkort eens een tijdje laten draaien om te zien of hij echt goed blijft spelen en of hij straks niet weer ergens vast blijft plakken. Voor nu keur ik hem goed en kan hij op de stapel van gerepareerde cassettes.


Staat deze nu op zijn kop of niet? Het was even raar opkijken om te zien dat deze cassette alles andersom heeft staan qua beschrijvingen, zelfs het 3M logo staat op zijn kop. Waarschijnlijk is dit een latere editie geweest aan de Cantata 700 catalogus. Dit is goed te zien aan de spoelen die niet meer van metaal zijn gemaakt maar van goedkoper plastic die tevens niet doorschijnend is, wel reflecterend want als je goed kijkt zie je de mobiel waarmee ik deze foto gemaakt heb.

Ook de stickers aan de achterzijde zijn anders, de standaard sticker is niet meer reflecterend, er is ook nog een tweede sticker aangebracht met daarom beschreven dat het verboden is deze muziek te dupliceren. Aan het einde maak ik natuurlijk een kort filmpje met de werking van deze cassette, valt dit ook onder dupliceren?

Heel bijzonder is de cassette verder niet. Van binnen schijnt het onderhoud ook mee te vallen. Er ligt wat stof op de spoelen en de behuizing moet even met perslucht nagelopen worden. Verder wat smeerwerk en hij zou weer in elkaar kunnen worden gezet.

Ook de rem ziet er nog goed uit. Ik hoef hier geen onderhoud aan te verrichten. Het beschrijven van de inhoud is ook hier weer terug te zien op de spoel. "SE526I 240" staat er op geschreven. SE526 is het aanduiding van de muziek I staat voor volume 1. Het getal 240 zegt mij niets, maar kan een verwijzing zijn naar de 240e kopie.

De spoelen krijgen een verfrissende schoonmaakbeurt en glanzen weer als vanouds.

Even insmeren met vet, en een laatste controle voor ik hem in elkaar zet. Hier valt het me pas op dat er een stukje van de behuizing is afgebroken. Maar dit kan verder geen kwaad. Tijd om de cassette te testen!


De vorige cassette was een stilte voor de storm vergeleken met deze cassette. Hier staat nu de Rhythmic Library 266 Series II. (R-266). Ik kan je nu al vertellen dat ik heel weinig zin heb om deze cassette aan te gaan pakken...

Op de eerste pagina maakte ik al kennis met wat hier ook aan de hand is. Als je goed kijkt naar de randen van de spoelen zie je al waar ik het over heb. Ook de tape zit niet zoals hij moet zitten, het zijn allemaal slechte voorboden voor wat komen gaat.

Nog even een foto van de sticker op de achterzijde. Zoals gewoonlijk zijn er geen start en verloopdatum gestanst op de sticker.

Als ik de cassette wil open maken valt mijn oog op de spoel. Het is nu wel overduidelijk wat hier gebeurt is. De rem die de spoelen op hun plek moet houden is compleet vergaan. Ditzelfde probleem heb ik al eerder aangepakt op de "Variety Library V 168" maar op deze cassette lijkt het probleem nog erger te zijn. Iemand heeft waarschijnlijk de cassette geprobeerd af te spelen terwijl de rem al gesmolten was, het gevolg is dat de smeuïge pasta over de hele cassette uitgesmeerd is. Het is nu hopen dat de tape zelf niet onder deze pasta terecht is gekomen, anders is het wellicht een verloren zaak.

Bij het open maken lijkt de schade nog redelijk beperkt. De tape op de bovenste spoel is onaangetast en ziet er nog goed uit, er zit zelfs weinig stof op. de rand van de spoel zit wel onder de pekkige rommel.

We nemen eens een kijkje bij de boosdoener. De rem is inderdaad compleet vergaan tot een zachte brij van pek. De restanten die op de rem zitten hebben zelfs een heel aparte vorm aangenomen. Op de plek waar de rem rust ligt ook een laag van smurrie.

Bij het uitnemen van de tweede spoel wordt me pas duidelijk hoe erg de situatie is. Je ziet precies waar de randen van de spoelen lopen. Een cirkel van rempasta siert de bodem. Ook de onderste spoel zit onder de pasta maar de tape is gelukkig nog helemaal onaangetast dus is het een kwestie van flink boenen en schrobben om deze cassette weer operationeel te krijgen. Ik verzamel de moed en begin aan een urenlange klus.

De dikke pasta schraap ik van de bodem met een platte schroevendraaier. Hierna kan ik met wattenstaafjes gedipt in alcohol gaan boenen. Als laatste boen ik het oppervlak nog eens schoon met een zachte pad. Op de foto's hierboven zie je goed hoe dat in zijn werk gaat.

De spoelen krijgen een soortgelijke behandeling, alleen moet ik hier voorzichtig zijn dat ik met de schroevendraaier niet in de spoel kras, en moet rustig schrobben om te voorkomen dat ik de spoel verbuig.

In plaats van wattenstaafjes gebruik ik hier zachte pads met alcohol zodat ik een groter oppervlak schoon kan poetsen. Vooral de randen van de spoelen zijn een uitdaging maar na een tijdje poetsen ziet alles er weer netjes en schoon uit.

Nu de behuizing schoon is kan ik de punten af lopen met vet...

...En reinig ik de delen die vies zijn.

De rem haal ik uit elkaar en maak deze ook stapsgewijs weer schoon.

Om daarna een compleet nieuwe rem in elkaar te knutselen.

Na een paar uur boenen, schrobben en poetsen is de cassette weer in goede staat. Nu nog even dicht schroeven en hem uittesten.

De opname zelf is de dag erna pas gemaakt, ik had hem gisterenavond al getest maar hij liep niet vloeiend. De bovenste spoel bleef regelmatig hangen met als gevolg dat de tape dreigde te verkreukelen. Ik heb het even laten rusten en hem de volgende dag nog eens geïnspecteerd, ik kon niets vinden, heb hem weer in elkaar gezet en nu speelt hij spontaan stukken beter. Zou er iets niet goed hebben gezeten binnenin?

Als er iets is wat me door de jaren heen is opgevallen aan mechanische techniek, is dat je het soms een dag moet laten rusten. Wat op het moment na reparatie niet goed loopt, kan de volgende dag ineens verholpen zijn zonder dat je er ook maar een vinger naar uitgestoken hebt. Aanvankelijk nam ik hier nooit genoegen mee want wat was nu de oorzaak waardoor hij gisteren slecht liep en vandaag niet meer? Ik denk dat ik de oorzaak inmiddels gevonden heb. Net als mensen, moeten ook fysiek bewegende delen soms even rusten voor ze goed werken. Er spelen veel verschillende factoren mee en als één factor niet goed werkt heb je kans dat niets het goed doet. Zo moet bijvoorbeeld een smeersel als vet de tijd hebben om in te werken op de delen die gesmeerd moeten worden. Temperatuur kan soms ook een factor zijn. Warme delen lopen soms beter dan koude delen.

Kortom, geef dingen soms even de tijd. Laat het een dag rusten en probeer morgen wat vandaag niet lukken wilt.


Oké, we zijn bij de laatste cassette aangekomen die ik op deze tweedelige pagina uitgebreid ga opknappen. Maar dit exemplaar heeft dan ook een speciale behandeling nodig. Zoals je op de foto ziet heeft deze cassette betere tijden gekend. De oorzaak is bekend maar een oplossing kan nog ingewikkeld zijn.

Je zou haast zeggen dat deze cassette van tien verdiepingen hoog naar beneden is gevallen. Maar dat is gelukkig niet het geval. Integendeel, de vorige eigenaar heeft hem juist geprobeerd te maken, met als gevolg dat de behuizing sterk vervormd is. Hij speelt hierdoor niet vloeiend meer en ik kan de speler zelfs niet uitschakelen als deze cassette wordt afgespeeld.

De vorige eigenaar heeft letterlijk geprobeerd de tape droog te bakken door deze in een oven te stoppen. Het klinkt misschien vreemd maar dat is het eigenlijk niet. Als tape namelijk vochtig wordt kan deze gaan slippen bij het afspelen, dit mankement wordt dan ook het 'stick slip effect' genoemd en geeft bij tapemedia een vreselijk hoog schrapend geluid bij het afspelen, alsof je met je nagels over een krijtbord schraapt.

Er zijn helaas geen permanente oplossingen voor het stick slip effect als het op tape aankomt, maar wel een tijdelijke, de tape droog bakken in de oven. Maar als je dat dan doet is het verstandig de tape uit de plastic cassette te halen, want kunststof en warmte gaan vaak slecht samen. En andersom is het verstandig te wachten tot de tape en de metalen spoelen zijn afgekoeld voor je deze terug in de behuizing stopt. Waarschijnlijk is er hier in het proces wat mis gegaan waardoor de behuizing vervormd is geraakt.

Het enige dat ik nog kan doen is een vervangende behuizing vinden om de spoelen met tape in te stoppen en deze behuizing als verloren te beschouwen. Op het moment ben ik dus nog aan het wachten op een levering van een cassette welke ik als donor ga gebruiken om deze misvormde weer goed te krijgen.

De cassette kwam overigens bij aanschaf van het apparaat zelf en was dus ook de eerste waar ik aan gewerkt heb. Maar beschrijf hem als laatste vanwege zijn mankement.

Op het eerste gezicht is te zeggen dat de tape en zijn spoelen er nog goed uit zien.

Maar de andere delen binnenin hebben nog wel wat aandacht nodig. Er ligt veel vuil in de cassette en delen waar de tape langs loopt moeten worden schoongemaakt.

Dat is dus precies wat ik gedaan heb, ondanks dat de cassette zo vervormd is zou hij misschien nog te redden zijn als ik alle onderdelen schoon zou maken.

Elk onderdeel dat kan bewegen of in contact komt met de tape maak ik uitvoerig schoon.

De behuizing zelf loop ik na en poets alle delen schoon die ik met perslucht niet weg kreeg. Daarna haal ik nog een doekje door de hele cassette.

Zoals op alle andere spoelen te zien was, is ook hier wat opgeschreven. Toch lijkt het erop dat er een wijziging heeft plaatsgevonden. Schijnbaar was deze spoel bedoeld voor een RL-202 cassette. Waarschijnlijk "Rhythmic Library 202" een uitgave die bij mij overigens niet bekend is in de catalogus. Nadien is er dus andere tape op gespoeld en is de tekst gewijzigd naar IM 4-3. Waarom IM 4-3 en niet IM-470 is mij niet bekend.

Na het onderhoud kan de cassette in elkaar gezet worden en kan ik hem testen op de Cantata 700.

Het resultaat is niet bevredigend. De spoelen blijven regelmatig hangen en ik kan de speler niet meer uitschakelen. Het is hier misschien nog interessant te vermelden dat de speler zelf nog niet onderhouden was bij het afspelen van deze cassette, maar ook na de reparatie heb ik het nog geprobeerd met exact hetzelfde effect. De cassette is niet meer gangbaar te krijgen door de ernstige vervorming. De behuizing zal vervangen moeten worden wil ik de inhoud kunnen beluisteren.

Om de cassette er alsnog af te krijgen, moet ik de rem forceren. iets wat niet goed is voor de machine. De oorzaak ligt bij de cassette, maar het is de machine zelf die bij deze cassette niet helemaal in de juiste stand terecht komt bij het opstarten, waardoor hij ook niet uit kan schakelen omdat hij tussen de twee standen in blijft hangen. Alleen als het apparaat uit elkaar ligt kan ik handmatig de machine in de stand krijgen waarbij ik hem weer normaal uit kan schakelen. Kortom het is wachten op de donor voor ik deze werkend kan krijgen...

De donor is gearriveerd! Ik kon niet wachten om de spoelen om te wisselen dus ben vergeten wat foto's te maken voor ik aan het werk ging. Hier de opschrift van de spoelen uit de donorcassette, Het gaat hier om de RCX II-105, Het is de derde kerst gerelateerde cassette in mijn bezit, ik heb er aan twee wel genoeg. Bovendien bevat deze bij lange na niet zoveel muziek als verwacht, slechts een kwart van de hele spoel is gevuld...

De donorcassette heb ik van tevoren nog onderhouden al was er weinig mis mee. Opvallend is overigens wel de kleur van de cassette. Het is een cassette uit (vermoedelijk) één van de laatste generaties die uitgekomen is.

Het indicatieplaatje van de cassette komt nu niet meer overeen met de inhoud. Geluk heeft het dat dit plaatje amper vastgeplakt zit, ik kan hem er zo uit pulken.

Er zal natuurlijk een nieuwe sticker op terug moeten komen, de originele sticker die op de vervormde cassette zit wil ik er niet af pulken want die gaat geheid kapot. Integendeel ik meet de maten op en maak gewoon een nieuwe die er op lijkt.

De spoel uit de donorcassette stop ik in de verbogen cassette, het indicatieplaatje plak ik er ook op. De sticker eronder blijft ongedeerd want het plaatje plakt niet goed genoeg vast dat deze bij afnemen de sticker meetrekt.

Wie weet verbouw ik deze cassette in de toekomst nog zodat ook deze speelbaar wordt, dan kunnen de spoelen weer verwisseld worden en kan ik ze beiden weer afspelen. Voor nu neem ik het voor lief en sluit ik dit stuk af met een laatste filmpje.


Naast deze acht cassettes zijn er nog een paar waar ik geen uitgebreid verslag van maak. Ze krijgen verder dezelfde onderhoudsbeurt, maar enige interessante punten benoem ik hieronder alsnog.

Hier de Christmas Choral Library 167 (VX-167)

Met deze cassette was eigenlijk niets mis, maar toen hij bij het uiteinde van de tape aankwam keerde hij niet om maar trok de tape zelf los van de spoel. In dit geval was het voldoende om deze met superlijm weer vast te zetten.

na de eerste reparatie ging ik de cassette testen maar hij schakelde niet om. Bleek dat er een breuk zat in de tape ter hoogte van waar een nietje door de tape heen zit. het nietje is nodig om aan te geven dat het einde van de tape bereikt is, deze klemt namelijk tussen de twee assen die ik in de vele filmpjes met de hand bedien. Als het nietje dan klemt neemt deze de assen mee waardoor de afspeelrichting omdraait en de weergavekop de andere zijde van de tape afspeelt. Ik heb het oude nietje ervantussen gehaald, de tape weer gehecht en er een nieuw nietje doorheen geperst. De cassette speelt nu weer vlekkeloos.


De "IRL-S08 Easy Listening"

Deze cassette heeft wat rake klappen gehad, afgebroken onderdelen en scheuren in de behuizing, maar gelukkig nog op te knappen, buitenom deze mankementen was de cassette verder in zeer goede staat.


Rhapsody I RH185 (RH-185). Met deze cassette was letterlijk niets mis. Hij speelt zonder onderhoud al goed, maar heb hem alsnog even open gemaakt om hem schoon te maken en in te smeren. Ik vermoed dat deze cassette een van de latere uitgaven was uit de serie.


Gerelateerde links: